4 Aandachtspunten bij het opzetten van een omgeving in Azure

DevOps met Azure
DevOps met Azure
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Public cloud / 4 Aandachtspunten bij het opzetten van een omgeving in Azure
Hoe benut je de voordelen van Azure? Net als bij het gebruik van Kubernetes of cloud native infrastructuur technologie, kun je ervoor kiezen dit zelf op te zetten. Als je dat voor het eerst zelf of met een klein team opzet, kom je deze 4 grote aandachtspunten tegen bij het opzetten van een omgeving in Azure.

1️⃣ Landschap van tooling voor je perfecte set-up

“Het mooie aan Azure is dat het een voorgedefinieerd landschap van tooling is. Weet je de juiste puzzelstukjes bij elkaar te vinden voor je idee of set-up, dan levert dat een perfect plaatje op. De vraag is dan: welke puzzelstukjes zijn voor jouw applicatie relevant?”, zegt Raphaël Bussink, manager Team Public Cloud bij True.

Een goed voorbeeld zijn virtuele machines (VM’s). Je kunt kiezen uit general-purpose, computing, memory en storage-optimised VM’s. Denk ook aan GPU en high-performance VM’s. Ook komen er andere vraagstukken op je af, zoals verschillen tussen een load-balancer en een application-gateway, of database-as-a-service voor MongoDB of voor CosmosDB?

Raphaël: “Door onze ervaring met Azure en best practices weten wij Azure precies op maat voor jouw applicatie in te richten. Zodat je over een omgeving beschikt die perfect draait, die geen nachtelijke issues geeft waarvoor je developers uit bed moeten komen, die stabiel draait en kan schalen wanneer dat nodig is. Vanuit True bieden we die stabiliteit van en controle over je omgeving.”

2️⃣ Voorkomen van fouten in je set-up

Bij de eerste keren opzetten van een omgeving van Azure maak je onbewust fouten. Logisch, aangezien een omgeving in elkaar zetten complex is. Maar als je later achter die onbewuste fouten komt, ben je veel tijd en energie kwijt aan het herstellen. Herstel is nodig om verder te komen met nieuwe features deployen of je applicatie doorontwikkelen. Raphaël: “Wij hebben al die fouten al een keer gemaakt. We weten hoe we het moeten doen, omdat we voor vele klanten hun omgeving opzetten en beheren.”

3️⃣ Zekerheid over een veilige omgeving

Dat is nog los van security-issues waar je bij het opzetten van een omgeving tegenaan kunt lopen. “Een VM ‘even’ in Azure opspinnen betekent dat je minstens 5 schermen met configuraties door moet. Een fout is daar zo gemaakt …”, zegt Raphaël. “Heb je geluk, dan geeft Azure aan dat er een veiligheids-issue is, waardoor je niet kunt deployen. Heb je minder geluk, dan krijg je die melding niet. Je denkt dan een VM op een veilige manier te hebben draaien … alleen staat bijvoorbeeld een bepaalde encryptie niet aan. Om dat te voorkomen, hebben we tooling en checks gebouwd, waardoor configuraties goed staan en volgens onze best practices. Dat voorkomt zoveel onbewuste fouten of afwijkende configuraties!”

4️⃣ Grip op de kosten voor je cloud-omgeving

Tot slot, zelf inrichten van een cloud-omgeving leidt niet zelden tot uit de klauwen lopende kosten. “De cloud wordt steeds vaker als een breed begrip ingezet. ‘We weten niet precies wat een onderdeel doet, dus we zetten er wat anders naast’. Met het idee dat er niets kapot kan gaan als je een onderdeel verwijderd. Logisch, alleen groeit je gebruik van de cloud dan alleen maar. De kosten worden dan ook onbeheersbaar” zegt Raphaël. Ook daar bieden de engineers van True een oplossing voor. “We doen dat met een manier van werken die onnodig stijgende kosten vanaf het begin indamt. We bouwen namelijk niet één heel grote omgeving, maar zetten aparte omgevingen op. Dat doen we voor elke infrastructuur design of grote vraag. Voor elke omgeving weten we precies waar het voor is, en welke acties en resources eraan vast hangen. En dus ook: of het niet meer nodig is. Een omgeving is dan veel makkelijker zonder pijn uit te zetten. Zo houden we grip op je cloud omgevingen en daarmee op je cloud kosten.”

Lees hoe HVC ook schaalt met Azure en Kubernetes in onze True Story.

Meer informatie over Managed Azure voor jouw applicatie of webshop?

Profiteer direct van alle mogelijkheden van Azure. Vanuit onze jarenlange ervaring ondersteunen we je tijdens het migratieproces, en ontwerpen en implementeren de meest geschikte omgeving en services voor jouw landschap.

object storage large
object storage small

 

Daniëlle van Gils
Content Marketeer