Technologische opties thuiswerken

Thuiswerken? Deze technologieën helpen je verder

Door de uitbraak van corona is zo’n beetje heel kantoorwerkend Nederland genoodzaakt om thuis te werken. Voor veel organisaties in Nederland is het opeens heel dringend om technologie voor thuiswerken in te zetten. Waar moet je allemaal rekening mee houden? Een aantal technologische opties.

Bekijk onze Managed Workspace dienst

Communicatietools (Office 365/Microsoft Teams)

Een absolute topprioriteit voor tijdens het thuiswerken is dat je met elkaar kunt blijven communiceren. Er zijn veel verschillende tools die daarbij ondersteunen. Bij True adviseren wij Office 365 voor het (online) samenwerken in documenten en met name Microsoft Teams is voor veel organisaties nu interessant.

Microsoft Teams

Microsoft Teams is namelijk een chatprogramma waarmee je in teams samen kunt werken. Een essentieel onderdeel van thuiswerken is dat je elkaar regelmatig ziet. De videochat optie in Teams is hier uitermate geschikt voor.

Het beste nieuws is dat Microsoft ook de licenties voor Teams heeft versoepeld vanwege het coronavirus. In veel gevallen is het mogelijk om voor een periode van 6 maanden gratis een licentie te krijgen, zie ook de website van Microsoft.

Lees ook: 'Wat is Microsoft Teams'

Teams heeft trouwens nog veel meer voordelen. Genoeg om die voordelen deze week onder de aandacht te brengen.

Browser-based werkplek

Hoewel de functionaliteit in Office 365 en Microsoft Teams zeer sterk is, kan het voor sommige organisaties nog aanvoelen als een heleboel losse tooltjes waarbij je als gebruiker nog veel zelf moet uitzoeken.

Browser-based digitale werkplekken kunnen een uitkomst bieden. Deze tools zijn namelijk erg goed in het bundelen van informatie en functionaliteit.

Je kunt ze een beetje zien als sociale intranetten: met een klik op de knop kun je direct bij je favoriete documenten en er zijn vaak sociale functies ingebouwd zoals een intranet, organigram, comments en andere zaken.

Video: Johan Cruyff Foundation

Voor de Johan Cruyff Foundation hebben wij zo’n browser-based werkplek gerealiseerd. Wil je daar meer over weten? Bekijk dan onderstaande video of lees het klantverhaal.

Remote Virtual Desktop (Citrix)

Hoewel Office 365 en Microsoft Teams bij uitstek goede digitale werkomgevingen zijn, kan het voor sommige organisaties nog niet voldoende zijn. Bijvoorbeeld omdat zij werken met vertrouwelijke gegevens die per se in een Nederlands datacenter moet staan of omdat de organisatie te maken heeft met aanvullende richtlijnen.

In zulke situaties kan een Citrix werkomgeving een uitkomst bieden. Hoewel Citrix inmiddels ook flink aan de weg timmert met de browser-based werkplek Citrix Workspace, is de oude vertrouwde Virtual Desktop van Citrix voor veel organisaties ook nog een meer dan prima oplossing.

Lees ook: Dit wil je weten over Citrix Workspace

Deze technologie zorgt ervoor dat medewerkers veilig vanuit hun werklaptop kunnen verbinden met een bureaublad in de cloud, waar zij beschikking hebben tot het bedrijfsnetwerk en alle applicaties en documenten die ze nodig hebben om te kunnen werken.

Een veilige verbinding (VPN)

Thuiswerken moet natuurlijk ook veilig gebeuren en met een VPN, een virtueel privé netwerk, wordt dit mogelijk. Een VPN kun je zien als een beveiligde internetverbinding die van jouw computer naar het netwerk gaat van jouw organisatie.

Een VPN zorgt ervoor dat kwaadwillenden niet mee kunnen kijken op de verbinding en houdt bedrijfskritische data volledig veilig. Het goede nieuws is dat het mogelijk is om medewerkers beveiligd toegang te geven tot je kantooromgeving.

Hiervoor plaatst True firewalls en switches binnen uw kantooromgeving en helpt VPN tunnels op te zetten. Dit kunnen we met 1 medewerker bij u op locatie organiseren zodat er geen fysiek contact hoeft te zijn. Of we installeren een client, en dat kan volledig op afstand. Veel van de configuraties (instellingen) van de software kan op afstand door worden gevoerd en naar uw gebruikers gefaciliteerd worden.

Meer informatie hierover? Neem contact op.

Goede authenticatie (2FA/MFA)

Als organisatie wil je zeker weten dat alleen de juiste medewerkers toegang krijgen tot een applicatie of omgeving. Dat kun je inrichten met tweetrapsverificatie of multi-factorauthenticatie. Dit zijn technische oplossingen waarbij altijd een tweede apparaat nodig is om in te kunnen loggen op een webapplicatie of bedrijfsapplicatie.

Via een applicatie of SMS ontvangen medewerkers een willekeurig gegenereerde code die ervoor zorgt dat medewerkers veilig kunnen inloggen. Voor veel SaaS-applicaties kunnen uw medewerkers dit zelf al instellen, bijvoorbeeld via een app zoals Google Authenticator. Maar zulke tools zijn ook voor andere zakelijke applicaties te gebruiken.

Zo heeft Microsoft bijvoorbeeld Microsoft Authenticator, een app die te koppelen is aan alle Microsoft-diensten (van Office 365 tot Azure), waarmee gebruikers naast codes ook biometrische gegevens zoals vingerafdrukken kunnen gebruiken om in te loggen.

Thuiswerken hoeft geen probleem te zijn

Kortom: op technologisch vlak hoeft thuiswerken zeker geen probleem te zijn. Er zijn diverse oplossingen waarbij medewerkers kosteloos of tegen een gereduceerd tarief thuis kunnen werken tijdens deze coronacrisis, denk aan de regelingen die Microsoft treft met hun Office 365 licenties.

Thuiswerken met True

Mocht jouw organisatie hulp nodig hebben dan staan we voor je klaar. Neem contact op met ons op via het contactformulier.

Technologische opties thuiswerken
Kilian Drewel
Product Marketeer Cloud & Infra

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste blogs van True elke twee weken in je mail

Workspace - 12.02.2021

Onlangs maakte Microsoft bekend dat het te maken heeft met ruim 115 miljoen dagelijkse gebruikers voor Microsoft Teams. Maar omdat Microsoft Teams zo snel is omarmd, hebben veel organisaties belangrijke stappen overgeslagen bij de inrichting en het gebruik ervan. We vroegen twee van onze Microsoft 365 specialisten naar de zaken waar veel organisaties geen rekening […]

Microsoft 365 - 23.04.2020

Microsoft Teams is een van de meest populaire chatprogramma’s van het moment. Met het programma, dat inbegrepen is bij veel Office 365 licenties, kun je chatten, videobellen en online samenwerken met je collega’s of externen. Ben je nog niet zo bekend met Microsoft Teams? Dan ben je aan het juiste adres met deze Microsoft Teams […]

Microsoft 365 - 20.04.2020

Microsoft Teams is hard op weg om de populairste zakelijke applicatie van het moment te worden. Zo bereikte het record van aantal vergaderminuten onlangs naar gemiddeld 2,7 miljard (!) minuten per dag. Daarnaast is het aantal gebruikers van Teams in de periode eind februari tot maart zo’n drie keer sneller gegroeid dan andere periodes. Bezoek […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief