8 webhosting trends voor 2019

8-webhosting-trends-voor-2019
8-webhosting-trends-voor-2019
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Managed hosting / 8 webhosting trends voor 2019

Het maken van digitale producten zoals websites en applicaties is sterk onderhevig aan veranderingen. Nieuwe manieren van werken en technologieën verschijnen constant in het speelveld en maken het werk van de developer een stuk eenvoudiger. Ontwikkelingen die wij nauwlettend in de gaten houden het komende jaar? Public cloud, microservices, containers, Security-as-a-Service, no-code platforms en de alsmaar toenemende schaarste van technisch talent.

Bekijk ook onze Managed Hosting dienst

1. Public cloud bereikt volwassenheidstadium

Business Intelligence, Artificial Intelligence en Voice zijn technologietrends die in 2019 een grotere footprint in de Nederlands tech-scene krijgen. De tools die beschikbaar zijn om met deze technologieën te ontwikkelen worden voornamelijk vanuit de public cloud aangeboden, zoals Microsoft Power BI vanuit Azure, het AI-platform van Google en Alexa van Amazon uit AWS. Met de grote vraag naar deze tooling breekt het gebruik van de public cloud definitief door. In combinatie met private cloud kan data beschikbaar gesteld worden om te gebruiken in deze tools.

De verwachting is dat bedrijven steeds meer voor hybride vormen van cloud zullen gaan. Kennis om de workloads van applicaties neer te zetten op de juiste manier wordt belangrijker. De verwachting is dat hybride vormen steeds meer de boventoon zullen voeren. Grote hoeveelheden data waar geen belangrijke persoonsgegevens in staan? Die kunnen prima in de public cloud. Gevoelige gegevens die niet van Nederlandse bodem mogen? Die kunnen prima in een private cloudomgeving.

2. Microservices en monolithische applicatie-architecturen

Efficiënter ontwikkelen is voor vrijwel iedere organisatie een essentieel onderdeel. (Goede) developers zijn schaars om te vinden, waardoor de noodzaak des te groter wordt om zaken slim aan te pakken. We verwachten dan ook dat meer bedrijven in zullen zetten op het ontwikkelen van microservices binnen hun bestaande applicatielandschappen. In een microservice architectuur splits je een monolitische applicatie op in verschillende kleine ‘services’ met een specifieke scope voor een specifiek doeleinde. Al deze kleine services zijn API’s die ook onderling kunnen communiceren om op deze wijze data uit te wisselen en/of aan te vullen. Om het geheel aan elkaar te knopen kun je een (of meerdere!) ’front-end’ microservice(s) ontwikkelen, welke (al) deze API’s consumeert.

We verwachten dat microservices in 2019 een toevlucht zullen nemen. Niet alleen als architectuur voor nieuwe (web)applicaties, maar ook voor het moderniseren van bestaande applicaties. Zo hebben we bij True bijvoorbeeld een microservice-architectuur ingezet om functionaliteit van het oudere TrueCare en ons nieuwe ticketsysteem iteratief door te voeren. Door deze microservice-architectuur zijn we in staat om te kiezen voor een vaste set aan frameworks. Het voordeel is ook dat we rondom verschillende (geclusterde) functionaliteiten services kunnen ontwikkelen, waardoor we sneller en iteratief kunnen ontwikkelen. Stap voor stap bouwen we zo aan een nieuwe ecosysteem waar onze hoge kwaliteit dienstverlening voorop staat.

Lees ook de blogreeks over de microservice-architectuur die we bij True inzetten.

3. Containerized applicaties zorgen voor versnelling

Containertechnologie heeft de afgelopen tijd een grote vlucht genomen. De containerized manier van microservices, applicaties en worksloads beschikbaar stellen en beheren brengt veel voordelen met zich mee. Zo kunnen niet alleen resources efficiënter ingezet worden, maar geeft het developers ook de mogelijkheid applicaties met hoge snelheid en voorspelbaarheid te ontwikkelen.

Het werken met containers vraagt echter wel om een andere manier van ontwikkelen en beheren van applicaties. In 2019 gaan we bij True hier interessante diensten op ontwikkelen. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk dan onze Kubernetes-pagina en meld je aan om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen.

4. Development wordt AI–gedreven

Volgens Gartner gaan we meer zien in 2019 van AI-gedreven development. AI-gedreven development kijkt naar tools, technologieen en best practices om AI in applicaties te integreren. Ook wordt er gekeken naar hoe AI het developmentproces kan versnellen. Gartner voorspelt hierin drie trends. Zij verwachten dat er in 2019 meer tools voor developers zullen komen om AI te integreren binnen hun applicaties.

Ook voorspelt Gartner dat er meer AI-tools zullen ontstaan die het proces zullen versnellen: augmented analytics, automatisch testen en zelfs automatisch gegenereerde code zullen er volgens Gartner voor zorgen dat het developen een stuk soepeler gaat.

Bekijk ook de andere 10 trends die Gartner voorspelt in 2019.

5. Populariteit CI en CD wordt groter

Een trend waar je niet meer omheen kunt is Continuous Integration (CI) en Continuous Deployment (CD). Beide termen zijn afkomstig uit de wereld van DevOps en zijn gericht op het sneller uitrollen van nieuwe code of functionaliteit binnen de applicatie en hostingomgeving. In sommige gevallen wordt code zelfs direct doorgevoerd op een productie-omgeving, waardoor een (web)applicatie real-time over de nieuwste functionaliteit beschikt. Dat kan natuurlijk alleen als alle processen in orde zijn.

Een trend die hieraan gelieerd is, is het automatisch provisionen van webservers en de complete set-up die daarbij komt kijken. Het automatisch provisionen van servers met een bepaalde template zorgt vooral voor een versnelde en kwalitatieve oplevering van een ontwikkelstraat. Bij True zetten we bijvoorbeeld Ansible in voor de repeatability van server set-ups en data. De optimale mix tussen OS, middleware, configuraties en monitoringtools wordt hiermee mogelijk.

De verwachting is dat CI en CD in 2019 een steeds prominentere plek aan zal nemen in de ontwikkelstrategie van bedrijven. Met de vele integratiemogelijkheden die public clouds binnen en de enorme hoeveelheid aan tools verwachten we dat er dit jaar nog meer mogelijk wordt. Wel zien we dat Continuous Integration en Continuous Deployment is een lastig pakket om goed te krijgen. Dit onder de knie krijgen vereist kennis van infrastructuur, kennis van code en kennis van het tussengebied. Je moet nadenken over hoe je goed kunt testen en hoe je iets meetbaar maakt.

6. Security-as-a-Service

Binnen de hostingwereld is informatiebeveiliging ook in 2019 een absolute prioriteit. Bij True laten we ons regelmatig toetsen op ISO-27001, 9001 en NEN7510, certficeringen die erop duiden dat onze informatiebeveiligingsprocessen in orde zijn. Anno 2019 blijft security ook nog een belangrijk onderwerp binnen de hostingwereld.

De afgelopen jaren hebben we diverse DDoS-aanvallen meegemaakt van grote schaal (en deze ook succesvol afgeweerd, zoals je kunt lezen in dit Tweakers-artikel. In onze Security Audits zien we regelmatig mogelijkheden ontstaan voor SQL-injecties, cross-site scripting en andere malafide pogingen om websites te hacken.

Vanuit de AVG zijn ‘security by design’ en ‘privacy by default’ belangrijke begrippen geworden. Van ontwikkelaars van digitale producten wordt verwacht dat zij zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Omdat iets al snel een persoonsgegeven is, verwachten we dat developers meer aandacht zullen hebben voor security in het ontwikkelproces. Ook zien we steeds meer oplossingen ontstaan die security integraal als dienst kunnen leveren.

Bij True bieden we bijvoorbeeld al Security Audits aan waarmee we de omgeving onder de loep nemen wat digitale kwetsbaarheden betreft. En ons Advanced Security Platform is in te zetten om DDoS-, XSS-, en SQL-injectie-aanvallen te signaleren en mitigeren.

7. No-code platforms in opmars

De CEO van Github – Christ Wanstrath – gelooft dat coderen in de toekomst helemaal niet meer nodig zal zijn. Verhalen over Artificial Intelligence die uit zichzelf oplossingen programmeren zijn niet ongewoon meer. AI wordt vooralsnog niet breed ingezet binnen development of hostingomgevingen, maar no-code platforms – soms ook low-code platforms genoemd – winnen steeds wel steeds meer territorium.

Met no-code platforms is kennis van programmeertaal niet meer nodig. Deze kennis zit volledig verweven in het no-code platform, waar je vaak met een paar klikken een (web)applicatie in elkaar zet. No-code heeft hiermee een directe impact op de hosting van de applicatie. Vaak worden no-code platforms namelijk als Software-as-a-Service geboden, waar ook de hosting van de ‘ontwikkelde’ applicatie zit inbegrepen.

We verwachten in 2019 een verdere groei van de populairste no-code platforms. Het maken van nieuwe digitale producten wordt simpeler gemaakt, waardoor het voor (jonge) ondernemers eenvoudiger wordt om een (tech) start-up te beginnen. Wel vragen we ons af hoe het zich met de schaalbaarheid van no-code platforms, of hoe het zit als je als eigenaar ervoor kiest om je applicatie te verhuizen naar een hostingprovider. Is deze applicatie dan los te trekken van het no-code platform? Hoe makkelijk wordt deze verhuizing gemaakt? Kun je een applicatie bouwen met dezelfde finesse en afstemming die je mag verwachten van een hostingprovider? En hoeveel garanties en support krijg je wat betreft de prestaties van de applicatie?

8. The war on talent

Technisch talent is al enige tijd een flinke schaarste in Nederland. Kennis en ervaring met nieuwste ontwikkelingen binnen de hosting en developmentmarkt is schaars. En juist die kennis staat aan de grondslag van de continue digitale transformaties die organisaties moeten doorleven om de concurrent voor te blijven. Deze ‘competive edge’ zit vaak in de cultuur en manier van werken die een organisatie omarmt. De verwachting is dat het aantal digitale producten alleen maar toe zal nemen, maar op het moment zitten de meeste bedrijven nog met een schaarste. Talent is moeilijk te vinden.

Begrippen als DevOps nemen een toevlucht maar zonder gekwalificeerde Dev’s of Op’s wordt het lastig om nieuwe manieren van ontwikkelen te implementeren. Organisaties zullen daardoor vooral slimmer en efficiënter moeten werken om de dagelijkse IT-operaties op peil te houden. Binnen True onszelf aanvulling kunnen zijn op developmentteams die nieuwe innovatieve dingen uit willen proberen. Met onze kennis over systeembeheer (‘Ops’) en de ruim 150 hostingspecialisten zijn we constant op zoek naar manieren om de dagelijkse IT-operaties uit handen te nemen zodat de ontwikkelaars kunnen doen waar ze goed in zijn: gave digitale producten en diensten ontwikkelen.

Lees ook de complete gids over managed hosting

Hebben we een belangrijke webtrend voor digitale makers gemist? Laat het ons weten op Twitter of via de comments op LinkedIn.

Michiel Weitkamp
Categorieën: Cloud, Managed hosting
Tag:
Terug

Offerte

8 webhosting trends voor 20198 webhosting trends voor 2019
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  8 webhosting trends voor 20198 webhosting trends voor 2019
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.