Azure DevOps: een reeks handige services en tools die jouw DevOps-team ondersteunt

DevOps met Azure
DevOps met Azure
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Public cloud / Azure DevOps: een reeks handige services en tools die jouw DevOps-team ondersteunt
Microsoft biedt met Azure DevOps een reeks handige services en tools aan op het gebied van DevOps. Wat zijn dit voor hulpmiddelen en hoe ondersteunen zij jouw DevOps-team? Je leest het in deze blog 🤓

Wat is DevOps?

DevOps is een samenstelling van development (ontwikkeling) en operations (beheer). Het is een methode voor software-ontwikkeling waarbij ontwikkelaars en IT-operations nauw samenwerken en als één team functioneren. Dit betekent in de praktijk dat ontwikkel- en beheeractiviteiten aan elkaar zijn gekoppeld en nauw met elkaar zijn geïntegreerd.

Dit biedt belangrijke voordelen. Zo zorgt continue terugkoppeling tussen specialisten uit beide vakgebieden dat het eindresultaat beter aansluit op de wensen van de business. Ontstaan er tijdens het ontwikkelproces uitdagingen? Dan is het operations-team hiervan direct op de hoogte en kan indien gewenst bijsturen voor het bereiken van het gewenste eindresultaat.

Wat is Azure DevOps?

Microsoft ondersteunt DevOps-teams met Azure DevOps. Het aanbod bestaat uit een reeks geïntegreerde diensten en tools die je helpen bij het beheren van je ontwikkelprojecten. De tools ondersteunen je gedurende het volledige project, van planning tot ontwikkeling en deployment.

De services en tools van Azure DevOps zijn beschikbaar via een dashboard, dat de toegang vereenvoudigt en efficiënter maakt. Op dit dashboard krijg je in één oogopslagoogwink de belangrijkste informatie aangereikt. Je kunt zelf dashboards aanmaken voor een project of een specifiek team. Ook kun je dashboards naar eigen wens aanpassen, onder meer met behulp van widgets. Je bepaalt zelf wie welk dashboard mag aanpassen en bewerken.

Azure DevOps vs DevOps

Waar DevOps een methode voor software-ontwikkeling is, is Azure DevOps een verzameling services en tools van Microsoft die deze methode ondersteunen. Sommige diensten die onderdeel uitmaken van Azure DevOps zijn gratis beschikbaar voor kleine bedrijven en via een abonnementsmodel of een pay-per-use-model toegankelijk voor grotere bedrijven.

Welke tools en services zijn handig?

Welke diensten omvat Azure DevOps en wat kun je er mee?

Azure Boards

Azure Boards helpt je met het in kaart brengen van je werk. De tool zet hiervoor configureerbare Kanban-planborden, interactieve backlogs en planningstools in. Ook zijn op maat gemaakte reportagemogelijkheden beschikbaar. Azure Boards integreert met GitHub.

Azure Pipelines

Azure Pipelines maakt cloud-gebaseerde pipelines voor Linux-, macOS- en Windows-systemen beschikbaar. Met behulp van deze pipelines kan je builds en deployments automatiseren. Met Azure Pipelines kun je builds uitrollen naar iedere (private of public) cloud omgeving. Zo ben je minder tijd kwijt aan het technische aspect van deployments en kun je meer tijd besteden aan het schrijven van code.

Azure Repos

Azure Repos is een tool die je toegang geeft tot private Git-repository hosting en ondersteuning voor het versiebeheersysteem Team Foundation Version Control (TFVC). De tool is schaalbaar en daarmee geschikt voor ieder project, ongeacht omvang. Ook biedt Azure Repos ondersteuning voor iedere Git-client. Daarnaast kun je validaties en extensies toevoegen vanuit de Azure Marketplace, of deze zelf bouwen met webhooks en REST API’s.

Azure Test Plans

Azure Test Plans helpt je bij het testen van de kwaliteit van je code. De tool ondersteunt je bij het opzetten van geautomatiseerde testen. Met behulp van deze testen maak je problemen met de code op een actiegerichte manier inzichtelijk. Je kunt testen uitvoeren op zowel desktop- als webapplicaties. End-to-end traceability is hierbij een belangrijk kenmerk.

Azure Artifacts

Azure Artifacts maken het creëren, hosten en delen van packages mogelijk. Je kunt Maven-, npm-, NuGet- en Python-packages delen op feeds en deze beheren. Zo kun je code op efficiënte wijze delen binnen teams, ongeacht hun omvang. Met Azure Artifacts voeg je op eenvoudige wijze geïntegreerd packagemanagement toe aan je continuous integration/continuous delivery (CI/CD) pipelines. Azure Artifacts integreert met Azure Pipelines.

Extensions Marketplace

De Extensions Marketplace is een marktplaats waar extensies van uiteenlopende apps beschikbaar zijn. Denk hierbij aan SonarCloud, Slack, Trivy en Terraform. In totaal zijn extensies van zo’n 1.000 apps en services beschikbaar in de Extensions Marketplace.

💡 Benieuwd naar meer informatie over Azure DevOps? Lees ons e-book DevOps met Azure
Daniëlle van Gils
Content Marketeer
Categorie: Public cloud