Hoe helpt Lens IDE je bij het visualiseren en beheren van je Kubernetes-cluster?

True maakt Kubernetes toegankelijk voor iedereen - Tweakers
True maakt Kubernetes toegankelijk voor iedereen - Tweakers
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Cloud-native / Hoe helpt Lens IDE je bij het visualiseren en beheren van je Kubernetes-cluster?
Het beheer van Kubernetes vindt in belangrijke mate plaats via de commandline interface (CLI). Lens IDE is een tool die hiervoor een alternatief biedt. De tool geeft je een prettig werkende grafische interface voor het beheer van je Kubernetes-omgeving. In deze blog leggen we de mogelijkheden en voordelen van Lens IDE uit. Ook lees je waarom wij bij True Lens IDE een aanrader vinden.

Het landschap van cloud native technologieën is zeer breed en divers. Zo bieden tientallen aanbieders hun tools aan die je op allerlei manieren ondersteunen. Hoe vind je je weg in deze tools? Engineers en architecten van True helpen je op weg. In deze serie delen we onze kennis met je over verschillende Kubernetes tools. 💡 Tip: lees ook de blog De Cloud Native Trail Map van CNCF (en welke aanvullingen True daarop heeft) voor het begin van je reis naar cloud native.

Wat is Lens IDE?

Lens is een handige desktop-app die je helpt bij het visualiseren en beheren van je Kubernetes-cluster(s). Het gaat om een integrated development environment (IDE) die je op visuele wijze ondersteunt bij het ontwikkelen van software voor Kubernetes.

Er zijn verschillende versies van Lens beschikbaar. Zo is het volledig open source en gratis beschikbare OpenLens beschikbaar, ontwikkeld door Team Lens. Op basis van OpenLens is daarnaast Lens IDE ontwikkeld, dat wordt beheerd door Mirantis. Van Lens IDE is een gratis versie beschikbaar voor onder andere startups en de betaalde variant Lens Pro voor andere bedrijven. Lens Pro biedt onder meer extra functionaliteiten en technische ondersteuning.

Wat zijn de voordelen?

Lens IDE biedt belangrijke voordelen bij het beheren van je Kubernetes-omgeving. Zo heb je dankzij het dashboard van Lens IDE direct zicht op de belangrijkste informatie. Wijken de prestaties van een cluster af van de normaal? Dan zie je dit in één oogopslag en kun je direct handelen om de prestaties weer op peil te krijgen.

De tool is daarnaast zeer eenvoudig in gebruik. Zo kun je snel een cluster toevoegen en schakel je met een muisklik tussen verschillende Kubernetes-omgevingen. Ook integreert Lens IDE met onder meer Helm en Prometheus. Zijn er andere tools die je aan Lens wilt koppelen? Dan is de kans groot dat er een extensie beschikbaar is die dit mogelijk maakt.

Waar kun je Lens IDE praktisch voor gebruiken?

Lens IDE biedt onder meer de volgende mogelijkheden:

Een krachtig alternatief voor de commandline interface (CLI)

Elk mens z’n eigen voorkeuren; voor developers uiteraard niet anders. Waar sommige developers zweren bij de CLI en hieraan sterk de voorkeur geven, werken andere ontwikkelaars liever in een grafische interface. Lens IDE geeft deze laatste groep een krachtig alternatief voor de CLI, zodat ook zij Kubernetes kunnen beheren op de manier waaraan zij de voorkeur geven.

Cluster monitoren via externe tools als Helm en Prometheus

Lens IDE integreert met een breed scala aan tools, zoals Helm en Prometheus. Naar het installeren van deze tools heb je geen omkijken; Lens IDE neemt dit volledig uit handen. Zo kun je direct aan de slag met het monitoren van je cluster met behulp van handige tools, waarvan de belangrijkste informatie in het dashboard van Lens IDE beschikbaar is.

Meerdere clusters beheren

Als je meerdere clusters beheert, kan dit al snel complex worden. De grafische interface die Lens IDE biedt, helpt in dit geval bij het behouden van het overzicht. Je kunt met één druk op de knop schakelen tussen verschillende clusters. Een nieuw cluster toevoegen is daarnaast zeer eenvoudig.

Video-introductie van Lens IDE

In onderstaande video krijg je in slechts enkele minuten tijd een introductie van Lens IDE.

True maakt Kubernetes toegankelijk voor iedereen - Tweakers
Introductie van Lens IDE

Waarom zijn wij fan van Lens IDE?

Lens is grafische interface voor Kubernetes die je diepgaand inzicht geeft in je cluster. Je kunt met behulp van de tool op visuele wijze door het cluster navigeren, en hoeft hiervoor niet terug te vallen op de commandline interface. Het maakt het beheer van Kubernetes hiermee een stuk eenvoudiger en het is voor gebruikers die de voorkeur geven aan een grafische interface een krachtig alternatief voor de CLI. Lens IDE is wat onze Kubernetes engineers betreft dan ook een echte aanrader.

Samenwerken aan je ambities met Kubernetes?

Steeds meer ontwikkelteams verkennen containerisatie en microservices. Het levert veel voordelen op maar kan ook complex zijn. Fully Managed Kubernetes van True helpt ontwikkelteams met meer efficiëntie en zorgvuldigheid te ontwikkelen.

object storage large
object storage small
Daniëlle van Gils
Content Marketeer
Terug

Advies

Hoe helpt Lens IDE je bij het visualiseren en beheren van je Kubernetes-cluster?Hoe helpt Lens IDE je bij het visualiseren en beheren van je Kubernetes-cluster?
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een vrijblijvend advies. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  Hoe helpt Lens IDE je bij het visualiseren en beheren van je Kubernetes-cluster?Hoe helpt Lens IDE je bij het visualiseren en beheren van je Kubernetes-cluster?
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.