Facebook offline. Hoe kon Facebook van het internet verdwijnen?

Hoe kon Facebook van internet verdwijnen?

Een storm op internet maandagavond: Facebook, Whatsapp en Instagram lagen er urenlang uit. De domeinen reageerden niet meer en de IP-adressen van de organisatie waren urenlang onbereikbaar. Bijna alsof iemand de kabel uit Facebook had getrokken en het van het internet had afgesloten. Hoe kon dat gebeuren? Hanif Azis en Renier van Gestel, network engineers bij True, nemen je erin mee.

Onbereikbaar door een uitval van BGP

Het internet is een netwerk van allemaal losse netwerken. Om deze netwerken met elkaar te verbinden, bestaat het Border Gateway Protocol, ook wel BGP. “Met dit protocol delen netwerken route-informatie met elkaar. Je geeft er eigenlijk de route naar je website of app op een server aan. Via BGP worden de routes naar een IP-adres bepaald. Is een specifieke route dan niet beschikbaar, dan zorgt BGP ervoor dat er een andere route wordt gebruikt”, zegt Renier van Gestel, network engineer bij True. “Zonder BGP is er geen internet mogelijk; er zouden geen verbindingen bekend zijn.”

Renier van Gestel

Renier van Gestel

Hanif Azis

Hanif Azis

“Als bijvoorbeeld een router uit valt, stopt ook de BGP. De IP’s achter deze router worden niet meer “aangekondigd” op het internet, en zijn dan ook niet meer bereikbaar. De andere netwerken van het internet weten dan niet meer waar ze de website of data kunnen vinden”, zegt Hanif Azis, network engineer bij True. “Dat kan gebeuren als een router uitvalt, maar ook als de configuratie wordt overschreven of als BGP wordt uitgezet.”

In het geval van Facebook lag het aan veranderingen in de configuratie van de routers, gaf de organisatie later in een verklaring aan.

Renier: “Met de uitval van BGP verdwenen ook de routes naar de Domain Name Server (DNS) van Facebook. Door de DNS hoef je niet een IP-adres als 31.13.64.35 te onthouden, maar kun je naar het mensvriendelijker www.facebook.com. Als een DNS-resolver het IP-adres van een domeinnaam niet kan vinden, dan maakt hij een connect naar de DNS van Facebook om het IP-adres te achterhalen. Alleen waren deze nameservers ook niet meer bereikbaar vanwege de BGP-problemen.”

Compleet offline, ook gebouwen niet toegankelijk

“Het vreemde aan de situatie is wel waarom het 7 uur heeft geduurd voordat Facebook weer bereikbaar was”, zegt Hanif. “Normaal heb je een out-of-bounds (OOB) verbinding. Via deze OOB kun je ook op het netwerk komen als alles offline is, om wijzigingen door te voeren en BGP weer draaiende te krijgen. Gezien de tijd die het duurde voor Facebook weer bereikbaar was, moet ook deze verbinding niet bereikbaar zijn geweest.”

Facebook was daarmee flink offline. Wereldwijd werden 3,5 miljard gebruikers getroffen, medewerkers konden gebouwen niet meer binnen en software voor interne communicatie was niet te gebruiken.

Renier: “Gisteren werd weer duidelijk wat het gevolg is van uitval van BGP: dan staat alles in je netwerk offline. Zonder BGP ben je niet aanwezig op internet.”


Meer weten over de managed hosting van True?
Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Facebook offline. Hoe kon Facebook van het internet verdwijnen?
Daniëlle van Gils
Content Marketeer
Categorie: News

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste blogs van True elke twee weken in je mail

News - 04.10.2021

Op woensdag 15 september is PLTFRM officieel gelanceerd tijdens het launch event in InnStyle in Maarssen. True is enorm trots om tot de eerste vijftig partners te horen van deze verticale B2B Marktplaats. Wij kijken ernaar uit om samen met PLTFRM te bouwen aan innovatie ecosystemen voor digital minded bedrijven. Wat is PLTFRM? PLTFRM is […]

News - 31.08.2021

Bij True zijn we inmiddels al een aantal maanden betrokken bij het Common Ground-initiatief. We zijn dan ook enorm trots dat we met het ondertekenen van het groeipact Common Ground de samenwerking met Common Ground hebben versterkt. Wat is het groeipact Common Ground? Het doel van het Common Ground initiatief is een nieuwe, moderne en […]

News - 28.04.2021

True behoort ook in 2021 tot de vijf beste shared & managed hosting aanbieder in de Emerce 100 in de categorie ‘Hosting shared & managed’. Een resultaat waar we als True enorm trots op zijn! Een resultaat van jarenlang resultaatgericht en gemotiveerd werken aan de beste hosting diensten van Nederland. Op zoek naar een hostingprovider? […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief