Het fundament van Azure: de mogelijkheden en voordelen

De voordelen van Azure
De voordelen van Azure
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Het fundament van Azure: de mogelijkheden en voordelen
De wereld van managed hosting is de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld. Een van de platforms die snel in populariteit is gegroeid is Microsoft Azure. Wat kun je met dit platform en welke voordelen biedt het? In deze blogpost licht Guido Laout, Head of Customer Succes bij True, een tipje van de sluier op van de wondere wereld van Microsoft Azure.

Veranderingen in de hostingwereld

Het is bijzonder om te zien hoe erg de managed hostingwereld is veranderd in de periode dat ik in deze sector werkzaam ben. Negen jaar geleden waren fysieke machines en het verhuizen van een webapplicatie vanuit een eigen datacenter naar die van een Internet Service Provider (ISP) zeer interessante opties. Denk echter ook aan de overstap van een fysieke machine naar een gevirtualiseerde high availability-omgeving.

Hoewel deze stappen vandaag de dag nog steeds relevant zijn, faseren we hen in toenemende mate uit. We maken de overstap naar andere methodes, technieken en een andere manier van (samen)werken. Een voorbeeld daarvan is Microsoft Azure.

Microsoft Azure

Vanuit True zijn we goed bekend met Microsoft Azure en kennen we de ins en outs. Zo zijn we door Microsoft benoemd tot een van de 35 Microsoft Azure Specialist for Independent Software Vendors (ISV’s) wereldwijd. De titel bewijst dat wij:

  • software developers en SaaS-bedrijven kunnen meenemen in hun transitie naar Azure;
  • samen met developers ervoor kunnen zorgen dat zij het meeste halen uit de omgeving;
  • kunnen meedenken en adviseren in omgevingen en als sparingspartner kunnen fungeren;
  • dit doen zonder de schaalbaarheid van jullie product of services uit het oog te verliezen.

Focus op Azure

Azure is de Public Cloud die wij momenteel ondersteunen. Dit is een bewuste keuze. Zo sluit het cloudplatform goed aan bij onze ambities en de workloads van onze moederorganisatie Broad Horizon. Daarnaast willen wij ons richten op één Public Cloud tegelijk en ons hierin volledig specialiseren. We willen Azure dan ook eerst ‘uitspelen’ voordat we met andere Public Clouds aan de slag gaan.

Hoewel wij bij True groot fan zijn van Microsoft Azure, is het belangrijk voor ogen te houden dat Azure slechts een middel is en nooit het doel. Hoewel Azure gouden bergen belooft, is het niet het gouden ei. Een transitie naar Azure kost tijd en moeite, iets waarbij wij je vanuit True graag ondersteunen.

Is jouw organisatie en webapplicatie klaar voor Azure?

Veel vraagstukken die klanten bij ons neerleggen zijn complex. Wij herkennen de casus en analyseren deze via een assessment, die we samen met de klant uitvoeren. We brengen in kaart in hoeverre je organisatie klaar is voor een transitie naar Azure. En we analyseren waaraan je moet werken zodat je maximaal profiteert van de potentie die Microsoft Azure biedt. Hoe staat je bestaande webapplicatie er momenteel voor? En wat is de toepassing waarvoor je deze inzet? Samen komen we tot de juiste strategie voor het zo efficiënt mogelijk laten landen van jouw webapplicatie op Azure.

Soms blijkt uit deze analyse dat je organisatie eigenlijk nog niet klaar is voor de stap naar Azure. Bijvoorbeeld omdat je webapplicatie niet schaalbaar is of dusdanig resource-intensief blijkt dat het kostenplaatje niet overeenkomt met de verwachtingen. Samen stellen we zeker dat Azure voor jouw situatie daadwerkelijk de beste keuze is.

De keuzemogelijkheden zijn enorm

Is Azure inderdaad de juiste keuze? Dan kom je er al snel achter dat de keuzemogelijkheden in de wereld van Microsoft Azure enorm zijn. De kans bestaat dan ook dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een goed voorbeeld zijn virtuele machines (VM’s). Je hebt de keuze uit onder meer general-purpose, computing, memory en storage-optimized VM’s. Denk echter ook aan GPU en high-performance VM’s. Daarnaast komen allerlei complexe vraagstukken op je af. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een load-balancer en een application-gateway? Of tussen Database-as-a-Service voor MongoDB of voor CosmoDB?

True is daarom je sparringpartner. Samen kijken we wat de beste setup en manier van werken is voor jouw organisatie. Met een team van infrastructuurspecialisten brengen we de Single Points of Failure voor de webapplicatie in kaart en elimineren deze zoveel mogelijk. Hierbij wil ik nogmaals benadrukken dat een transitie naar Azure niet eenvoudig is. Daarom stellen we samen een stappenplan op die deze transitie in goede banen leidt. Een belangrijk onderdeel van deze transitie is ook de onboarding van medewerkers en betrokkenen. Dit is een van de zaken waarin True sterk is.

Schaalbaarheid, redundantie, performance en kostenefficiëntie

Bij de transitie naar Azure hanteren wij een aantal hoofdpijlers: schaalbaarheid, redundantie, performance en kostenefficiëntie.

Schaalbaarheid: Wij werken het liefst met services, in plaats van servers. Zo kunnen wij de schaalbaarheid en piekverkeervraag van jullie platform beter ondersteunen. Is het platform hiervoor nog niet volledig klaar? Dan gaan we samen aan de slag om hiervoor alsnog te zorgen. Bijvoorbeeld door een of meerdere onboarding-sessies of het uitvoeren van trajecten in samenwerking met onze engineers.

Redundantie: Redundantie is voor ons extreem belangrijk. We zorgen ervoor dat je maximaal profiteert van de uptime-garantie die Azure biedt. Bijvoorbeeld door het gebruik van een of meerdere beschikbaarheidszones. Of het spreiden van de webapplicatie over meerdere Azure-regio’s. Redundantie hoeft zeker niet altijd dubbele lasten met zich mee te brengen. Onder meer het slim inzetten van load balancing beperkt de kosten.

Performance: Zoals eerder al gezegd: wij werken het liefst met services in plaats van servers. Dit betekent dat wij jullie platform heel fijnmazig kunnen opzetten en daadwerkelijk kunnen laten matchen met de code. Ook maken services het zeer gedetailleerd troubleshooten van problemen mogelijk. Zo herkennen we bottlenecks, kunnen we het platform finetunen en optimalisaties doorvoeren.

Kostenefficiëntie: Centraal in ons aanbod staat flexibiliteit. Deze flexibiliteit blijkt ook uit de kostenefficiëntie die wij nastreven. Wij willen ervoor zorgen dat de kosten van het platform zoveel mogelijk gebaseerd zijn op vraag en aanbod. We zien het als sport jouw Azure-kosten zo laag mogelijk te houden. Dit doen we onder meer met behulp van autoscaling, waardoor de beschikbare capaciteit automatisch meebeweegt met fluctuaties in de vraag. Zo heb je overdag tijdens piekmomenten altijd voldoende capaciteit beschikbaar, terwijl je gedurende de daluren in de nacht nooit te veel betaald. Denk echter ook aan de-allocatie. Hiermee zorgen we bijvoorbeeld dat een omgeving die gedurende de nacht niet gebruikt wordt daadwerkelijk volledig stopt en ’s ochtends vroeg automatisch weer opstart. Het kan echter nog mooier. Bijvoorbeeld door het automatisch creëren van een volledige instance aan de hand van een Git-push. Of het volledig stoppen van een omgeving indien op het cluster bepaalde activiteit plaatsvindt. Dit is niet alleen erg handig, maar ook zeer kostenefficiënt.

Meer informatie over Managed Azure voor jouw applicatie of webshop?

Profiteer direct van alle mogelijkheden van Azure. Vanuit onze jarenlange ervaring ondersteunen we je tijdens het migratieproces, en ontwerpen en implementeren de meest geschikte omgeving en services voor jouw landschap.

object storage large
object storage small
Daniëlle van Gils
Content Marketeer