Azure Fundamentals: een goede basis voor leergierige developers

Azure Fundamentals hoofdafbeelding
Azure Fundamentals hoofdafbeelding
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Azure Fundamentals: een goede basis voor leergierige developers

De online cursus Azure Fundamentals leert je de basis van Microsoft Azure in ongeveer 9 uur. De cursus is gratis online te volgen of betaald met behulp van een docent. Na afloop van de cursus heb je de mogelijkheid om examen te doen. Als je dat examen haalt, haal je ook een certificaat AZ900 Azure Fundamentals.

 

Leren tijdens de coronacrisis

De coronacrisis was een uitstekende tijd om de bestaande vaardigheden onder de loep te nemen of nieuwe vaardigheden te leren. Anno nu blijven online trainingen een uitstekende manier om, vooral voor mensen die werkzaam zijn binnen de IT-branche, hun vaardigheden bij te houden. Bij veel trainingen kun je bovendien gecertificeerd raken, wat een teken is dat je de stof goed tot je hebt genomen. Naast vele opties voor betaalde online trainingen bestaan er ook gratis online trainingen. Zoals Azure Fundamentals van Microsoft, waar we in deze blogpost op inzoomen.

Lees ook: Aandachtspunten bij het opzetten van een Azure omgeving 

 

Wat is Microsoft Azure Fundamentals?

Azure, de clouddienst van Microsoft, kan zo op het eerste oog behoorlijk overweldigend zijn. De ruim honderden producten en services en vele uitgebreide mogelijkheden kunnen duizelingwekkend overkomen, of je nu een developer, devops-engineer of bedrijfskundige bent. Voor iedereen die de basis van Microsoft Azure wilt snappen is er gelukkig en gratis online training: Azure Fundamentals.

In Azure Fundamentals leer je alle basisconcepten van cloud computing en de grondbeginselen van Microsoft Azure. Het is een vrij uitgebreide online cursus die circa 9 uur duurt en je op eigen tempo of in (online) klassikaal verband kunt volgen. Na afloop kun je je laten toetsen op de geleerde kennis. Bij een voldoende haal je het certificaat AZ900 Azure Fundamentals.

 

Voor wie is Azure Fundamentals geschikt?

Azure Fundamentals is breed opgezet, waardoor het ook voor niet-technische personen een goede cursus is. Is jouw bedrijf binnenkort van plan om workloads naar Azure over te zetten? Dan is het misschien handig om ook de minder technische personen die bij dit project betrokken zijn te wijzen op Azure Fundamentals. Het helpt tenslotte als iedereen in grote lijnen weet wat de mogelijkheden van Azure zijn. Azure Fundamentals is dus eigenlijk voor bijna iedereen in de organisatie geschikt.

Deze cursus geeft een dieper begrip over cloud computing in het algemeen en wat er komt kijken bij het inrichten of beheren van bijvoorbeeld een webapplicatie binnen Microsoft Azure.

Laat je niet afschrikken als je een keer wat commando’s in een shell moet tikken en laat je niet intimideren als je niet weet wat een commando of een shell is. Dit wordt namelijk haarfijn uitgelegd. Je wordt stap voor stap meegenomen. Volg de instructies en de rest volgt vanzelf.

Wat leer je tijdens Azure Fundamentals?

De basis van cloud computing, zoals:
• De voordelen van cloud computing
• De verschillen tussen Infrastructure-as-a-Service (IaaS), Platform-as-a-Service (PaaS) en Software-as-a-Service (SaaS).
• De verschillen tussen public cloud, private cloud en hybrid cloud

De basis van Azure services, zoals:
• Architectuur van Azure datacenters
• Regio’s in Azure
• Availability zones in Azure

Diensten in Azure, zoals:
• Virtual machines, containers en serverless computing
• IoT (IoT Hub, IoT on Azure, IoT Central)
• Big Data en Analytics
• Artificial Inteligence & Machine Learning
• DevOps oplossingen (Azure DevOps, Azure DevTest Labs)

Management tools in Azure, zoals:
• Azure portal
• Azure PowerShell
• Azure CLI

Principes zoals security, privacy, compliance en vertrouwen
• Secure networking
• Azure Identity diensten
• Securitytools en features binnen Azure
• Azure Governance
• Monitoring en reporting in Azure
• Databescherming en wet- en regelgeving

Azure prijzen en support
• De basis van Azure subscripties
• Planning en management van kosten
• Service Level Agreements
• Support opties met Azure

Je leert dus een hele hoop. Na de online training kun je een examen doen. Als je dit examen haalt ontvang je het certificaat AZ-900 Azure Fundamentals. Het bewijs dat je alle grondbeginselen van Azure Fundamentals in de basis snapt.

Hoelang duurt de online training Azure Fundamentals?

Het leertempo is erg verschillend. Volg je bijvoorbeeld op eigen tempo de cursus dan kost het je in totaal ongeveer 9 uur om al het lesmateriaal door te nemen en om de oefeningen uit te voeren.

Naast het lesmateriaal op eigen tempo uitvoeren heeft Microsoft ook dagdelen geblokt waar je van 9 tot 3 een videotraining in Azure Fundamentals kunt oefenen. Deze trainingen zitten echter snel vol omdat er veel animo voor de online training is.

Een andere optie is om te betalen voor de training. Veel externe partijen bieden de mogelijkheid om de training in dagdelen op locatie te geven. Dat zal nu in verband met corona waarschijnlijk niet doorgaan of overgaan op een digitale training, maar mocht je er interesse in hebben als de wereld straks weer opengaat dan is Springest een goede bron om te zoeken. De online training voor Azure Fundamentals van Microsoft zelf is gratis, en eerlijk gezegd ook prima te doen.

Starten met Azure Fundamentals

Om te starten met Azure Fundamentals heb je ten eerste een Microsoft-account nodig.

Als je die hebt, ga je naar https://docs.microsoft.com/ en klik je op inloggen (rechtsboven):

Azure Fundamentals inloggen

Eenmaal ingelogd ga je naar het tabje Learn. Je ziet als het goed is verschillende cursussen. Afhankelijk van je taal (die van mij staat standaard op Engels), klik je op Azure Fundamentals. De rest spreekt redelijk voor zich!

Je voortgang bijhouden

Een van de leuke dingen is dat je voortgang bijgehouden wordt met behulp van een beetje gamification. Na elk onderdeel afgerond te hebben verdien je namelijk XP (eXperience Points).

Bij voldoende XP vorder je uiteindelijk naar een nieuw level. Een beetje nerdy is het wel, maar stiekem toch ook wel leuk. Je ziet gemakkelijk je voortgang en kunt dit ook per onderdeel delen, bijvoorbeeld op social media. Wel voelt het soms een beetje vreemd dat je na het lezen van een artikel XP krijgt. Behalve informatie absorberen heb je tenslotte niet heel veel gedaan. Desondanks is het een goede manier om je voortgang te meten.

 

Online cursussen na Azure Fundamentals

De naam Azure Fundamentals zegt het eigenlijk al, de cursus is een fundament. Het laat je in grote lijnen kennismaken met Azure en de diensten die Azure zo’n interessante cloudserviceprovider maken. Maar 1 cursus maakt je natuurlijk nog geen meester.

Gelukkig zijn er nog vele andere cursussen die je kunt volgen na Azure Fundamentals. Zo zijn er cursussen te vinden over Dynamics 365 of Microsoft 365, twee andere diensten van Microsoft. Of juist cursussen die je leren hoe je en IoT-applicatie binnen Microsoft Azure kunt bouwen. Kortom: er valt nog genoeg te leren als je de smaak goed te pakken hebt.

Managed Azure

Wil je liever helemaal niet bezig zijn met het leren van nieuwe vaardigheden maar wel de voordelen van Microsoft Azure ondervinden? En heb jij toevallig ook een webapplicatie die via virtual machines, containers of serverless computing via het web beschikbaar moet zijn? Dan kan True je misschien helpen met Managed Azure.

Met Managed Azure nemen wij al het inricht- en beheerwerk van Microsoft Azure voor je uit handen. Zodat jij als (business) developer je kunt richten op datgene wat het belangrijkst is: de core-business. Meer informatie over Managed Azure.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000