Nieuwe opleiding voor talent in de hostingbranche

cloud-it-academy
cloud-it-academy
Home / Blog & Nieuws / News / Nieuwe opleiding voor talent in de hostingbranche

De hostingbranche in ons land groeit razendsnel, maar de datacenters, cloud- en hostingproviders hebben een uitdaging om personeel aan te trekken en op te leiden om de aan groeiende vraag naar hostingoplossingen te blijven voldoen. De onlangs door de branchepartijen ISP Connect en DHPA opgerichte Stichting Cloud IT Academy gaat daar verandering in brengen. Als eerste initiatief start de stichting in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en het bedrijfsleven met een duale HBO opleiding. “We willen op termijn de beste praktijkgerichte ICT-opleiding van Nederland worden.”, vertelt directeur Marcel Schilders.

Bekijk ook onze Managed Cloud diensten

Te veel afstand tot de praktijk

De kloof tussen onderwijs en praktijk is een bekend probleem, zeker in de IT-sector, zegt Schilders. “Je ziet dat opleidingen de nieuwe ontwikkelingen in het vak niet bijbenen. In de voltijdopleiding van Systems en Network Engineering worden bijvoorbeeld veel te weinig cloudgerelateerde onderwerpen behandeld.”

“Natuurlijk maken hosting- en cloudbedrijven hun wensen bekend bij
onderwijsinstellingen en verzorgen ze regelmatig gastlessen. Maar als je onderwerpen écht wilt agenderen, dan moet je elkaar actief opzoeken.”, vervolgt Schilders. Binnen de Cloud IT Academy wordt dat nu gerealiseerd.

De hoge organisatiegraad binnen de branche is volgens Schilders een voordeel. “Met een consortium van dertig of meer bedrijven zijn we als Academy in staat om invloed uit te oefenen op de samenstelling van het curriculum van de opleiding. We gaan nu samen met de Hogeschool Utrecht (HU) een zeer praktijkgerichte duale opleiding System Network én Cloud Engineering ontwikkelen die van start gaat in schooljaar 2018-2019.”

ICT’ers met kennis van de cloud

“Samen met de HU gaan we met de bij de Cloud IT Academy aangesloten hostingbedrijven SNC-Engineers opleiden die straks complexe cloudsystemen en cloudinfrastructuren kunnen ontwerpen én beheren”, aldus Marcel Schilders.

“De System Network & Cloud Engineer heeft een heel interessant én breed takenpakket. Hij moet straks zorgen voor het technisch beheer, het inrichten van het beheerproces, het ontwerpen van (delen van) de cloudinfrastructuur of het gezamenlijk met cloudontwikkelaars inrichten van een cloudgebaseerde Continuous Integration (CI) en Continuous Delivery (CD) omgeving. Het wordt een prachtige opleiding die nauw aansluit bij de praktijk in de bedrijven”, zegt een trotse Marcel Schilders.

Kweekvijver voor talent

System Network Cloud Engineering wordt een vierjarige, duale HBO-opleiding. De student leert en werkt vier dagen in het bedrijf en volgt één dag per week lessen aan de Hogeschool Utrecht. Schilders: “Onze bedrijven denken dus niet alleen mee over de inhoud van de opleiding. Ze zijn ook betrokken bij de uitvoering van de opleiding doordat ze de studenten in de eigen praktijk opleiden. De studenten gaan de HBO-opdrachten en projecten immers in de bedrijven uitvoeren. Om dat goed te doen moeten de bedrijven er natuurlijk ook voor zorgen dat de studenten zorgvuldig worden begeleid.”

Als Academy voegen wij daar gedurende de gehele opleiding nog een trainingsprogramma ‘persoonlijke ontwikkeling’ aan toe”, aldus Marcel Schilders. “Op deze wijze kunnen we er met elkaar voor zorgen dat de studenten een uitstekende praktijkgerichte opleiding System Network Cloud Engineering volgen.”

Gezien de eerste enthousiaste reacties van studenten is Marcel Schilders ervan overtuigd dat met deze opleiding zeer veel jong studietalent naar de hosting wordt getrokken.
De nieuwe opleiding is bedoeld voor studenten die al een achtergrond in de IT hebben. “In eerste instantie zoeken we mensen met een afgeronde IT-opleiding van het mbo. Maar er is ook ruimte voor bijvoorbeeld de havist of vwo’er die in de avonduren servers configureert of beheert. We willen echt een kweekvijver zijn voor nieuw talent.”

Ook True doet mee met de Cloud IT Academy omdat we erin geloven dat personen met analytisch vermogen en een drive het altijd slimmer te willen doen consistent bijdragen aan een slimmere digitale wereld. Bekijk ook welke managed cloud diensten wij aanbieden, zoals private cloud, public cloud en hybrid cloud.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Categorie: News