Server infrastructuur: Infrastructure as a Service versus Platform as a Service versus Functions as a Service

Cloud trends voor 2022
Cloud trends voor 2022
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Server infrastructuur: Infrastructure as a Service versus Platform as a Service versus Functions as a Service
Bij de opbouw van de server-infrastructuur kun je voor meerdere typen managed diensten kiezen: Infrastructure as a Service, Platform as a Service en Functions as a Service. Wat houdt elk van deze managed services in?

‘As a Service’ diensten zijn laag op laag opgebouwd: Platform as a Service bouwt voort op Infrastructure as a Service en Functions as a Service bouwt voort op Platform as a Service. Elke volgende stap haalt een deel beheer en onderhoud bij je ontwikkelteam(s) weg en legt dat bij een gespecialiseerde partner neer.

As a Service in de cloud

De cloud bestaat uit computing units die je ‘as a service’ kunt gebruiken door API. Alle units zijn schaalbaar. Cloud native technologieën helpen organisaties om schaalbare applicaties te ontwikkelen en te draaien in moderne, dynamische omgevingen, zoals public, private en hybrid cloud.

Bij elke stap verder ‘as a Service’ (zie afbeelding hieronder) hoef je minder zelf te regelen, beheren en onderhouden. Elk van de stappen verschilt dan ook in wat je (nog) zelf doet en wat een managed hosting provider voor je doet.

Elke stap verder abstraheert steeds meer elementen waar je niet meer naar hoeft om te kijken. Dat heeft een prijs: verlies aan controle en verlies aan configuraties die je zelf kunt instellen. Afhankelijk van je behoefte, ambities en gewenste development-focus kan die prijs het meer dan waard zijn voor wat je ervoor terug krijgt.

Je keuze voor de ‘as a service’ in de cloud hangt af van wat je wilt. Wat wil je zelf beheren, onderhouden en patchen, en wat wil je dat je managed hosting provider doet?

Optimale flexibiliteit: Infrastructure as a Service

De cloud werkt door services via API’s te gebruiken. Met Infrastructure as a Service beheer je zelf niet de fysieke hardware. Je beheert, onderhoudt en patcht wél je Virtuele Machines (VM’s) met daarop alle software, van operating system (OS) tot databases en programmeertalen.

Infrastructure as a Service geeft je letterlijk alleen de technische infrastructuur, met een voorgeïnstalleerd operating system. Voor specifieke configuraties kun je het zo gek niet bedenken, waardoor je ook uitgebreide controle hebt over servers, storage en networking.

Alles dat erbij moet komen, moet je zelf inrichten en onderhouden. Je kunt zelf resources draaien en vermenigvuldigen, zoals virtuele servers, storage en netwerk infrastructuur. Je moet ook zelf het onderliggende operating system onderhouden en alle software die je wilt gebruiken.

Ten opzichte van Virtual Private Servers (VPS) benut je het grote voordeel van flexibiliteit die IaaS je biedt: het gaat niet meer om vaste contracten voor gebruik van resources en traffic. Je infrastructuur past zich aan je business aan. Gaat het verkeer omhoog, tijdens een online uitverkoop in e-commerce bijvoorbeeld, dan past de infrastructuur zich aan. Gaat het verkeer vervolgens weer omlaag, dan betaal je ook alleen voor de resources die je op dat moment gebruikt. De focus ligt op optimalisatie.

Gestandaardiseerd platform: Platform as a Service

Met Platform as a Service krijg je de beschikking over een standaardplatform, bovenop de infrastructuur. Servers zijn voorzien van een operating system, storage, databases en andere services voor je applicaties. De managed hosting provider beheert de middleware, databases, development tools, coding applications, en eventueel nodige BI services. Je kunt platformservices gebruiken voor bijvoorbeeld Kubernetes as a Service of Storage as a Service.

PaaS is de evolutie van IaaS als het aankomt op flexibiliteit. Managed hosting providers bieden PaaS aan als platform met computing en software resources waarbij je minimaal of zelfs geen infrastructuur zelf hoeft te beheren. Je partner zorgt voor beheer en onderhoud van de (virtuele) servers, het OS, netwerk infrastructuur, middleware en software configuraties. Daarmee heb je als ontwikkelaar je handen meer vrij om je applicaties te ontwikkelen en deployen. De services gaan uit van massa-standaardisatie; een managed service provider (‘managed PaaS’) regelt de inrichting compleet op maat voor je bedrijfsapplicaties of software.

Serverless: Functions as a Service

Een relatief nieuwe mogelijkheid die is ontstaan, is Functions as a Service. Het neemt servers “weg”, in die zin dat je je applicaties als functies kunt draaien en op geen enkele wijze hoeft om te zien naar infrastructuur of platformen. Het gaat nog verder dan Platform as a Service en abstraheert nog meer server management en infrastructuur-beheer.

Met een serverless oplossing kun je individuele functies of services ontwikkelen en ze direct op een serverless platform deployen, zonder je te buigen over infrastructuur, software-configuraties, autoschaling of load balancing. De cloud service provider beheert alle functionaliteiten die voor je applicatie nodig zijn. Met triggers draait je code automatische en resources schalen automatisch mee. Serverless is geschikt voor applicaties gebaseerd op microservices en voor event-driven software.

Functions as a Service is een mogelijkheid om serverless te draaien. FaaS werkt met Event-Driven Functions, waarbij code alleen runt als reactie op events of requests. Is er geen event-driven request, dan wordt de servercapaciteit stilgelegd en gebruikt voor andere requests.

Stel: je hebt een webfunctie gecreëerd die een datastroom monitort. Bij Infrastructure as a Service moet je de webserver opzetten, alle resources opzetten en configureren, je functies of microservices ontwikkelen, en deze deployen inclusief beheer en kosten voor de server, ook als je functie niet in gebruik is. Met Functions as a Service kies je je programmeertaal, creëer je de functie in een stateless container, bepaal je de frequentie van uitvoering of een trigger event voor uitvoering. De functie wordt daarna automatisch uitgevoerd en volledig beheerd door de cloud service provider. Op je factuur staan alleen kosten voor het moment dat je functie daadwerkelijk in gebruik is.

Wat is managed hosting?

Managed hosting is een gespecialiseerde vorm van webhosting, geschikt voor grote websites, shops en webapplicaties. IaaS, PaaS en FaaS vallen daar onder. Meer weten over wat managed hosting is en voor je organisatie kan betekenen?

Managed hosting uitgelegd
Wat verstaat men onder managed hosting?
Daniëlle van Gils
Content Marketeer
Categorie: Cloud