Welke skills en vaardigheden heb je nodig voor het beheren van Kubernetes?

skills en vaardigheden heb je nodig voor het beheren van Kubernetes
skills en vaardigheden heb je nodig voor het beheren van Kubernetes
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Welke skills en vaardigheden heb je nodig voor het beheren van Kubernetes?

Cloud-native technologie zoals het containerorkestratieplatform Kubernetes biedt interessante mogelijkheden, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Welke skills, vaardigheden en kennis heb je bijvoorbeeld nodig voor het beheren van Kubernetes technologie of een Kubernetes omgeving?

In deze blogpost zetten we dit uiteen en zoomen in op de steile leercurve die Kubernetes kenmerkt.

Een steile leercurve

Wat moet je allemaal leren om Kubernetes te meesteren? We zetten een aantal skills op een rijtje:

Linux

Voor onder meer de aansturing van containers maakt Kubernetes gebruik van Linux commando’s. Wie aan de slag wilt met met orkestratieplatform moet dan ook over een basisbegrip van Linux beschikken en onder meer bekend zijn met de command line.

YAML

YAML-bestanden worden in Kubernetes gebruikt voor het creëren van resources, zoals pods, services of deployments. Het is dan ook van belang dat je over voldoende basiskennis op het gebied van YAML beschikt en weet hoe je YAML-bestanden kunt toepassen binnen Kubernetes.

Docker en containertechnologie

Kubernetes is een orkestratieplatform voor containerplatforms zoals Docker. Een goede basiskennis van zowel Docker als containertechnologie in het algemeen is dan ook noodzakelijk.

De Kubernetes architectuur

Je kunt Kubernetes pas echt meesteren als je een goed beeld hebt van de onderliggende architectuur. Hoe zit Kubernetes precies in elkaar? Uit welke componenten bestaat het en hoe verhouden deze zich tot elkaar? Denk hierbij aan de control plane, nodes, de Kubernetes API en Kubernetes objects.Meer informatie over deze componenten is hier beschikbaar.

Voldoende kennis van de juiste technische concepten

Het beheren van een Kubernetes omgeving vraagt om een brede technische kennis. Hoe ga je bijvoorbeeld om met verschillende workloads en hoe zet je load balancing voor het optimaal verdelen van deze workloads? Welke storagevereisten brengt een applicatie met zich mee? En hoe zit het met security? Denk echter ook aan networking, configuraties en het toepassen van policies.

Lees ook: Wat is Kubernetes?

Hoe ziet de leercurve eruit?

Allerlei gidsen en leerpaden zijn beschikbaar die helpen bij het onder de knie krijgen van het containerorkestratieplatform. Verschillende hiervan beloven dat je binnen ongeveer dertien uur over een goede basiskennis beschikt met betrekking tot Kubernetes. In een dergelijk leertraject komen allerlei onderwerpen aan bod. Denk hierbij aan:

 • Containertechnologie in het algemeen
  Wat zijn containers precies? En hoe verhouden containers zich ten opzichte van virtualisatie? Ook een introductie tot de containertechnologie Docker is vaak onderdeel van leerpaden voor Kubernetes.
 • De basis van het orkestratieplatform Kubernetes
  Wat is Kubernetes precies en wat maakt het gebruik van een containerorkestratieplatform noodzakelijk? Ook leer je in welke opzicht Kubernetes verschilt van Docker Swarm. Een introductie tot onder meer Kubernetes Archicture, Kubernetes Workloads en Kubernetes Namespaces is eveneens onderdeel van veel leerpaden.
 • Aan de slag met Kubernetes
  Aan de slag gaan met Kubernetes in een productieomgeving brengt veel uitdagingen met zich mee. Hoe houd je de omgeving bijvoorbeeld veilig? Hoe pas je monitoring toe? En hoe voorkom je downtime? Ook de integratie van Kubernetes in je ontwikkel- en implementatieprocessen vraagt om aandacht.

Wat zijn de valkuilen?

Wie nieuw is in de wereld van Kubernetes loopt het risico een aantal veelvoorkomende fouten te maken. We zetten een aantal valkuilen op een rijtje:

 • Een monolithische applicaties in een container onderbrengen blijkt onverwacht complex
  Een belangrijk voordeel van containers is dat een applicatie altijd op uniforme wijze draait, ongeacht de locatie waar deze wordt uitgerold. Dit is mogelijk doordat alle componenten waarvan de applicaties afhankelijk is in de container geïntegreerd zijn. Deze werkwijze maakt het migreren van een monolithische legacy applicatie naar een container complex. Welke afhankelijkheden kent deze applicatie bijvoorbeeld? En is de werking van de applicatie in een container identiek aan de wijze die gebruikers gewend zijn?
 • Te veel tegelijk willen
  Kubernetes krijgt veel aandacht en biedt belangrijke voordelen. Veel mensen zien dan ook kansen en willen graag met de technologie aan de slag. Kubernetes omarmen vraagt echter vaak om omvangrijke architecturale veranderingen aan een applicatie. Wil daarom niet te veel tegelijk en breng eenvoudige onderdelen van je applicatie als microservices onder in een container. Draaien deze functionaliteiten naar behoren? Richt dan je pijlen op meer complexe componenten.
 • Kubernetes willen toepassen op iedere willekeurige applicatie
  Het platform is het meest geschikt voor applicaties die bestaan uit een groot aantal individuele functionaliteiten die kunnen worden opgesplitst in containers. Moeten flinke delen van de applicatie hiervoor opnieuw worden ontworpen? Dan is deze applicatie wellicht niet de meest geschikte voor Kubernetes.
Lees ook: 7 Kubernetes monitoring tools

Hoe leer ontwikkelaars de juiste skills?

Een groot aantal learning paths, trainingen, videocursussen en gidsen die online beschikbaar zijn die beloven ontwikkelaars met Kubernetes aan de slag te helpen. Indien je in een dergelijk traject investeert wil je uiteraard zeker weten dat je hiermee de juiste vaardigheden opdoet. Cursussen van de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) bieden je deze zekerheid.

Het CNCF is een stichting die als hoeder van Kubernetes kan worden gezien. De stichting biedt onder meer het Certified Kubernetes Administrator (CKA) programma aan, waarmee beheerders alle benodigde kennis op het gebied van Kubernetes kunnen opdoen. Met behulp van het CKA-certificaat van CNCF laten zij zien dat zij Kubernetes meester zijn. Bedrijven weten zo zeker dat hun beheerders beschikken over de juiste skills, kennis en competenties voor het adequaat beheren van een Kubernetes omgeving.

Ook andere cursussen zijn echter beschikbaar. Denk hierbij aan de Certified Kubernetes Application Developer-certificering, waarmee ontwikkelaars aantonen dat zij cloud-native applicaties voor Kubernetes kunnen ontwerpen, bouwen, configureren en uitrollen. Met de Certified Kubernetes Security Specialist-certificering tonen ontwerpers bekend zijn met een reeks best practices die helpen bij het veilig houden van container-gebaseerde applicaties.

Meer toegevoegde waarde

Wie aan de slag wilt met Kubernetes moet dus een aantal belangrijke keuzes en moet een steile leercurve overwinnen. De kennis en vaardigheden waarover een ontwikkelteam moet beschikken zijn zeer breed en doorgaans niet bij één expert aanwezig. De juiste combinatie van experts is dan ook noodzakelijk voor het adequaat beheren van een Kubernetes omgeving. IT-talent is echter schaars, wat een snelle omarming van Kubernetes in de weg kan staan.

Bekijk onze Managed Kubernetes dienst

Als ervaren managed provider zijn deze keuzes door True al lang en breed gemaakt. Wij beschikken over de juiste experts voor het optimaal beheren van iedere Kubernetes omgeving. Door het uitbesteden van het beheer van de Kubernetes omgeving aan True, kan jouw ontwikkelteam zich volledig toeleggen op het bouwen van containers en leveren van code. Zij hebben geen omkijken meer naar infrastructurele keuzes en kunnen dan ook meer toegevoegde waarde leveren.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000