True x SWIS voor NTvG

Hoge performance van een website met 300.000 doorzoekbare artikelen

True sprak met Björn Brala en Floris Lovink van digital agency SWIS over optimale digitale bereikbaarheid van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) én de doorzoekbaarheid van honderdduizenden medisch wetenschappelijke artikelen op een nieuwe website gebaseerd op Drupal 9.

Upgrade Drupal als aanleiding om digitale ambities te verwezenlijken

Het NTvG verspreidt medische kennis onder artsen, duidt recente ontwikkelingen in de medische wetenschap en laat deze voorzien van commentaar van erkende vakgenoten. Alle artikelen zijn peer-reviewed. De website bevat 300.000 doorzoekbare artikelen.

De oude website draaide op Drupal 7. De end-of-life (EOL) van deze versie lag eerst op november 2021, maar is in meerdere stappen verschoven naar november 2023, vanwege de coronapandemie. Een EOL-versie wordt niet meer onderhouden of ondersteund door de leverancier en krijgt ook geen updates of security-patches meer. NTvG greep de noodzakelijke upgrade naar Drupal 9 aan om een partner in de arm te nemen. In SWIS hebben ze die partner gevonden. Digital agency SWIS helpt organisaties bij het uitdenken, maken en onderhouden van digitale landschappen. De agency is platinum partner van Stichting Drupal Nederland.

De upgrade – inclusief de benodigde migratie van alle data hiervoor – vormde voor NTvG en SWIS het perfecte moment om ook naar digitale ambities, uitstraling en online presence te kijken. Terwijl er hard aan de nieuwe website werd gewerkt, moest ook de oude website onderhouden worden. Vanaf december 2021 staat de nieuwe website online, klaar voor het verwezenlijk van verdere digitale ambities.

Van Drupal 7 naar Drupal 9

“De EOL betekende initieel dat de website vóór december 2021 naar Drupal 9 moest gaan om een veilige website in de lucht te houden. Met onze ervaring wisten we dat migreren van Drupal 7 naar Drupal 9 veel inspanning vereist, maar ook veel voordelen biedt. De upgrade betekende namelijk een geheel nieuwe opbouw van de website, een complete migratie”, zegt Björn Brala, technical director bij SWIS. “Drupal 9 biedt flinke voordelen ten opzichte van Drupal 7, waaronder meer mogelijkheden voor beheer en ontsluiten van content via API’s.”

Dat NTvG klant werd, betekende niet alleen een migratie naar Drupal 9 voor SWIS, maar ook het beheer en onderhoud van de toenmalige website op Drupal 7. “We deden beiden tegelijk: de toen huidige website onderhouden en een traject voor de migratie en ontwikkeling van de nieuwe website”, zegt Floris Lovink, digitaal strateeg bij SWIS. “Om (toekomstige) ambities op het gebied van online te kúnnen realiseren, is een migratie naar een toekomstbestendig datamodel in Drupal 9 fundamenteel. Wat zijn toekomstige ambities, wie is de doelgroep, hoe ziet de tech stack en het IT-landschap eruit en wat kunnen we bedenken voor de nieuwe website om stappen in die ambitieuze richting te maken?”

“Om hun digitale ambities te kunnen realiseren, is migratie naar een toekomstbestendig datamodel in Drupal 9 fundamenteel”

Infrastructuur voor oude en nieuwe website op managed Private Cloud

SWIS is ruim 9 jaar klant bij True en de digital agency weet technisch precies wat ze wil. “SWIS heeft voor al haar klanten performance, beveiliging en schaalbaarheid hoog in het vaandel staan. Dat is een van de redenen geweest om voor een Private Cloud te kiezen”, zegt Hylke de Jong, senior Linux Engineer bij True. “Deze omgeving houden we, zoals gebruikelijk voor al onze services, up-to-date met de juiste software-versies. Op het platform van SWIS zorgen we dat elk component zo goed mogelijk verdeeld is. Daarmee waarborgen we schaalbaarheid. Deze manier van inrichten stelt ons ook in staat om bij onverwachte problemen en mogelijk achterblijven van performance snel te troubleshooten.”

“De eerdere webhoster van NTvG liet te wensen over in termen van beschikbaarheid en bruikbaarheid. Die website hebben we naar onze Private Cloud bij True verhuisd. Alleen zat de server van de oude hoster net wat anders in elkaar dan onze Private Cloud”, zegt Björn. “Lang niet alle services bij de oude hoster waren onderhouden zoals het zou moeten en sommige waren verouderd. Daardoor draaide het niet op dezelfde manier als bij True. Samen met True hebben we gekeken hoe we dat op ons platform bij True konden draaien.”

Het onderhoud van de oude website ging niet alleen om de website zelf, maar ook om koppeling met andere gebruikte applicaties door NTvG. “Als uitgever heeft NTvG te maken met een landschap van services die samenwerken. Denk aan specialistische software voor peer review van artikelen, en aan software die documenten uit die peer review software gebruikt om de artikelen te publiceren, in zowel het wekelijkse papieren tijdschrift als online”, zegt Floris. “Ook deze koppelingen moesten in een tijdelijke fase, tot de nieuwe website, ondersteund worden.”

Björn: “Met de samenwerking en services van True konden we zowel de oude website in de lucht houden als bouwen aan de nieuwe website. Ook in een tijdelijke fase van een website moet het veilig draaien en moest het mogelijk blijven om de artikelen te publiceren. Dat twee jaar ondersteunen was flink lastiger geweest als we het niet samen met True hadden gedaan.”

Björn Brala, Technical Director SWIS

Met de samenwerking en services van True konden we zowel de oude website in de lucht houden als bouwen aan de nieuwe website. Dat doen zonder True was flink lastiger geweest.

Björn Brala, Technical Director SWIS

SWIS logo
Björn Brala, Technical Director SWIS

Met de samenwerking en services van True konden we zowel de oude website in de lucht houden als bouwen aan de nieuwe website. Dat doen zonder True was flink lastiger geweest.

Björn Brala, Technical Director SWIS

Business needs:

  • Infrastructurele ondersteuning om de oude website in de lucht te houden
  • Hosting-inrichting om de database van artikelen te ontlasten bij honderden requests per seconde

Business results:

  • Gebruik van applicatie-inhoudelijke componenten voor geoptimaliseerde laadtijd en performance
  • Hoog betrouwbare afspiegeling van de productie-omgeving in de acceptatie-omgeving
  • Flexibel, technisch fundament waarmee NTvG weer in staat is om te innoveren in een veranderende markt

Migratie van 300.000 artikelen én 5000 requests per minuut op de website

De uitdagingen waar NTvG en SWIS voor stonden, zaten in de migratie van een grote hoeveelheid content en de vele bezoekers voor die content. NTvG beschikt over een online database van ongeveer 300.000 artikelen. Daar bevinden zich ook artikelen uit de begintijden van het tijdschrift, uit 1857.

“Voor een dergelijke database, in combinatie met een wekelijks tijdschrift, betekent dat heel veel requests voor de website. Zeker de on-site zoekmachine is zeer relevant voor bezoekers. Die moet én goede resultaten bieden én snel zijn. De nieuwe website moet 5000 requests per minuut aan kunnen”, zegt Björn. “Met het applicatie-landschap en de inrichting van de hosting-omgeving zorgen we dat de website dat aan kan. Daarvoor werken we met True met Varnish cache en met Redis als extra laag cache om de database te ontlasten.”

“Met het applicatie-landschap en de optimale hosting-omgeving zorgen we dat de nieuwe website 5000 requests per minuut aan kan”

Daarvoor hebben True en SWIS op een geclusterde omgeving aan Drupal gewerkt. “We hebben applicatie-inhoudelijke software-componenten voorgesteld die de performance en laadtijd van producten en diensten op de Private Cloud van SWIS ten goede komen. Een gevirtualiseerde database bleek bijvoorbeeld niet goed genoeg voor de eisen aan performance. Daarvoor hebben we een stand-alone database server met MySQL neergezet en een high availability cluster”, zegt Hylke. “Ook zorgen we voor een acceptatie-omgeving die een hoog betrouwbare afspiegeling is van de productie-omgeving. Zo weten we samen zeker dat alles dat naar productie wordt gepusht, ook voldoet aan de normen, eisen en wensen die SWIS en True samen stellen.”

Meer informatie over Private Cloud?

Private Cloud

Uitstekende prestaties voor missiekritische applicaties. Met een private cloud van True is jouw missiekritische applicatie in goede handen, of dat nu een succesvolle website, e-commerce-omgeving of een grote bedrijfsapplicatie is.

Specifieke eisen vragen om maatwerk en configuraties

In het traject heeft SWIS ook nieuwe componenten gebruikt, zoals Apache Solr. Dit zoekplatform is hard nodig voor een website met een grote database met artikelen en gekoppelde specialistische software. “De website en ambities van NTVG stellen eisen aan hoe je met die grote hoeveelheden artikelen om gaat en hoe er goed in te zoeken is”, zegt Floris. “We hebben Solr samen met True ingericht en geconfigureerd op maat voor NTvG om snel en efficiënt zoeken mogelijk te maken. Voor een dergelijke oplossing zijn andere, meer cutting-edge mogelijkheden. Maar wij gaan liever voor de degelijkheid en stabiliteit die Solr biedt en die je niet in andere mogelijkheden vindt.”

Gebruik van data voor betere business results

“Tijdens de migratie naar Drupal 9 hebben we alle data en content onder de loep genomen. We hebben alles genormaliseerd naar een datastructuur, zodat het er op een betere manier in staat. Denk aan relaties van artikelen onderling en artikelen van verschillende auteurs”, zegt Floris. “Door de nieuwe manier is NTvG in staat om te innoveren. Bijvoorbeeld door specifieke artikelen op één pagina te presenteren, voor een actueel medisch onderwerp. Voor de redacteuren van NTvG is het nu veel makkelijker om flexibel de content op te vragen en te clusteren.”

Die mogelijkheden voor innovatie helpen ook bij de verdere ambities van het tijdschrift. NTvG wil in de komende 2 jaar van print first naar digital first gaan en van een wekelijks tijdschrift naar een maandelijks tijdschrift. De organisatie kan daar nu veel beter op acteren met de nieuwe website op een solide hosting, klaar voor alle requests en lezers.

Geleverde diensten