Hoe je als digital agency efficiënter werkt dankzij cloud-native technologie

cloud native technologie voor digital agencies
cloud native technologie voor digital agencies
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Hoe je als digital agency efficiënter werkt dankzij cloud-native technologie

Dit artikel verscheen eerder op emerce.nl.

Als digital agency kun je eigenlijk niet meer om cloud-native technologie heen als je niet achter wilt raken op de concurrentie, maar let dan wel op deze uitdagingen.

Veel Nederlandse digital agencies hebben grote ambities als het gaat om nieuwe technologieën voor klanten in te zetten. Steeds meer agencies kijken daarbij naar cloud-native technologie. Het biedt hen namelijk de mogelijkheid om software sneller te bouwen, eenvoudiger te implementeren en veiliger en stabieler te beheren.

Bekijk ook het webinar: Cloud-native technologie voor digital agencies

Naast deze voordelen zijn er wel een aantal uitdagingen waar je als digital agency rekening mee moet houden als je de overstap maakt naar cloud-native technologieën.

Eenvoudig(er) opschalen

Het grote voordeel van cloud-native technologie is dat deze werkwijze zeer schaalbaar is. Cloud-native technologie bied je onder andere de mogelijkheid om met containers te werken. Dit zijn zelfstandige kleine microservices, die zijn verpakt met de daarbij behorende afhankelijkheden en configuraties. Door alle benodigde onderdelen die nodig zijn voor je applicatie in een container samen te voegen, kan deze gemakkelijker op verschillende plaatsen gebruikt worden.

Het grote voordeel van containers is dan ook dat het zorgt voor een flexibele infrastructuur. Een container is binnen een seconde in de lucht, waardoor je bij drukte sneller een extra container bij kunt plaatsen. Als je er goed over nadenkt kun je eindeloos horizontaal opschalen.

Lees ook: 5 uitdagingen bij het werken met containers en Kubernetes

De uitdaging de hiermee gepaard gaat is dat je snel een groot aantal containers kunt krijgen, waardoor je infrastructuur onoverzichtelijk wordt. Dit los je op met Kubernetes, een opensource-platform waarmee je containers kunt orchestreren. Je bepaalt daarin zelf hoe en waar containers worden uitgevoerd.

Efficiënter werken

In het verlengde van sneller werken zorgt cloud-native technologie er ook voor dat je efficiënter werkt. Met containers kun je namelijk de workflow voor developers nog beter door ontwikkelen. Door ook alle software dependencies zoals php-modules te standaardiseren, kunnen developers nog sneller en eenvoudiger aan de slag met bestaande en nieuwe projecten.

Stel dat er een nieuwe versie van het framework dat je gebruikt beschikbaar is. Om deze voor al je projecten door te voeren moest je vaak alle servers waar je projecten op draaien updaten. Dit is een traag proces met een hoge foutmarge, zeker omdat je niet voor ieder klantproject zomaar updates kunt doorvoeren.

Lees ook: Fabrique ondersteunt klanten met cloud-native technologie

Dankzij cloud-native technologie kun je dit soort updates nu gefaseerd uitrollen. Eerst voer je voor één of meerdere projecten tests uit en als deze geslaagd zijn, rol je de update vervolgens direct automatisch uit naar al je andere projecten. Daarnaast kun je per project de best passende technologie inzetten, zonder dat je te maken hebt met legacy problemen of belemmeringen.

Let in ieder geval op dat ontwikkelaars de kracht van cloud-native technologie benutten door onderdelen op te splitsen. Breng bijvoorbeeld eenvoudige onderdelen van een applicatie als microservices onder in een container en test of deze naar behoren functioneren.

Op deze manier kun je vaker kleinere updates uitvoeren en ben je daarvoor minder tijd kwijt. Ook houd je je personeelskosten onder controle en kun je de extra tijd die gecreëerd wordt aan andere projecten besteden. Technisch personeel kan zich door de tijdsbesparing meer focussen op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en producten, waardoor ze meer uitgedaagd worden, terwijl zij zich niet bezig hoeven te houden met bijvoorbeeld de infrastructuur en hosting.

Breng je testomgeving naar de cloud

Cloud native apps draaien per definitie in een cloudvorm, wat betekent dat je daar rekening mee moet houden in je infrastructuur en beheer. Veel application delivery pipelines draaien echter nog steeds grotendeels op traditionele omgevingen, die vaak onvoldoende integreren met applicaties en diensten die op publieke clouds of op containers draaien. Dit maakt lokaal ontwikkelen en testen een uitdaging.

De meest effectieve manier om dit te tackelen is om je CI/CD pipeline naar de cloudomgeving te verplaatsen. Dit maakt het eenvoudiger om testomgevingen op te zetten die (vrijwel) identiek zijn aan de productieomgevingen.

Heb je security op orde

Bijna wekelijks zijn er nieuwsberichten over datalekken en de gevolgen daarvan kunnen groot zijn. De gemiddelde kosten van een datalek worden op 4 miljoen euro geschat. Zorg er daarom voor dat je beveiliging ook binnen cloud-native technologie op orde is, door al bij de bouw en codering beveiliging in gedachte te houden.

Download ook de whitepaper: Cloud-native Security

Dit kan onder meer Met DevSecOps dat leidt tot een snellere en tegelijkertijd veiligere softwarelevering. DevSecOps integreert beveiligingsonderdelen in de pijplijnen van DevOps en stimuleert teams om beveiliging in de ontwikkelingsfase onder te brengen. Op deze manier komen kwetsbaarheden al in een vroeg stadium aan het licht, in plaats van dat er achteraf nog security ingebouwd moet worden.

Is jouw agency al klaar voor cloud native?

Zoals je ziet biedt cloud-native technologie een legio aan kansen om jouw klanten te helpen, mits je het uiteraard op de juiste manier toepast.

Zorg ervoor dat je agency agile is en in een Git repository werkt, vanwege de vaak grote development teams. Begin daarin met CI/CD pipelines en zorg ervoor dat omgevingen volledig uitgerold worden. Denk in dit traject ook alvast na over hoe je de beveiliging op orde brengt.

Bekijk ook: Digital Agency business challenges

Leg ook vast wie wat doet. Stel dat je met een externe partij samenwerkt, overleg dan met hen of jouw developer de uitrol voor zijn rekening neemt of dat iemand met jou meekijkt. Wij ondersteunen bijvoorbeeld ontwikkelaars waar nodig, zodat zij niet opnieuw het wiel uit hoeven te vinden of alles zelf moeten doen. Op deze manier houd je jouw personeel ook tevreden en zorg je ervoor dat cloud-native technologie op de juiste manier wordt geïmplementeerd.

Hoe je jouw digital agency ook inricht, met cloud-native technologie ben je voorbereid om jouw klanten ook in de toekomst goed van dienst te kunnen zijn!

Foto: SWIS

Guido Bruijn
Campaign & Demand Generation Manager
Terug

Advies

Hoe je als digital agency efficiënter werkt dankzij cloud-native technologieHoe je als digital agency efficiënter werkt dankzij cloud-native technologie
Terug

    Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een vrijblijvend advies. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Terug

    Contact

    Hoe je als digital agency efficiënter werkt dankzij cloud-native technologieHoe je als digital agency efficiënter werkt dankzij cloud-native technologie
    Terug

      Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


      Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.