5 Cloud trends voor 2022: toenemende containerisatie, cloud native security en hybrid cloud

Cloud trends voor 2022
Cloud trends voor 2022
Home / Blog & Nieuws / Cloud / 5 Cloud trends voor 2022: toenemende containerisatie, cloud native security en hybrid cloud
Schaalbaar, sneller, wendbaarder: voor webshops, webapplicaties en webdiensten steeds belangrijker. Om dat te bereiken, kunnen organisaties niet om cloud en cloud native technologie heen. Welke trends zien we op dit gebied en waar kun je op inspelen in 2022?

In de afgelopen jaren is er een expontentiële groei aan cloud-gebruik te zien, met een verwachte groei van 21,7% in uitgaven aan cloud services volgens Gartner. Dat is niet in de laatste plaats door de versnelling die applicatie-modernisatie en het gebruik van containers en microservices aan organisaties biedt. Door het grote gebruik van de cloud komt er ook een steeds sterkere focus op cloud native security. Voordelen van public cloud en private cloud worden slim gecombineerd in een hybrid cloud. Diezelfde cloud geeft daarbij de flexibiliteit om best practices uit de eigen branche te implementeren en direct gebruik van te maken. De crux in het benutten van al deze voordelen? Skilled developers en (cloud) engineers binnenhalen en behouden.

Cloud hosting kreeg een boost door de wereldwijde coronapandemie

Door de wereldwijde pandemie de afgelopen 2 jaar is het gebruik en de adoptie van de cloud geëxplodeerd. Cloud hosting draagt bij aan business continuïteit, kosten-efficiëntie en schaalbaarheid; gebleken sterktes tijdens een pandemie. Onderzoeks- en adviesbureau Gartner verwacht dat de uitgaven voor cloud services in 2022 op $482 miljard uitkomt; een groei van 22% ten opzichte van de verwachting voor 2021. Dat betekent een enorme groei van de cloud en van cloudgebaseerde technologieën.

Cloud computing infrastructure is het fundament voor de delivery pipeline van vrijwel elke digitale service, of dat nu software as a service, e-commerce, of web applicatie is. Vanuit het perspectief van een gebruiker gezien maakt cloud native technologie veel andere technologieën sneller, beter en makkelijker toegankelijk.

Gartner verwacht ook dat cloud native platformen in 2025 de basis vormen voor meer dan 95% van nieuwe digitale initiatieven, waar dat in 2021 rond 30% is.

Toenemend gebruik van containers

Containers en microservices bieden developers meer mogelijkheden voor snellere ontwikkeling, wendbaarheid en efficiënte lifecycle management. Elke container bevat eigen dependencies, libraries en binaries, waardoor er minder of zelfs geen aanpaswerk nodig is bij het deployen naar acceptatie-, test of productie-omgeving. Dit alternatief voor VM’s heeft dan ook de aandacht van heel veel organisaties. Het kan een antwoord zijn op uitdagingen van complexere deployments en operationele uitdagingen van de cloud. Het gebruik van containers wordt dan ook steeds populairder. Gartner verwacht dat in 2023 70% van organisaties wereldwijd twee of meer containerised applicaties in productie hebben draaien.

Dit gebruikt brengt echter wel nieuwe complexiteit op het gebied van beheer met zich mee. Voor deze orchestratie is het Kubernetes platform het de facto standaard platform aan het worden.

Sterkere focus op cloud native security

Vergaande digitalisering, met de coronapandemie als een van de stuwende krachten, legt sneller kwetsbaarheden in beveiliging bloot. De complexe supply chain van digitale diensten lijkt op die van fysieke diensten. Verschillende componenten uit het publieke domein en van beschikbare open source projecten worden in software en webapplicaties geïntegreerd. Elk van die delen kan een kwetsbaar onderdeel van de software vormen als het gecompromitteerd raakt. Dat liet ook de kwetsbaarheid in Log4j zien: als logging service binnen Java, vaak een aangepast deel van de software, levert het mogelijk een grote kwetsbaarheid voor veiligheid op.

Niet alleen beveiliging van de eigen software, ook die van infrastructuur en gebruikte componenten van derden, is van groter belang geworden. Reden waarom True engineers 24×7 de beveiliging van infrastructuur en jouw data monitoren en managed security een belangrijk onderdeel van managed hosting is.

Hybrid Cloud: groeiend gebruik van voordelen van Private Cloud en Public Cloud

Veel start-ups en SaaS-organisaties kiezen voor een cloud first strategie, waarbij workloads op de cloud draaien of gemigreerd worden. Daarbij zijn traditioneel twee keuzes: een private cloud of een public cloud. Bij een Private Cloud staat data lokaal, in de eigen regio, opgeslagen. Er is sprake van een hoge data-overdrachtssnelheid die de performance van websites en webapps ten goede komt. De lokale opslag zorgt ook voor compliancy met wet- en regelgeving. Bij een Public Cloud staat data op de server van de cloud-aanbieder opgeslagen. Dat verlaagt kosten voor infrastructuur en is iets makkelijker toegankelijk. Een Multi Cloud aanpak maakt gebruikt van meerdere public cloud services van verschillende cloud providers, zoals Microsoft Azure, AWS en Google Cloud. Dit voorkomt afhankelijkheid van één cloudprovider.

In een hybride aanpak zetten organisaties bijvoorbeeld kern- en missiekritische applicaties en data, zoals een ERP-systeem, op een private cloud, waar de toegang strakker gecontroleerd kan worden. Data wordt alleen door vertrouwelijke applicaties gebruikt. Niet-kritische workloads, zoals een analytics app, en data die vaak toegankelijk moet zijn, staan veelal op een public cloud als Azure. Deze data is vervolgens snel toegankelijk voor gebruik door tools, applicaties en dashboards.

Met Hybrid Cloud zijn webdiensten verder en sneller te schalen door gebruik van flexibele diensten van de public cloud, met de overdrachtssnelheid en compliancy van de private cloud. Die toegevoegde waarde zal in 2022 centraler staan in cloud migraties of optimalisaties van gebruik van de cloud. Organisaties die al workloads in de cloud hebben draaien, profiteren van de voordelen en zoeken nu naar aanvullende cases. De groei van de hybrid cloud markt wordt voor 2023 op bijna $ 100 miljard geschat, ten opzichte van $ 44,6 miljard in 2018, volgens MarketsandMarkets.

Een gebalanceerde en geïntegreerde hyrid cloud strategie gehost door True geeft je organisatie het beste van beide werelden: best-in-class public cloud functionaliteit van Azure en de betrouwbaarheid, veiligheid en snelheid van de private cloud van True. Je hebt datacentra en resources over de hele wereld paraat en tegelijk kun je data op Nederlandse bodem hosten bij je lokale specialist die over vereiste certificeringen beschikt. We regelen altijd de beste omgeving voor je applicatie.

Een blijvend tekort aan skilled developers en engineers

Een trend die al jaren niet te keren lijkt: een tekort aan skilled developers en engineers. Zeker als het gaat om software developers, cloud engineers of DevOps engineers. Functies aantrekkelijker maken kan helpen bij het binden en behouden van medewerkers. Dat kan in de vorm van complexiteit uit de applicatie weghalen, door de infrastructuur op een andere manier op te zetten. Of in de vorm van zaken weghalen door het aan een externe partij uit te besteden.

Het tekort aan skilled developers en engineers heeft effecten op cloud migraties, waarbij Gartner een vertraging van tot 2 jaar verwacht in 2022. Het resultaat: veel cloud ambities en doelstellingen worden niet gehaald of flink uitgesteld. Toegang tot cloud native expertise is daardoor een kritische factor voor cloud succes. Gartner suggereert bedrijven met cloud ambities om samen te werken met managed service providers met een bewezen track record in cloud migraties en management.

Daniëlle van Gils
Content Marketeer
Categorie: Cloud