google-vertrouwt-ssl-certificaten-symantec-niet-meer

Google vertrouwt SSL-certificaten Symantec niet meer

Naar aanleiding van problemen bij de uitgifte van SSL-certificaten van Symantec, heeft Google het vertrouwen in de certificaten verloren en maatregelen aangekondigd. Zo willen zij EV SSL-certificaten niet meer aantonen als EV-certificaat in Google Chrome, en willen zij de looptijd van nieuwe certificaten van Symantec inkorten.

Wat is er bij Symantec gebeurd?

Google is van mening dat Symantec de procedures voor het uitgeven van certificaten niet goed gevolgd heeft. Sinds 19 januari deed Google onderzoek naar de onjuist afgegeven SSL-certificaten van Symantec. In eerste instantie vonden zij 127 onjuist afgegeven certificaten, maar inmiddels vertellen zij dat het om ongeveer 30.000 certificaten gaat. Daardoor heeft Google aangekondigd geen vertrouwen meer te hebben in de SSL-certificaten van het bedrijf.

Wat zijn de volgende stappen?

Naar schatting worden zo’n 30% van alle SSL-certificaten op het internet afgegeven door Symantec (bron). Als Google daadwerkelijk de maatregelen doorvoert, kunnen de gevolgen groot zijn. Belangrijk om te melden: op dit moment zijn de door Google voorgestelde maatregelen nog niet definitief.

Websites met een Symantec SSL-certificaat worden op dit moment nog vertrouwd, en geven nog geen foutmeldingen als Chrome-gebruikers de website(s) bezoeken.

De maatregel die Google nu heeft aangekondigd, betreft het niet meer tonen van de groene adresbalk in de browser. Pas in een later stadium wordt de website als ‘Niet veilig’ getoond in Chrome.

Geen reden voor paniek dus. Er is voldoende ruimte om SSL-certificaten te wijzigen als dat nodig blijkt.


Welke maatregelen stelt Google nu aan Symantec?

Google stelt nu een aantal maatregelen:

  • SSL-certificaten die onlangs zijn uitgegeven worden niet vertrouwd door Google.
  • Extend Validation SSL-certificaten verliezen ten minste voor één jaar de Extended Validation-status.
  • Nieuwe SSL-cerficaten die het bedrijf uitgeeft zullen vanaf nu maximaal 9 maanden geldig zijn.

Ondertussen is Symantec gevraagd om de zaken op orde te krijgen. De maatregelen gelden voor alle SSL-certificaten die onder de vleugel van Symantec vallen, waaronder ook die van Thawte.

Wat zegt Symantec zelf?

Symantec zelf heeft in een statement laten weten dat zij dat de actie ‘onverwacht’ en ‘onverantwoord’ vinden van Google.

“At Symantec, we are proud to be one of the world’s leading certificate authorities. We strongly object to the action Google has taken to target Symantec SSL/TLS certificates in the Chrome browser. This action was unexpected, and we believe the blog post was irresponsible. We hope it was not calculated to create uncertainty and doubt within the Internet community about our SSL/TLS certificates.“ (bron)

Wat dit betekent voor klanten van True?

True maakt gebruik van de SSL-certificaten van Thawte, wat onderdeel is van Symantec.

De certificaten blijven gewoon geldig en geven geen foutmelding in Chrome. Echter, de groene adresbalk met daarin de bedrijfsnaam en gegevens, zal niet meer worden getoond in Google Chrome. Daarnaast zullen nieuw afgegeven certificaten van Thawte een kortere looptijd krijgen: 9 maanden.

Vooralsnog is er geen reden voor paniek. De certificaten blijven geldig en de maatregelen zijn nog niet definitief. Onze engineers houden het nieuws in de gaten. Zodra er meer informatie over bekend is, houden wij u via ons blog op de hoogte.

Meer lezen? Zie: Tweakers.net of Ars Technica.

google-vertrouwt-ssl-certificaten-symantec-niet-meer
Kilian Drewel
Chief Content
Categorie: News
Deel dit artikel via sociale media:

News - 04.05.2018

Ieder jaar presenteert Emerce de Emerce 100. De beste Nederlandse bedrijven op het gebied van creatie, e-business, online marketing, ICT en technologie worden jaarlijks met elkaar vergeleken en beoordeeld. True staat er dit jaar ook weer in, met welgeteld vijf sterren in de categorie Hosting shared & Managed! Onafhankelijk onderzoeksbureau Motivaction heeft in opdracht van Emerce […]

Achter de schermen bij webshop Gefelicitaart.nl

Achtergrond - 16.04.2018

Wie zijn toch die klanten achter de schermen? In ‘Achter de schermen‘ zoeken we het uit. We gaan op bezoek bij bijzondere klanten die bijzondere dingen doen. Vandaag: gefeliciTAART.nl. Gistgeur en zoetigheid Op een klein industrieterrein ergens in Sloterdijk stonden we voor een deur zonder klinker. Achter het raam zag je iemand werken, maar die leek […]

Betrouwbare hosting platform voor AMBER Alert

News - 29.03.2018

AMSTERDAM, maart 2018 – De website en het hostingplatform van AMBER Alert is sinds vandaag krachtiger dan ooit. Het Amsterdamse hostingbedrijf True houdt sinds kort het AMBER Alert-platform, waaronder de website van het vermiste kinderen-alarm, 24 uur per dag en zeven dagen per week in de lucht. Wanneer een kind vermist raakt, is de AMBER Alert-website voortaan […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vertel ons uw uitdagingen

Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.