Aanzienlijk snellere webapplicaties met Ubuntu 14.04

Logo van Ubuntu
Logo van Ubuntu
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Managed hosting / Aanzienlijk snellere webapplicaties met Ubuntu 14.04

Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, brengt elk halfjaar een nieuwe versie van haar Operating System (OS) Ubuntu uit. Op 17 april 2014 gaat het gebeuren, de langverwachte Ubuntu 14.04 Trusty Tahr LTS komt beschikbaar. Een hele mond vol, zit hier een betekenis achter? Elke Ubuntu-versie komt uit met een nummering die staat voor het jaar en maand waarin deze beschikbaar gemaakt wordt. In dit geval staat 14.04 voor het jaar 2014 en de maand april als 4e maand van het jaar.

De trouwe wilde geit

Waar Ubuntu om bekend staat, is de keuze van de bijzondere namen bij voor elke versie van het OS. Namen zijn beter te onthouden dan een reeks getallen, net als dat een domeinnaam veel beter te onthouden is dan het bijbehorende 12-cijferige IP-adres. Voor Ubuntu 14.04 is de naam Trusty Tahr gekozen. Een Tahr is een wilde geitachtige en Trusty betekent trouw of betrouwbaar. Trusty Thar is dus een trouwe wilde geit.

Vijf jaar lang een stabiele basis

De afkorting LTS staat voor Long Term Support, wat voor gegarandeerde ondersteuning gedurende 5 jaar voor de servervariant staat. Elke 2 jaar komt een nieuwe LTS-versie uit met daartussen elke 6 maanden een tussenversie die 2 jaar ondersteund wordt. Gedurende de 5 jaar wordt de beschikbare software voorzien van updates om de stabiliteit en veiligheid te waarborgen. Een LTS-versie van Ubuntu staat garant dat software van begin tot eind zonder grote wijzigingen beschikbaar blijft. Tussentijds worden geen grote updates naar nieuwere softwarevarianten geforceerd. Hiermee wordt verzekerd dat een server stabiel blijft en dat updates enkel voor verbeterde stabiliteit en verhoogde veiligheid zorgen, zonder dat men voor verassingen komt te staan.

Weloverwogen softwarekeuze

Elke 2 jaar wordt een keuze gemaakt welke versies van alle software aan boord van een nieuwe LTS-versie komen. Dit wordt weloverwogen gedaan, omdat van elk stuk software een bijzonder stabiele en veilige versie beschikbaar moet komen die minimaal 5 jaar ondersteund moet kunnen worden. Het zal niet de nieuwste versie zijn, want daarvan moet eerst bewezen worden dat het stabiel en veilig is. Ook zal het niet een te oude versie zijn, omdat het nog 5 jaar mee moet kunnen.

Ubuntu LAMP-stack

Linux-systemen, waaronder Ubuntu, worden al jaar en dag gebruikt in LAMP-stacks. LAMP staat voor Linux Apache MySQL PHP. Een combinatie van software waar bijzonder veel (web)applicaties van gebruikmaken. Het uitlichten van de belangrijkste verschillen van deze veelgebruikte software tussen de versies Ubuntu 12.04 LTS en Ubuntu 14.04 LTS is daarom interessant.

Apache 2.4

De webserver Apache heeft een flink aantal verbeteringen meegekregen in Apache 2.4 waar Ubuntu 12.04 nog versie Apache 2.2 als basisversie meekreeg.

Voor Apache 2.4 zijn de meest noemenswaardige verbeteringen:

 • Ongeveer 30% sneller.
 • Verbruikt minder geheugen.
 • Kan meer gelijktijdige verzoeken afhandelen.
 • Toegangscontrole is vereenvoudigd, waarmee de kans op foutieve instellingen met alle risico’s van dien verleden tijd moeten zijn.
 • Log- en configuratiemogelijkheden zijn verbeterd en uitgebreid.

NGINX: The need for SPDY

Apache verliest meer en meer terrein aan NGINX, een moderne en vooral bijzonder snelle webserver. Het is om deze reden interessant om ook de verschillen voor NGINX uiteen te zetten.

Voor de NGINX wordt versie 1.4 meegeleverd. Sinds versie 1.1 die in Ubuntu 12.04 meegeleverd werd, is in NGINX 1.4 de meest interessante verbetering de toevoeging van de nog experimentele SPDY-module. SPDY wordt uitgesproken als speedy en is voornamelijk ontwikkeld door Google. De doelstelling van SPDY is een beter alternatief op HTTP-versie 1.1. Hogere snelheden in datadoorvoer zijn mogelijk door datacompressie, priotering en encryptie. Tot 44% sneller kan het browsen worden wanneer SPDY gebruikt wordt, wat door steeds meer browsers ondersteund wordt.

Er worden geen cijfers genoemd over algemene snelheidsverbeteringen van NGINX in deze nieuwe versie. Vergeleken met de sneller geworden Apache 2.4 is NGINX alsnog een factor 3 tot 5 sneller.

PHP 5.5 tot 30% sneller

De immens populaire script-taal PHP komt met versie 5.5 in Ubuntu 14.04 waar Ubuntu 12.04 nog als basis PHP 5.3 beschikbaar heeft. Omdat PHP 5.4 te laat beschikbaar kwam om mee te kunnen in Ubuntu 12.04 LTS en PHP 5.5 in 2013 beschikbaar kwam, slaat Ubuntu tussen de LTS-versies dus 1 major-release over. Met 25% snellere scriptuitvoer liet PHP5.4 een enorme verbetering zien. PHP 5.5 is een fractie sneller dan PHP 5.4. Ten opzichte van PHP 5.3 is PHP 5.5 ongeveer een derde sneller.

De technische nieuwigheden sinds PHP 5.3 zijn vooral uitbreidingen aan functionaliteit. De meest noemenswaardige verbeteringen voor systeembeheerders zijn:

 • Er is nu geen noodzaak meer een alternatieve OpCode cacher te installeren, daar de functionaliteit nu standaard ingebouwd is. Een OpCode cacher zorgt voor aanzienlijk snellere scriptuitvoer.
 • CommandLineInterface (CLI) scripts kunnen nu met een titel gestart worden, wat meer duidelijkheid schept.
 • De start en stop-scripts zijn nu gebaseerd op Systemd als vervanger van de aloude init.d scripts.

Voor ontwikkelaars zijn er diverse uitbreidingen, de belangrijkste:

 • Het is veel eenvoudiger een echt veilige wachtwoordauthenticatie op te zetten middels ‘password_hash()’.
 • De lang door ontwikkelaars gevraagde ‘generators’ komen eindelijk beschikbaar. Het is nu mogelijk met slechts een enkele functie een dataset te doorlopen, zonder dat regels complexe code benodigd zijn.

MySQL 5.6 is sneller en beheersbaarder

Naast MySQL 5.5 die beschikbaar is in Ubuntu 12.04 en 14.04 zal MySQL 5.6 beschikbaar zijn. MySQL 5.6 komt met enorm veel verbeteringen waar pagina’s over volgeschreven kunnen worden.

Een aantal verbeteringen uitgelicht:

 • Aanzienlijk sneller en schaalbaarder op grote systemen in veel situaties.
 • Online DDL. Het wijzigen van een tabel zoals bijvoorbeeld het hernoemen kan nu in veel gevallen plaatsvinden zonder dat de hele tabel gekopieerd moet worden. In bijna alle gevallen blijft de tabel voor de gebruikers beschikbaar. Een enorm verbetering die zeer nuttig is bij werkzaamheden aan grote tabellen.
 • InnoDB Full-Text Search. Waar in het verleden de foutgevoelige storage engine MyISAM gebruikt kon worden voor Full-Text searches werd de afgelopen jaar meer en meer gebruikgemaakt van losse search engines als Sphinx en ElasticSearch. Kwalitatief uitmuntend, maar het kost moeite om de data gelijk te houden. In heel veel gevallen zal InnoDB Full-Text Search voldoen waardoor enkel MySQL nodig is voor het opslaan van data en het snel kunnen doorzoeken van deze data.
 • Replicatie is aanzienlijk verbeterd en werkt sneller. Diverse verbeteringen zorgen voor een kleinere kans op falende replicatie.

Hier is slechts een aantal veelgebruikte software uitgelicht. Het is duidelijk dat vooral op het gebied van snelheid stappen gemaakt zijn. Veel ontwikkelaars en systeembeheerders kunnen niet wachten om met Ubuntu 14.04 Trusty Tahr LTS aan de slag te gaan.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Categorieën: Cloud, Managed hosting
Terug

Offerte

Aanzienlijk snellere webapplicaties met Ubuntu 14.04Aanzienlijk snellere webapplicaties met Ubuntu 14.04
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.