Craft cms

Craft CMS: een goed alternatief voor bestaande CMS’en?

Craft CMS is een relatief jong contentmanagementsysteem (cms) dat vorig jaar in populariteit en aandacht flink is gegroeid. Met 50% zelfs, volgens Google Trends. Gaaf! Maar is het een goed alternatief voor bestaande cms’en als WordPress, Joomla en Drupal? Laten we de voor- en nadelen eens op een rij zetten.

Bekijk onze Managed Craft CMS hosting dienst

Wat is Craft CMS

Craft maakt het leven van developers en contentmarketeers makkelijker. Zo zeggen ze heel mooi op de website. Het onderscheidt zich in flexibiliteit, eenvoud en intuïtief gebruik. Maar Craft wil vooral uitblinken in de content first-aanpak.

craft-cms-asset-beheer

Deze aanpak maakt Craft mede mogelijk met de Content Matrix. Daarin definieer je blokken (Sections), waarmee je heel snel complexe lay-outs maakt, zoals combinaties van quotes en beeldmateriaal.

Video: de Content Matrix van Craft CMS in actie

Craft CMS blinkt uit in flexibiliteit

Craft blinkt inderdaad uit in flexibiliteit, beaamt Koen Rijpstra, lead developer bij Emotion. Hij vergelijkt het met WordPress, een van de meest gebruikte cms’en van dit moment. “Het grote verschil is dat je WordPress flexibel kan maken en dat Craft flexibel is. WordPress begon als blogsysteem en is uitgegroeid tot een volwaardig cms. Maar je merkt dat flexibiliteit niet de basisgedachte is geweest.”

“Craft geeft ons de tools om een website geheel naar wens in te richten. We maken alleen de secties aan die de website nodig heeft. In WordPress zitten al functionaliteiten die je niet standaard gebruikt. Heb je geen blog nodig? Dan maak je die in Craft simpelweg gewoon niet aan. Heb je ook geen onnodige ballast. En dat maakt Craft een zeer flexibel en overzichtelijk cms.”

Lees ook: Craft CMS 3 is hier! Wat is er nieuw?

Voordelen

Wat zijn nou de grootste voordelen in de praktijk? Koen noemt er drie.

Gebruiksgemak: “Als gebruiker voel je je snel thuis in het systeem. Het controlepaneel van Craft is intuïtief en responsive, waardoor je het ook goed op smartphones en tablets kunt gebruiken.”

Live-previews: “Craft heeft live previews, waardoor je direct ziet wat een wijziging doet voor de pagina. Voor veel gebruikers is dit een enorm pluspunt.”

craft-cms-1

Opbouw van content: “Craft is flexibel voor developers en eindgebruikers. Je bouwt de content los op. Je kan bijvoorbeeld eerst een afbeelding inbouwen en daarna een stukje tekst. Stel dat je dat stukje tekst toch bovenaan wilt hebben, dan sleep je dat gewoon. Zo verpest je vrijwel nooit meer de opmaak van het design, omdat het allemaal vooraf gedefinieerde blokken zijn.”

Nadelen

Maar er zijn ook nadelen, legt Koen uit.

Kosten: Waar WordPress, Joomla en Drupal gratis zijn, kost Craft geld. De standaardlicentiekosten zijn 199 dollar voor één website met één contentmanager. Voor 100 dollar meer mag je oneindig veel accounts aanmaken. Daar staat tegenover dat je gratis kunt upgraden. En je vragen stel je gewoon aan de customer support. Vooral interessant voor de developers natuurlijk.”

Geen open-source: “Hierdoor helpen buitenstaanders niet mee met het verder ontwikkelen van het cms.”

De performance: “Craft CMS is een flexibel en krachtig CMS, maar dat betekent ook dat je een sterke webserver nodig hebt. Performance is nog een achilleshiel. Al valt daar ook veel tegen te doen, bijvoorbeeld door een hostingprovider te omarmen die webservers hebben die PHP7 ondersteunt, maar die daarnaast ook met je meedenkt over hoe je de performance kunt optimaliseren. Denk aan: hoe je de server het best kunt configureren en de best geschikte middleware voor je installeert, zodat je aan de back-end veel performanceverbeteringen kunt doorvoeren.”. Koen benadrukt dat de derde versie van het CMS (Craft 3) er ook aan zit te komen, en dat er voor dit probleem aanzienlijk veel verbeterslagen komen.craft-cms-dashboard

Aan de slag met Craft CMS

Craft is dus relatief nieuw, maar wel iets om in de gaten te houden. Ook gezien de veranderingen in de cms-markt. Zo eindigt over een paar jaar de support voor Magento 1, het bekende e-commercesysteem. En Craft heeft al een interessante vervanger: Craft Commerce.

“Heel veel mensen staan nu voor een keuze: kies ik Magento 2 en doe ik alles opnieuw? Of ga ik naar een ander platform? Daar zou Craft een winnaar kunnen zijn. Het kost 1000 dollar per licentie, dus voor WooCommerce-fans is het misschien geen optie. Maar webshops die er net boven zitten, zouden de overstap weleens kunnen maken.”

Ben je benieuwd naar Craft CMS? Vraag dan een gratis trial aan. Wil je meer weten over Craft CMS hosting en hoe je de performance kunt verbeteren? Bezoek dan onze Craft CMS hosting pagina.

 

Craft cms
Kilian Drewel
Product Marketeer Cloud & Infra

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste blogs van True elke twee weken in je mail

CMS - 06.04.2018

Eindelijk: Craft CMS versie 3 is hier. Wat is er allemaal nieuw? Een korte opsomming van de nieuwste functies van het CMS dat steeds vaker de voorkeur krijgt bij ontwikkelaars, agencies en content creators. Bekijk ook Craft CMS hosting Waarom ook alweer Craft CMS? Craft CMS is een intuïtief te gebruiken contentmanagementsysteem (CMS) dat enorm […]

CMS - 16.11.2017

WordPress 4.9 is vanaf vandaag beschikbaar. Traditiegetrouw krijgt elke nieuwe major update van WordPress de naam van een bekende jazzmuzikant. Dit keer is jazzlegende Billy Tipton aan de beurt. Hoewel de grootste wijzigingen vooral plaatsvinden in de Customizer, zijn er genoeg andere wijzigingen onder de motorkap. We onderzochten de nieuwste WordPress 4.9 features voor je. […]

CMS - 13.06.2017

Afgelopen week bracht WordPress haar nieuwste versie, WordPress 4.8, uit. Traditiegetrouw draagt ook deze editie de bijnaam van een jazzmuzikant, dit keer Bill Evans. Hoewel 4.8 minder spannende features dan 4.7 bevat, is dit hét moment om te updaten mocht je dat nog niet gedaan hebben. In dit artikel de belangrijkste nieuwe features op een […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief