digitale-veiligheid-werkend-nederland

Werkend Nederland trekt zich weinig aan van digitale veiligheid

Slechts 21% van de Nederlandse werknemers maakt zich zorgen over de digitale veiligheid op werk. Dat blijkt uit onderzoek van Alert Online. Opvallend, omdat bijna de helft van de Nederlanders (46%) wél bezorgd is over de digitale veiligheid thuis. De belangrijkste oorzaak? Een gebrek aan de juiste informatie. Hoe pak je dat aan als organisatie?

Gebrek aan informatie

Uit onderzoek van Alert Online, een initiatief van de overheid, diverse organisaties en het bedrijfsleven, blijkt dat werkend Nederland zich weinig zorgen maakt over digitale veiligheid op de werkvloer. Van alle 2.655 ondervraagden zegt slechts 21% dat zij zich zorgen maken. Opvallend, omdat dit het jaar daarvoor nog 27% was.

Volgens Erik Jan Koedijk, voorzitter van de raad van advies van Alert Online, is de medewerker nonchalanter geworden. De belangrijkste reden? Een gebrek aan informatievoorziening. Meer dan de helft heeft vanuit de organisatie niet de juiste informatie gekregen om veilig te kunnen werken.

Risico’s niet altijd bekend

In het onderzoek wordt duidelijk dat de risico’s van een datalek of een beveiligingsrisico niet altijd bekend zijn onder medewerkers. Ook blijkt dat 60% van de medewerkers niet weet hoe persoons- en klantgegevens beschermd zijn. Men weet daarnaast niet of bestanden op servers gebruikmaken van encryptie.

Andere resultaten laten zien dat men zich weinig zorgen maakt om het worden van een slachtoffer van een cyberaanval. 20% denkt zelfs helemaal geen slachtoffer te kunnen worden op het werk.

Medewerkers die veel onderweg zijn, maken veelvoudig gebruik van openbare wifi-netwerken (zo’n 35%). Minder dan de helft daarvan gebruikt een Virtual Private Network (VPN) om het internetverkeer te versleutelen.

Tips voor betere databeveiliging

De onderzoeksresultaten van Alert Online laten zien dat er werk aan de winkel is om ‘digitale veiligheid’ te promoten op de werkvloer. Alert Online zelf nodigt daarom iedereen uit om een cybersecurity held te worden. Dat ben je al als je zelf maatregelen neemt om jezelf goed te beschermen, maar ook als je beveiligingstips deelt met anderen.

Als IT-manager wil je natuurlijk ook dat digitale veiligheid hoger op de agenda van de medewerker komt te staan. Wat kun je doen?

Deel de juiste informatie

Uit het onderzoek blijkt dat medewerkers niet over de juiste informatie beschikken. Stap één is dus om je medewerker te voorzien van de juiste informatie.

Je kunt ervoor kiezen om zelf content te maken en te distribueren binnen de organisatie. Een andere optie is om gebruik te maken van externe bronnen.

Content over digitale veiligheid

Alert Online heeft een aantal handige bronnen die je kunt raadplegen. Laat je medewerkers bijvoorbeeld een cyberskilltest doen, een artikel met tips over databeveiliging lezen of deel de databeveiliging infographic met ze. Daarnaast kunnen je medewerkers een handige videoreeks op YouTube bekijken.

In de video wordt op een heldere manier verteld over de onveiligheid van openbare wifi-netwerken, en worden er tips gegeven voor een goed wachtwoord.

Word een cybersecurityheld

De informatie is voor de gemiddelde IT’er vrij basic. Uit het onderzoek blijkt echter dat er een grote groep medewerkers is die zulke informatie nodig heeft. De content van Alert Online kan een goed vertrekpunt zijn voor het vergroten van de bewustwording, al is het maar om de discussie over digitale veiligheid in de organisatie opnieuw aan te zwengelen in de boardroom.

Welke maatregelen neem jouw organisatie om je medewerker te voorzien van de juiste informatie? Laat het ons weten om in de comments hieronder.

Meer lezen over databeveiliging op de werkvloer? Lees ook ‘Hoe voorkom je een ransomware-aanval op het bedrijfsnetwerk?’

Ben je benieuwd naar meer resultaten uit het onderzoek? Het volledige rapport van Alert Online is op de website te vinden. Wil je weten hoe welke middelen True om de databeveiliging in je organisatie te verbeteren? Onze data- en beveiligingsexperts vertellen je er graag meer over. Neem contact op.

E-book: veilig gedrag en slimme technologie

IT-security gaat over veilig gedrag en slimme technologie. Hoe bereik je de goede balans tussen menselijk gedrag, processen en technologie? In het e-book zoomen we in op de volgende onderwerpen:

  • Veiligheid is meer dan technologie
  • Hoe bereik je compliance en security?
  • Oplossingen en tools
  • Checklist #1: Ga de uitdaging aan
  • Checklist #2: Is mijn IT-securityplan compleet?
e-book-veiligheid-van-gegevens
digitale-veiligheid-werkend-nederland
Kilian Drewel
Product Marketeer Cloud & Infra

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste blogs van True elke twee weken in je mail

Security - 08.03.2021

We zijn afgelopen jaar regelmatig opgeschrikt door geruchtmakende cyberincidenten. Denk aan de SolarWinds-hack, waarbij aanvallers malware toevoegden aan de officiële Orion-software van dit bedrijf. Een kwetsbare versie van deze monitoringssoftware is door maar liefst 18.000 klanten geïnstalleerd, waaronder veel overheidsorganisaties en multinationals. Ook diverse omvangrijke ransomware-uitbraken passeerden de revue, zoals bij de gemeente Hof van […]

Security - 23.05.2018

Op donderdag 17 mei 2018 vond The Art of Hacking plaats, een exclusieve masterclass voor digital agency partners van True. In deze sessie namen onze in-house ethical hackers Eddie en Patrick de ruim 21 deelnemers mee in de wonderbaarlijke wereld van “black hat hacking”. Veelvoorkomende kwetsbaarheden passeerden de revue en er werd uitgebreid stilgestaan hoe […]

Security - 25.10.2017

Na NotPetya en WannaCry is er nieuwe ransomware-aanval: Bad Rabbit. Deze nieuwe ransomware aanval heeft al diverse slachtoffers gemaakt in Oost-Europese landen. Onder de getroffenen bevinden zich onder andere mediabedrijven, metrostations en zelfs vliegvelden. Vooralsnog zijn er geen berichten over Nederlandse slachtoffers. Wat is er aan de hand? En moeten organisaties stappen ondernemen? Wat is […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief