5 vragen om te stellen bij het overstappen naar de cloud

overstappen naar de cloud
overstappen naar de cloud
Home / Blog & Nieuws / Cloud / 5 vragen om te stellen bij het overstappen naar de cloud

De traditionele kantoorserver was jaren een vertrouwde partner. Vanwege flexibiliteit, makkelijke integratie met mobiele devices en applicaties en lagere operationele ICT-kosten is de overstap naar de cloud voor veel organisaties een realistisch scenario. Wat aanpak betreft, blijkt echter dat veel organisaties nog uitdagingen hebben met het overstappen naar de cloud. In dit artikel behandelen we basisvraagstukken: van strategie tot migratie, zodat uw organisatie verder de diepte in kan bij het overwegen om de cloud in te zetten als versneller van de business.

Bekijk ook onze managed cloud dienst

Past de cloud in uw IT-strategie?

In de cloud werken heeft zo z’n voordelen. Door virtualisatie is de rekenkracht van servers en opslagcapaciteit op afstand geregeld en is deze relatief eenvoudig op en af te schalen. Dit is handig om uw cloudomgeving mee te laten bewegen met de dynamiek van uw organisatie en u hoeft niet nu al na te denken hoeveel capaciteit u nodig heeft. In de cloud is de schroevendraaier vervangen door de muis.

Misschien heeft u net nieuwe investeringen gedaan in apparatuur en lijkt een transitie naar de cloud financieel gezien een grote kostenpost. Het een hoeft het ander hier niet uit te sluiten. Waarschijnlijk is er een migratieplan in stappen om naar de cloud te verhuizen. Zo kan een hybride omgeving worden opgezet waarbij een deel van de applicaties en data in de cloud staat en een ander deel nog op de fysieke servers waarin geinvesteerd is.

Daarbij kunt u denken in ‘wat-als’-scenario’s. Wat als de IT-medewerker de organisatie verlaat? Wat als er een groot virus uitbreekt? Of de stroom uitvalt? Is het dan nog wijs om gebruik te maken van een lokale infrastructuur?

Niemand weet de exacte voorspellingen, maar het kan natuurlijk voorkomen dat uw organisatie snel groeit vanwege marktveranderingen. Denk aan een aantrekkende economie, of juist andersom. Snel kunnen anticiperen op marktveranderingen is een essentieel vraagstuk om te stellen bij een cloudstrategie. Naast de kosten is het uiteraard belangrijk om de wensen van de medewerkers mee te nemen. Medewerkers die veel onderweg zijn willen mobiel kunnen werken. Via de cloud is dat eenvoudiger in te regelen dan bij een lokale infrastructuur.

Wat heeft u allemaal nodig in de cloud?

Bij het overstappen naar de cloud is het noodzakelijk om eerst een goede inventarisatie te maken. Wat gebruikt u in uw organisatie en hoeveel gebruikt u daarvan per maand? Een goede inschatting van uw digitale landschap helpt bij het afnemen van de juiste hoeveelheid rekenkracht, opslag en virtual (dedicated) servers.

Het is bijvoorbeeld te adviseren om te kijken naar de applicaties die u van derde partijen afneemt, zoals bijvoorbeeld boekhoudsoftware of ERP-systemen. In veel gevallen willen bedrijven de data van bedrijfskritische applicaties afgeschermd hebben en kiezen daarom nog steeds voor een fysieke kantoorserver die door intern personeel wordt ingericht en beheerd. Een andere mogelijkheid is om deze applicaties in een private cloud onder te brengen. Dit is een cloudomgeving die specifiek is ingericht voor één organisatie. Een private cloud biedt dezelfde gemakken als een andere cloudomging: snel kunnen schalen, lage investeringskosten en de mogelijkheid om medewerkers mobiel te laten werken.

Maak daarom een goede inventarisatie van de applicaties die indien u overweegt om te overstappen naar de cloud. In veel situaties is het mogelijk om applicaties binnen verschillende clouds te laten draaien. Dit wordt ook wel cross-cloud architecture of een hybride cloudomgeving genoemd.

Welke partners passen bij uw cloudstrategie?

Het vinden van een goed partnerschap is essentieel als het gaat om het implementeren en beheren van cloudomgevingen. Cloudomgevingen zijn gespecialiseerde omgevingen waar veel aanvullende kennis voor nodig is. In veel gevallen is het niet nodig om uw IT-afdeling het wiel opnieuw uit te laten vinden op het gebied van cloud-IT.

Een goede managed cloud provider kan helpen in het maken van de juiste keuzes. Het is daarom ook te adviseren om eens goed rond te kijken naar de verschillende cloudserviceproviders en om te kijken welke daarvan het best past binnen uw cloudstrategie. Voor elk bedrijf en elke bedrijfsgrootte zijn er partners te vinden die specifieke ervaring hebben. Hoe specifieker uw strategie en inventarisatie, hoe beter u een serviceprovider kunt vinden die bij uw situatie past.

Welke kennis is er nodig voor het overstappen naar de cloud?

Een cloudomgeving wordt anders ingericht en beschermd dan een on-premise kantoorserver. Hardwarecomponenten zoals switches, servers en firewalls worden niet meer lokaal geïnstalleerd in de serverruimte.

Deze componenten zijn in de cloud over het algemeen softwarematig. Het zijn stukjes code geworden die geconfigureerd en geprogrammeerd moeten worden. Kennis die u in principe zelf in huis kunt halen, door bijvoorbeeld uw IT-personeel op te leiden. Een andere mogelijkheid is om dit samen aan te vliegen met een cloudserviceprovider. Deze provider heeft deze kennis al in-house beschikbaar.

Daarnaast beschikken de meeste cloudserviceproviders tegenwoordig over een dedicated security-team die monitort waar mogelijke gevaren zitten en ook snel acteren bij calamiteiten. De risico’s van mogelijke beveilingsissues worden daardoor een stuk kleiner. Het voordeel daarvan is dat uw IT-personeel zich volledig kan focussen op operationele zaken en dat zij zich minder bezig hoeven te houden met beheer.

Welke kennis hebben de eindgebruikers nodig?

Aan de achterkant zullen uw eindgebruikers weinig merken van een transitie naar de cloud. In de meeste gevallen maken zij nog steeds gebruik van dezelfde vertrouwde bedrijfsapplicaties en dezelfde look & feel. Toch kan het zo zijn dat veel eindgebruikers moeten wennen aan veranderingen die door de migratie naar de cloud zijn voorgekomen.

Gooi die collega’s daarom niet in het diepe, maar help ze om op weg te komen naar de cloud. Door adoptietrainingen te geven help je deze medewerkers. Maak medewerkers bijvoorbeeld bewust van hoe het zit met beveiliging in de cloud, door bijvoorbeeld een cursus te geven over hoe er omgegaan moet worden met phishingmails. Goede training helpt uw bedrijf om de overstap te maken naar de cloud. Als organisatie is het waard om deze vragen dan ook altijd te stellen, zodat het overstappen naar de cloud zo soepel mogelijk gebeurt.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor het overstappen naar een cloudprovider? Laat True je helpen. Bekijk onze Managed Cloud diensten.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Terug

Advies

5 vragen om te stellen bij het overstappen naar de cloud5 vragen om te stellen bij het overstappen naar de cloud
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een vrijblijvend advies. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  5 vragen om te stellen bij het overstappen naar de cloud5 vragen om te stellen bij het overstappen naar de cloud
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.