Wat is Azure?

Microsoft Azure uitgelegd
Microsoft Azure uitgelegd
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Public cloud / Wat is Azure?

Wat is Azure uitgelegd voor beginners

De term cloud computing zegt je misschien iets. Hoewel ‘de cloud’ met name een marketingterm is, zegt cloud computing iets over de beschikbaarheid van websites, webapplicaties of bedrijfsapplicaties die met het internet verbonden zijn. Een cloudprovider helpt met het online brengen van zo’n applicatie, en Microsoft Azure is zo’n cloudprovider. In dit artikel vertellen we meer over Microsoft Azure als cloudprovider en welke diensten je daar af kunt nemen.

Cloud computing

Toch eerst even iets over cloud computing. Want cloud computing gaat verder dan wat de meeste consumenten verstaan onder ‘cloud’. Ja, data wordt ‘ergens’ opgeslagen in ‘de cloud’ zodat jij je applicatie via internet kunt gebruiken. Maar dat ‘ergens’ is altijd te herleiden naar een fysieke computer. Binnen de hosting- en cloudwereld noemen we zo’n computer een server.

De server is een platte computer die geplaatst wordt in een serverkabinet – een soort kast waar meerdere servers in passen en waar je de servers kunt verbinden met het internet. De servers zijn geplaatst in een datacenter.

Cloudproviders zoals Microsoft hebben wereldwijd honderden datacenters tot hun beschikking, en duizenden zo niet miljoenen servers. Zij verhuren deze infrastructuur aan anderen via het door hun ontwikkelde platform Azure. Vroeger waren bedrijven zelf verantwoordelijk voor het hosten van applicaties. Bedrijven hadden dan een eigen webserver, e-mailservers en databaseservers ergens in een serverrhuimte staan. Alles stond op eigen gekochte hardware. Clouddiensten zoals Microsoft Azure hebben daar verandering in gebracht.

Met Azure kun je met een paar klikken bijvoorbeeld een gedeelte van een (virtuele) server afnemen of diensten om data op te slaan. Je betaalt voor wat je gebruikt en kunt (in theorie) maandelijks opzeggen.

Wat is Microsoft Azure?

De meeste mensen zullen Microsoft kennen van Windows (of Bill Gates), maar anno 2020 zit de groei van het bedrijf met name in het cloudonderdeel van het bedrijf: Microsoft Azure. Azure concurreert met soortgelijke diensten van Amazon (Amazon Web Services) en Google (Google Cloud Platform) en Alibaba (Alibaba Cloud).

In theorie kun je met Azure precies hetzelfde als met alle andere cloudproviders. Doorgaans worden dit soort bedrijven ingeschakeld als er software of applicaties (websites of webapplicaties) online beschikbaar moeten zijn. Cloud computing is dan ook met name gericht op systeembeheerders en ontwikkelaars die complexe onderliggende back-end- en hostingmogelijkheden ‘in elkaar klikken’ tot één of meerdere cloudomgevingen.

Self-service

Over het algemeen geldt dat deze techies zelf de verantwoordelijkheid dragen over het inrichten en beheren van de cloudomgeving. Dat geeft veel vrijheid. De meeste cloudproviders hebben namelijk verschillende opties. Een ontwikkelaar kan bijvoorbeeld kiezen dat applicatie A meer rekenkracht heeft dan applicatie B. Door die keuzevrijheid ontstaat veel ruimte om de kosten te optimaliseren. Al zorgt die keuzevrijheid vaak ook voor complexiteit. Het samenstellen van een hostingomgeving is namelijk een specialisme waar ontwikkelaars veel tijd aan kwijt zijn. Tijd die ze bijvoorbeeld ook kunnen besteden aan de ontwikkeling van de applicatie.

Azure Cloud partners

Microsoft Azure biedt slechts een beperkt aantal beheerde diensten aan. Zij rekenen met name op de zelfredzaamheid van ontwikkelaars en systeembeheerders om de omgeving in te richten en te beheren.

Wel heeft Microsoft een uitgebreid netwerk aan partners die andere bedrijven helpen om een stap te maken naar Azure. Deze partners helpen bijvoorbeeld met het migreren van on-premise of legacyapplicaties, het moderniseren van applicaties en het algemene beheer van een cloudomgeving.

Waarom Azure?

Eerder noemde we al dat Microsoft Azure een concurrent is van soortgelijke diensten van Amazon en Google. Wat is dan een reden om voor Azure te kiezen en niet voor de anderen?

Open-source omarming

Vroeger stond Microsoft niet te springen om open-source technologie. Tegenwoordig omarmen ze het volledig. Zo hebben zij eerder het bedrijf GitHub overgenomen. GitHub is het grootste platform waar softwareontwikkelaars openbaar code met elkaar delen en elkaar’s code verbeteren. Veel van de diensten binnen Azure worden ook openbaar ontwikkeld via GitHub.

Daarnaast is veel van de technologie die op het Azure platform draait ook open-source. Denk aan het inzetten Linux-servers in plaats van Microsoft’s eigen product Windows Servers. Die open-source omarming zorgt voor veel flexibiliteit in technologische keuzes.

Veel innovatieve diensten

Azure wordt voor veel meer gebruik dan alleen de opslag van dat of de hosting van websites en webapplicaties. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse rekenmodellen die gebruikmaken van de rekenkracht van het Azure-platform.

Dat maakt het platform ook zeer geschikt voor de verwerking en analyse van grote hoeveelheden data. Binnen Azure zijn er daarnaast diverse innovatieve diensten op het vlak van Internet of Things, Machine Learning en Artificial Intelligence.

Integraties met de rest van Microsoft diensten

Naast de cloud hosting van applicaties gebruiken de meeste bedrijven ook back-officesystemen. Dat kunnen bijvoorbeeld tools zijn voor communicatie en samenwerking (tekstverwerking, chatprogramma’s), systemen voor waar belangrijke klantinformatie te vinden is (CRM) of systemen waar de belangrijkste bedrijfsprocessen in plaats vinden (inkoop, verkoop, facturatie, voorraadbeheer). Veel van die systemen zitten ook in het Microsoft landschap.

Wat kun je met Microsoft Azure?

Azure bevat honderden diensten in een stuk of twintig categorieën. Dat zijn er dus te veel om op te noemen. Een kleine samenvatting van een aantal grote diensten.

Compute

Virtual Machines: Een dienst voor het inrichten en van virtuele servers, beschikbaar in veel varianten (bijvoorbeeld met veel of juist een beetje rekenkracht. Keuze uit geografische locatie, availability zones, aantal cores, cpu, memory, besturingssysteem enzovoort.

App Services: een verzameling van diensten die geschikt zijn voor het hosten van webapplicaties. Bijv. Azure Web Apps dat met name geschikt is voor hosten voor web apps die ASP.NET (of andere development frameworks) gebruiken. Andere app services: API Apps, Web Jobs, Mobile Apps.

Azure Kubernetes Services (AKS): Azure’s managed dienst voor het orkestreren van grote hoeveelheden containers met Kubernetes

Networking

Virtual Network: een gevirtualiseerd geïsoleerd netwerk op Azure. Met een virtueel netwerk kunnen resources binnen Azure veilig met elkaar communiceren maar ook bijv. met on-premise netwerken. Virtual netwerk gaat per regio maar is ook over verschillende regio’s te koppelen. Virtual networks maken ook gebruik van subnets. Je hoeft geen rekening te houden met hardware, omdat alles in te stellen is via software en het hardwarebeheer bij Microsoft gebeurt.

Load Balancer: een soort verkeersregelaarsdienst die ervoor zorgt dat er niet te veel verkeer in één keer op een webapplicatie terecht komt. Azure load balancer services kan dat inregelen. Hierdoor wordt downtime geminimaliseerd en beschikbaarheid vergroot.

Content Delivery Network: een netwerk dat content kan serveren vanaf de geografische locatie / availability zone die het dichtst bij de eindgebruiker is, zodat er zo min mogelijk downtime is.

Storage

Blob Storage: voor opslag van ongestructureerde data. Heel schaalbaar en geschikt voor zo’n beetje elke type dataformat. Kan gigabytes aan informatie bevatten.

Disk Storage: voor persistente storage. Gekoppeld aan met name VM’s. Bij. standaard HDD’s, SSD’s etc.

Azure SQL Database: dienst voor het hosten van en SQL Server database in Azure. Vrij gemakkelijk te migreren zonder code veranderingen.

Wat hierboven staat is slechts een greep van de diensten. Meer diensten binnen Azure vind je op de website van Azure.

Conclusie: Wat is Azure?

In deze blogpost hebben we de vraag beantwoord: Wat is Azure? Je hebt geleerd dat Azure een platform is voor alle clouddiensten van Microsoft waar ontwikkelaars en systeembeheerders zelf een cloudomgeving ‘bij elkaar kunnen klikken’ en beheren. Je hebt ook geleerd dat er partners zijn die het beheer van Azure voor je uit handen kunnen nemen. En je hebt geleerd waarom Azure interessant is en welke diensten er binnen Azure zitten.

Wil je meer leren over Azure of een keer sparren over de mogelijkheden van Azure voor jouw bedrijf? Neem contact op met True.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Terug

Offerte

Wat is Azure?Wat is Azure?
Terug

    Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.