Dit zijn de nieuwste features in WordPress 4.9

wordpress 4.9 features
wordpress 4.9 features
Home / Blog & Nieuws / Applicatie-ontwikkeling / CMS / Dit zijn de nieuwste features in WordPress 4.9

WordPress 4.9 is vanaf vandaag beschikbaar. Traditiegetrouw krijgt elke nieuwe major update van WordPress de naam van een bekende jazzmuzikant. Dit keer is jazzlegende Billy Tipton aan de beurt. Hoewel de grootste wijzigingen vooral plaatsvinden in de Customizer, zijn er genoeg andere wijzigingen onder de motorkap. We onderzochten de nieuwste WordPress 4.9 features voor je.

Nieuwe WordPress 4.9 features voor gebruikers


Wijzigingen in de Customizer

De Customizer krijgt extra functies. In WordPress 4.9 wordt het bijvoorbeeld mogelijk om wijzigingen in het thema op te slaan als ‘Concept’. Een nieuwe wijziging vanuit de Customizer hoeft dus niet gelijk live te staan. Een bijkomend voordeel is dat het Concept een preview URL krijgt die je kunt delen. Verder is het mogelijk om wijzigingen in te plannen.

wordpress-49-customizer

Nieuwe galerij-widget

WordPress 4.8 bevatte al een aantal nieuwe mediawidgets. WordPress 4.9 voegt een nieuwe mediawidget toe aan dat rijtje, namelijk een Galerij-widget. Met deze widget kun je binnen een paar klikken eenvoudig een native WordPress-galerij bouwen en vertonen op je website.

wordpress-49-galerij

‘Add media button’ in widget

Een andere nieuwe widget-functie is de ‘Add media’-button in de text widget. Dit is handig omdat je daardoor niet meer in HTML een foto of ander beeldmateriaal hoeft toe te voegen. Een widget is snel te vullen met allerlei soorten rich media.

wordpress-49-media-toevoegen

Nieuwe WordPress 4.9 features voor developers

Een aantal WordPress 4.9 features vinden ook plaats onder de motorkap.

Verbeterde coding experience

In WordPress 4.9 is er volop aandacht voor het codeergedeelte. De code editor in de customizer, theme editor en plug-in editor is aanzienlijk verbetert in de nieuwste versie. Nieuw is bijvoorbeeld het highlighten van syntax, codeersuggesties en auto-completion. Verder worden veel syntax errors automatisch gefixt.

wordpress-49-features-coderen

Gutenberg API-endpoints

Onder de motorkap zijn ook al wat wijzigingen doorgevoerd voor Gutenberg. Gutenberg is een plug-in die door Automattic (de organisatie achter WordPress) is ontwikkeld. Het doel van Gutenberg is om uiteindelijk de WYSIWYG-editor in WordPress te vervangen met een editor die meer past bij moderne CMS’en.

De WYSIWYG-editor kun je zien als een soort page builder. De meningen over Gutenberg zijn tot nu toe verdeeld, maar vooralsnog zijn er wel API-endpoints ingebouwd in WordPress 4.9 voor verdere integratie met Gutenberg. WordPress roept developers ook op om mee te denken en werken aan Gutenberg. Een exacte livedatum voor de plug-in is er nog niet.

Voor verdere technische details, zie dit artikel op WordPress.org.

Beveiliging van WordPress

Draait jouw WordPress website op een versie die ouder is dan 4.8? Dan is het verstandig om jouw website te updaten naar WordPress 4.9.

WordPress is namelijk een populair doelwit voor hackers. Er wordt continu gezocht naar kwetsbaarheden in het CMS. Dit gebeurt veelal geautomatiseerd. Hackers hebben scripts geschreven die actief zoeken naar verouderde versies en kwetsbaarheden. Met updaten minimaliseer je het risico om (geautomatiseerd) aangevallen te worden.

Meer weten over beveiliging in WordPress? Lees ons artikel: “5 tips die jouw WordPress-website veiliger houden”.

WordPress hosting bij True

Het kiezen van een goede hostingpartner is de essentie voor een goedpresterende WordPress-website. Bij True hebben we jarenlange ervaring met het optimaliseren van onze serveromgevingen voor WordPress-websites. We helpen met caching zodat de website sneller wordt, adviseren over welke plug-ins wel of niet geschikt zijn en hebben een veel kennis over de beveiligingsrisico’s van het systeem. Bekijk onze WordPress hosting dienstverlening.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000