Applicatie-infrastructuur in een notendop

Platform as a Service hosted by True
Platform as a Service hosted by True
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Applicatie-infrastructuur in een notendop

Het op maat opzetten, beheren en onderhouden van applicatie-infrastructuren is wat wij dagelijks doen. Maar wat is dat precies, een applicatie-infrastructuur? Uit welke onderdelen bestaat zo’n applicatie-infrastructuur en welke pijlers zijn hierbij van belang? Om duidelijk te maken wat wij onder applicatie-infrastructuur verstaan, zetten we eerst even de begrippen IaaS, PaaS en SaaS op een rij.

Lees ook de complete gids over managed hosting

IaaS, PaaS en SaaS

Binnen de hostingwereld worden verschillende termen aan infrastructuurtypes gegeven. Zo is Infrastructure-as-a-Service (IaaS) de bekende term als je infrastructuur wilt inkopen, met name geschikt voor systeembeheerders. Een ontwikkelaar die nog veel invloed wil uitoefenen binnen de lagen, neemt vaak een Platform-as-a-Service (PaaS) af. Met Software-as-a-Service (SaaS) wordt er complete software geleverd waarvan de eindgebruiker (particulier of zakelijk), vaak webbased, gebruik kan maken.

Verantwoordelijkheden

Waar kies jij voor? Het belangrijkste bij jouw keuze is dat het duidelijk is bij wie de verantwoordelijkheden liggen. Wat wil je als ICT-afdeling in eigen handen houden? En op welke punten is er te weinig kennis en kun je beter uitbesteden? Kortom, welke verantwoordelijkheid besteed jij nou uit en welke houd je zelf? Als je kiest voor een applicatie-infrastructuur bij True worden alle verantwoordelijkheden vooraf bepaald, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn.

Applicatie, software en infrastructuur

Om een applicatie-infrastructuur te duiden, hebben we een onderverdeling gemaakt van 3 belangrijke hoofdlagen: applicatie, software en infrastructuur.

Applicatie

Bij de keuze voor een geschikte infrastructuur zal je moeten beginnen bij de type applicaties die geschikt zijn om klanten, leveranciers en afdelingen digitaal te bedienen. Hoe ziet dit applicatielandschap eruit? Welke karakteristieken hebben alle applicaties, in hoeverre zijn zij technisch verenigbaar, waar liggen bottlenecks en groei?

Onder applicaties verstaan we standaard of op maat ontwikkelde applicaties. Zoals applicaties voor e-commerce- of businessdoeleinden, Content Management Systemen of mobiele applicaties. Jij geeft aan welke applicaties je gebruikt en welke businessprocessen en bedrijfskritische prioriteit hiermee samenhangen. True adviseert, implementeert en onderhoudt de meest geschikte applicatie-infrastructuur die hieronder komt te hangen. Vandaar dat we de infrastructuur in deze context ‘applicatie-infrastructuur’ noemen: alle infrastructuur onder de applicatie. Waar bestaat de totale applicatie-infrastructuur dan uit?

Bekijk ook onze managed hosting dienst

Software

Om het applicatielandschap te integreren met de infrastructuur zijn er verschillende softwaretypes nodig. Deze laag is eigenlijk de lijm, of beter gezegd: het controlepaneel tussen infrastructuur en applicaties. De manier van configureren en de types dienen continu geëvalueerd te worden.

De hoofdlaag software bestaat uit 4 onderlagen:

 • application support
 • middleware
 • database
 • operating system

Infrastructuur

Ook de hoofdlaag infrastructuur bestaat uit 4 onderlagen:

 • hardware
 • storage
 • connectiviteit
 • datacenter

Voor alle onderlagen van software en infrastructuur hebben we de belangrijkste uitdagingen, oplossingen en resultaten op een rijtje gezet. Dit kun je allemaal hier.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Categorie: Cloud
Terug

Offerte

Applicatie-infrastructuur in een notendopApplicatie-infrastructuur in een notendop
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  Applicatie-infrastructuur in een notendopApplicatie-infrastructuur in een notendop
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.