Wat is de rol van cloud native technologie voor de klantervaring binnen je applicatie?

De rol van cloud native technologie en de Public Cloud voor de klantervaring binnen je applicatie
De rol van cloud native technologie en de Public Cloud voor de klantervaring binnen je applicatie
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Cloud-native / Wat is de rol van cloud native technologie voor de klantervaring binnen je applicatie?
De klantervaring van je applicatie is belangrijker dan ooit. Hoe kun je dat bieden met een combinatie van cloud native technologie en een Public Cloud of Private Cloud? In deze blog: de rol van cloud native technologie voor de klantervaring en de capaciteit van je applicatie laten meebewegen met de vraag.

Verlies geen gebruikers van je software door een goede klantervaring

Verwachtingen van je eindgebruikers zijn hoog en ze vertrekken snel naar een concurrent. Zo geven vier op de vijf van de eindgebruikers in een onderzoek van Forrester Research aan nooit meer terug te keren naar een trage website. En ongeveer tweederde van de gebruikers ergert zich aan inconsistente gebruikerservaringen.

Steeds vaker zetten bedrijven platforms in, gericht om producten of diensten makkelijker bij hun klanten te krijgen. Deze platforms helpen partijen zich te onderscheiden met de klantervaring die zij bieden. Applicaties staan centraal in deze platforms. Zij geven gebruikers op een eenvoudige en gestroomlijnde manier toegang tot het aanbod van betrokken partijen. Bijvoorbeeld voor het huren van een auto, aanschaffen van goederen of producten of het reserveren van een verblijfplaats.

Wat is de rol van cloud native voor je applicaties?

Bij het optimaliseren van de klantervaring spelen cloud native technologieën en infrastructuur- technologie een cruciale rol. Denk hierbij onder meer aan containertechnologie en Kubernetes voor het optimaal hosten en schalen van je applicatie, maar ook aan API’s waarmee je diverse systemen aan elkaar verbindt voor een geïntegreerde ervaring. Dankzij cloud native technologie kun je een applicatie onder meer eenvoudig verplaatsen, schalen, aanpassen en uitbreiden. Dat draagt weer bij aan de totale schaalbaarheid, flexibiliteit en veerkracht van je applicatie, maar in veel gevallen pakt het ook uit in een lagere Total Cost of Ownership.

Applicaties bestaande op micro-services in een serverless omgeving

In veel gevallen zijn cloud native applicaties opgebouwd uit meerdere (micro-)services. Deze draaien onafhankelijk van elkaar in containers, vaak in een serverless omgeving. Serverless computing is een vorm van cloud computing waarbij een managed hoster op basis van de vraag vanuit jouw gebruikers de benodigde capaciteit toewijst. Je hebt hier zelf geen omkijken naar en hoeft je dan ook niet bezig te houden met de servers en andere infrastructuurcomponenten; een managed hosting provider als True neemt dit volledig uit handen.

Capaciteit laten meebewegen met vraag

Een belangrijk voordeel van cloud native technologie en een Public of Private Cloud is de schaalbaarheid. Je kunt de onderliggende cloudinfrastructuur onder je applicatie eenvoudig op- of juist afschalen, en zo laten meebewegen met de vraag vanuit gebruikers. Dit biedt veel flexibiliteit, maakt je applicatie daarnaast beter bestand tegen (sterke) fluctuaties in gebruik en voorkomt onnodige kosten. Zo kan je opschalen op piekmomenten en afschalen op rustigere momenten. Dit kan per uur of dag, maar ook per seizoen. Dit voorkomt trage websites of inconsistente gebruikers-ervaringen, waardoor je klanten sneller terug zullen komen.

Horizontaal en verticaal schalen

Schalen kan op meerdere manieren, zowel verticaal als horizontaal. Verticaal schalen betekent in de praktijk dat je meer rekenkracht en geheugen toevoegt aan de instance waarin je applicatie of container draait. Het aantal instances waarin je applicatie of containers draaien blijft echter gelijk. Verticaal schalen is hierdoor relatief eenvoudig. Tegelijkertijd kent de methode zijn beperkingen. Zo ben je gebonden aan de maximale hoeveelheid rekenkracht en geheugen die een server ondersteunt.

Een andere optie is horizontaal opschalen. In dit geval schaal je niet zo zeer de hardware van een instance, maar juist het aantal instances. Horizontaal schalen biedt hierdoor in theorie de mogelijkheid tot onbeperkt schalen, aangezien je niet gebonden bent aan een maximale hoeveelheid rekenkracht en geheugen.

Er zijn ook mogelijkheden voor het automatisch laten schalen van je Public Cloud-omgeving. In dit geval schaalt de infrastructuur op basis van ingestelde waarden zelfstandig op of juist af, zonder dat je hiernaar omkijken hebt.

Betalen naar gebruik van resources

Prettig aan de Public Cloud is dat je betaalt naar het gebruik van resources. Je kunt de infrastructuur op ieder moment laten meeschalen met het gebruik van je applicatie of containers. De onderliggende infrastructuur hoeft dan ook niet overgedimensioneerd te zijn voor het opvangen van fluctuaties in vraag.

Benut cloud native technologie optimaal

Hoe kun je cloud native technologie inzetten? In welke scenario’s is het interessant? In onze whitepaper “Optimaliseer je klantervaring met cloud native technologie en Azure” gaan we verder in op de items uit deze blog. Zo lees je over deze verschillende scenario’s en waar je op moet letten bij het inrichten van een Public Cloud infrastructuur.

Daniëlle van Gils
Content Marketeer