IJsfontein vergroot schaalbaarheid van Uptrek platform met cloud-native technologie

Uptrek kiest voor Managed Kubernetes
Uptrek kiest voor Managed Kubernetes
Home / Blog & Nieuws / Cloud native / IJsfontein vergroot schaalbaarheid van Uptrek platform met cloud-native technologie

IJsfontein is het bedrijf achter het online social learning-platform Uptrek. Organisaties kunnen met behulp van Uptrek uiteenlopende leercampagnes aanbieden aan bijvoorbeeld werknemers of specifieke teams. Voor het hosten van Uptrek kiest IJsfontein voor Managed Kubernetes van True. Ronald Benschop, senior programmer bij IJsfontein en als een van de programmeurs verantwoordelijk voor het Uptrek platform, vertelt over deze keuze.

“Ons Uptrek platform is bij True ondergebracht. Uptrek is een online social learning-platform. Veel leerplatformen kennen een individuele opzet. Uptrek onderscheidt zich door verschillende formats aan te bieden die meer in een sociale context plaatsvinden. Zo’n format doorloop je bijvoorbeeld samen met een groep collega’s”, legt Ronald uit.

Competitie of juist samenwerken

Samen leren biedt verschillende voordelen. “Zo kan je competitie creëren tussen verschillende vestigingen, afdelingen of teams binnen de organisatie. Binnen andere formats werken teams juist nauw samen. Bijvoorbeeld door elkaar inhoudelijke feedback te geven.” Klanten kunnen allerlei leertrajecten via Uptrek aanbieden. Denk hierbij aan introductietrajecten voor nieuwe medewerkers, maar ook periode leercampagnes over bijvoorbeeld security awareness. Allerlei klanten uit diverse sectoren maken gebruik van het Uptrek platform. Denk hierbij aan Rhenus Contract Logistics (logistiek), Ambulancedienst RAV Brabant (gezondheidszorg), de gemeente Den Haag (overheid) en Open Universiteit (onderwijs).

Iedere klant die voor Uptrek kiest krijgt een eigen omgeving toegewezen, die volledig gescheiden is van andere klantomgevingen. Onder meer met het oog op privacy en security. “Het opzetten van een nieuwe klantomgeving op onze voormalige VPS-server, waarbij we werkten met virtual hosts, was tijdrovend en daarnaast erg kostbaar”, zegt de senior programmer.

Gebrek aan schaalbaarheid

Een bijkomend probleem was een gebrek aan schaalbaarheid. “Schaalbaarheid ontbrak op twee punten: het opschalen van de onderliggende infrastructuur en het schalen van individuele klantomgevingen. Ons oude systeem kon deze flexibiliteit simpelweg niet bieden. Dat leverde op dat moment geen directe problemen op, maar was met het oog op de verwachte groei voor ons een belangrijk aandachtspunt.”

Lees ook: Is jouw app klaar om cloud-native te gaan?

Schaalbaarheid van klantomgevingen is voor IJsfontein van groot belang. “Veel van onze klanten voeren periodieke leercampagnes uit binnen hun organisatie, die in veel gevallen enkele weken duren”, zegt Ronald. In deze periode ontstaat tijdelijk een behoefte aan relatief veel capaciteit. “Het is dan ook noodzakelijk klantomgevingen daarop te kunnen schalen, het liefst uiteraard geautomatiseerd.” IJsfontein is daarom op zoek gegaan naar een oplossing die meer schaalbaarheid biedt.

IJsfontein kiest voor Managed Kubernetes

IJsfontein kiest voor Managed Kubernetes van True. Ronald: “True biedt de schaalbaarheid die wij zoeken. Het opschalen van onze servercapaciteit is nu kwestie van een paar telefoontjes of e-mails. Wij hebben hiernaar verder geen omkijken meer.”

Download ook: ‘De belangrijkste selectiecriteria voor een (managed) Kubernetes provider

“We kiezen voor een managed vorm van Kubernetes aangezien we zelf niet de benodigde kennis in huis hebben om alles zelf te doen. En dat willen we ook niet. Daar ligt niet onze kracht, dus die expertise huren we liever in”, zegt Ronald. “We hadden ook Kubernetes kunnen afnemen bij een partij als Amazon of Google Cloud. Wij willen echter korte lijnen en ondersteuning krijgen van iemand die we kennen, en waarvan we kunnen leren.”

Op cursus bij True

Leren is belangrijk aangezien de stap naar Kubernetes om de nodige nieuwe kennis vraagt, benadrukt Ronald. “Uptrek is ons eerste Kubernetes-project, dus wij beschikten nog niet over specifieke Kubernetes-kennis. Een aantal van onze medewerkers zijn daarom op cursus geweest bij True.”

Lees ook: Welke skills en vaardigheden heb je nodig voor het beheren van Kubernetes?

Vervolgens is een testplatform opgezet, dat door het team van IJsfontein samen met True is geconfigureerd en geoptimaliseerd. “Met ons team zijn we er vervolgens een volledige dag voor gaan zitten en hebben aan de hand van een implementatieplan twaalf klantomgevingen gemigreerd naar Kubernetes. Dat verliep vlekkeloos.” Sindsdien is Uptrek flink gegroeid; inmiddels draaien 23 klantomgevingen op Kubernetes.

Bekend met containeroplossingen

“Binnen ons ontwikkelproces werkten wij al veel met Docker, zowel bij Uptrek als andere projecten. We waren dus al wel goed bekend met containeroplossingen. Dat maakte de stap een stuk eenvoudiger”, zegt Ronald. “Naast specifieke Kubernetes-kennis gaat het vooral om basiskennis van bijvoorbeeld servers. Deze kennis is eigenlijk aanwezig binnen iedere organisatie die werkt met online applicaties.”

De ontwikkelingen op het gebied van Kubernetes volgen elkaar snel op. IJsfontein monitort de ontwikkelingen op rondom het cloudorkestratieplatform zelf. “Daarnaast plannen we jaarlijks een sessie in met mensen van True, waarin we bijpraten. We blikken dan terug op de afgelopen periode en kijken daarnaast waar wij als IJsfontein heen willen. True denkt dan met ons mee en deelt onder meer welke mogelijkheden zij op dat vlak zien.”

Up-to-date

Security, privacy en compliance is voor IJsfontein een belangrijk aandachtspunt. Eerder legde Ronald al uit hoe klantomgevingen volledig van elkaar zijn gescheiden. En waarom de organisatie bewust kiest voor een Nederlandse hosting provider. Ronald: “Daarnaast zorgen we uiteraard dat onze images continu up-to-date zijn en blijven. Dat geldt ook voor de tools die wij gebruiken voor het ontwikkelen en uitrollen van software.”

De komende tijd richt IJsfontein zich op twee zaken. “Enerzijds is dat het uitbreiden van de functionaliteiten van ons leerplatform. Anderzijds is dat het steeds verder laten groeien van onze klantenkring.”

True Ligan
Managed hosting sinds 2000