Wat is database tuning?
Bij database tuning optimaliseer je een database voor de toepassing die jij voor ogen hebt. Dit betekent onder meer dat je een database herconfigureert op basis van deze toepassing en de database hiervoor optimaal inricht.
In de praktijk begin je met het uitvoeren van een nulmeting op basis van historische gegevens. Hierbij breng je onder meer statistieken in kaart met betrekking tot je applicatie, het besturingssysteem, disk I/O (input/output), netwerkgebruik en uiteraard de database zelf. Ook identificeer je welke queries, indexes en tabellen tot prestatieproblemen leiden. Deze problemen pak je vervolgens gericht aan. Dankzij de nulmeting kun je precies zien welke resultaten de aanpassingen in de praktijk opleveren.
De voordelen van database performance tuning
Database tuning biedt diverse voordelen. Zo kun je met database performance tuning bottlenecks aanpakken, zodat je optimaal profiteert van de mogelijkheden van je database. Je versnelt de toegang tot data, waardoor gebruikers sneller en eenvoudiger bij de data kunnen die zij nodig hebben voor hun werk. Niet alleen kunnen zij hun werk zo beter uitvoeren, ook verbeter je de gebruikerservaring en -tevredenheid. Beide komen de productiviteit ten goede.
Welke technieken zijn beschikbaar?
Voor het optimaliseren van je database kun je allerlei technieken hanteren, waaronder defragmenteren van data, queries optimaliseren, hardware verbeteren, indexes verbeteren, real-time inzicht in databaseprestaties en groei van database inschatten.
Defragmenteren van data
Data toevoegen aan en verwijderen uit databases kan leiden tot fragmentatie van data. Het gebruik van legacy-systemen kan dan ook zorgen voor lange reactietijden bij het opvragen van gegevens. Datadefragmentatie biedt uitkomst en verbetert de prestaties. Bij datadefragmentatie brengen databasebeheerders relevante gegevens samen en lossen problemen met database-indexes op. Dit proces speelt een belangrijke rol bij database performance tuning.
Queries optimaliseren
De manier waarop je data opvraagt, is van grote invloed op de prestatie van een database. Zo kan je bij een SQL-database kiezen voor het opvragen van alle data gerelateerd aan je zoekopdracht met behulp van het commando ‘SELECT *’. De kans is echter groot dat je hierbij ook een flinke hoeveelheid overbodige data opvraagt. Deze query belast de database onnodig. Een onderdeel van database tuning is dan ook het verder specificeren van een query. Zo vraag je veel gerichter data op en krijg je alleen de informatie terug die je nodig hebt, in plaats van ook irrelevante informatie voor dat moment.
Hardwarematige verbeteringen
De hardware waarop je database draait, is van grote invloed op de prestaties van deze database. Een belangrijke tactiek voor database tuning is dan ook het uitbreiden of vernieuwen van hardwarematige elementen van deze server. Denk hierbij aan het toevoegen van extra intern geheugen of het upgraden van de CPU. Een ander voorbeeld is het spreiden van de onderliggende storage van je database over meerdere servers. Zo verminder je de belasting op je storagehardware en verbeter je de prestaties van de database.
Indexes verbeteren
Een index kun je vergelijken met een inhoudsopgave die we kennen van boeken. Een adequate index van een database kan de prestaties bij het opvragen van data dan ook aanzienlijk verbeteren, aangezien het vinden en opvragen van gewenste gegevens minder rekenkracht vraagt. Ook draagt een goede index bij aan het tegengaan van datafragmentatie.
Real-time inzicht in databaseprestaties
Database performance tuning vraagt om goed zicht op de prestaties van databases. Beheerders kunnen tools inzetten voor het verbeteren van hun inzicht.
Groei van database inschatten
Databases zijn continu in beweging. Voeg je nieuwe rijen toe aan je database? Dan past de database zich aan door het reorganiseren van data. De groei van je database is hiermee van invloed op de index en kan tot prestatieproblemen leiden. Een belangrijke techniek voor database performance tuning is daarom het adequaat inschatten van de groei die je database in de toekomst gaat doormaken. Zo kun je zekerstellen dat je index op de juiste manier meebeweegt bij de ontwikkelingen die je database doormaakt.
Wat moet je met het oog op database tuning bespreken met je managed hoster?
Ben je op zoek naar een hoster voor het ondersteunen van jouw database(s)? Dan zijn er wat betreft database tuning een aantal onderwerpen die je vooraf met een managed hosting provider kunt bespreken. Door het stellen van de juiste vragen weet je zeker dat je managed hoster jou en jouw database(s) optimaal ondersteunt.
Mocht je bij database performance tuning tegen problemen aanlopen, is het uiteraard prettig als je managed hoster je hierbij kan ondersteunen en met je kan meedenken. Welke expertise heeft je managed hoster op het gebied van database performance tuning? Zijn experts beschikbaar die jou hierbij kunnen ondersteunen? Welke voorwaarden zijn hieraan verbonden?
In sommige gevallen vraagt database performance tuning om hardwarematige aanpassingen aan de servers waarop je database draait. Of om het spreiden van je database over meerdere servers. Hoe pakt je managed hoster dat op? En denkt je managed hosting provider hierover actief met je mee?
Wat komt er verder kijken bij managed hosting?
Benieuwd wat er naast database tuning verder komt kijken bij managed hosting? Je leest het in onze managed hosting gids!