Laravel framework naar versie 5.5

laravel 5.5 lts
laravel 5.5 lts
Home / Blog & Nieuws / Applicatie-ontwikkeling / Frameworks / Laravel framework naar versie 5.5

Naast Zend Framework en Symfony wordt Laravel gezien als een van de meest populaire PHP-frameworks van dit moment. De behulpzame community, uitgebreide (video)resources (LaraCasts) en documentatie is voor veel developers een reden om te ontwikkelen met het framework. Afgelopen woensdag kwam versie 5.5 uit. Een paar van die nieuwe functionaliteiten lees je hier.

Long term support (LTS)

Versie 5.5. van Laravel is long term support. Dat betekent dat het framework de komende twee jaar ondersteuning krijgt voor bug fixes en de komende drie jaar ondersteuning mag verwachten voor security fixes. Developen op dit framework geeft je de komende jaren dus goede ondersteuning.

PHP 7.0+ is vereist

Laravel is als framework altijd gericht op vooruitstrevendheid. PHP7.0 is volgens Laravel de nieuwe standaard. Oudere PHP-versies ontvangen daarom geen ondersteuning meer op het framework.

[Sidenote:] PHP7.0 geeft daarnaast een boost aan je serverprestaties, waardoor je webproject in totaal beter presteert, dus het is altijd goed om de server een boost te geven naar de nieuwste PHP-versie [/Sidenote]

Whoops package is terug!

In Laravel versie 4 zat de filp/whoops package. Dit was een out-of-the-box error handler, waarmee je op geavanceerde en elegante wijze webprojecten kon debuggen. In Laravel 5.5 keert de whoops error handler weer terug. Met Whoops kan je onder andere met je rechtermuisknop direct zoeken in Google of Stack Overflow.

Deze Youtube-meneer is er in ieder geval blij mee:

whoops-package-laravel-55

Collection dumping

Een andere debugging feature in Laravel 5.5 is collection dumping. Met de dd en dump collectie beschikken Laravel-developers over een nog eenvoudigere manier om te debuggen.

Nieuwe Auth en Guest Blade directives

Er zitten een paar nieuwe Blade::if() (check die coole ninja!) directives in Laravel, zoals @auth en @guest. Met Blade::if() is het mogelijk op repetitive check op templates te abstraheren, waardoor ze leesbaarder worden. In voorgaande versie van Laravel moest je iets meer code schrijven. In Laravel 5.5. is de directive meer gesimplificeerd.

Voorbeeldje:

blade-iff-functie-laravel-55

Front-end presets

Als je een nieuw project begint, schotelt Laravel 5.5. Vue.js als standaard naar voren. In het nieuwe framework kan je kiezen tussen een aantal presets. Alles wat je niet nodig hebt kun je met de “preset” Artisan command in Laravel 5.5 verwijderen. In de helpsectie kan je zien dat je kunt kiezen tussen “none”, “bootstrap”, “vue” of “react”.

Alle nieuwe features op een rij

Het bovenstaande is slechts een greep uit de vele nieuwe spannende dingen in het framework. Benieuwd naar alle nieuwe features binnen het framework? Lees de blogpost op Laravel News of check onderstaande video:

Happy developing!

Ben je op zoek naar een plek om jouw Laravel-applicatie onder te brengen? Bij True bieden we geoptimaliseerde hostingpakketten voor zowel Laravel als Lumen, het microbroertje van Laravel. Lees meer over Laravel hosting bij True.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000