Dit wil je weten over Citrix Workspace

Dit wil je weten over de Citrix Workspace
Dit wil je weten over de Citrix Workspace
Home / Blog & Nieuws / Workspace / Citrix / Dit wil je weten over Citrix Workspace

Elk jaar introduceert Citrix zijn visie, strategie en salesprioriteiten voor het komende jaar op de Citrix Summit. Dit jaar was de editie in Orlando en tikte het bezoekersaantal ruim 5.000 personen aan. True was erbij en leerde vooral uitgebreid kennis maken met de nieuwe digitale werkplekkenpropositie van Citrix. Wat deze nieuwe propositie inhoudt en wat True ervan vindt lees je in deze blogpost.

Bekijk ook onze Citrix Workspace App dienst. 

True Workspace en Citrix

Voor True Workspace vormt Citrix al meer dan 10 jaar de basis voor onze virtuele desktop propositie. Binnen ons portfolio leveren wij diverse Citrix-diensten, waaronder Citrix XenApp, Citrix XenDesktop, Citrix XenMobile en Citrix Mobile Device Management. Deze heten overigens nu allemaal wat anders, zoals je ook later in dit artikel zult merken.

De meeste softwarebedrijven zijn flink aan het innoveren geslagen de afgelopen jaren, waaronder ook Citrix. Hoewel zij al jaren bekend staan als marktleider voor gevirtualiseerde desktops, omarmt het bedrijf ook steeds meer een filosofie die zij ‘unified workspace’ zijn gaan noemen. Alle diensten die het bedrijf biedt moeten goed op elkaar aansluiten en integreren in één coherente digitale werkomgeving.

Lees ook: Wat de Citrix Workspace een ‘intelligent workspace’ maakt

Digitale werkplek in de broekzak

Citrix vindt dat de digitale werkplek voor elke gebruiker op elk device te eenvoudig te benaderen moet zijn. ‘Any app, any user, any device’ was en is het nieuwe credo. Met hun nieuwe Workspace-lijn lijken ze zich dan ook vooral te richten op een nieuwe generatie medewerkers: zij kunnen straks zelf kiezen welk device zij het liefst gebruiken.

Kort gezegd is de Digital Workspace van Citrix een volledig geïntegreerde digitale werkplek waar applicaties uit verschillende clouds op elk device te benaderen zijn. Hierbinnen vinden eindgebruikers alles wat ze nodig hebben: webapplicaties, SaaS-applicaties, Windows-applicaties en data. Aandacht voor gebruikerservaring is er ook: eindgebruikers hoeven slechts een keer in te loggen en het ontwerp is responsive, waardoor het zich automatisch aanpast naar het formaat van het scherm.

De Citrix Workspace app – een van de onderdelen binnen de nieuwe propositie – kan straks op meerdere devices werken: laptops, desktops, tablets, thin clients. Het scherm van de Workspace app is responsive, wat betekent dat de interface zich automatisch aanpast naar het device dat gebruikt wordt. Bron afbeelding: Citrix.

 

Te combineren met on-premise en cloud

De kracht van de Citrix Workspace suite is dat het via enkele handelingen mogelijk wordt om de onderdelen binnen de werkplek te koppelen aan een on-premise-oplossing of aan cloud-omgevingen.

Daarnaast is Citrix druk bezig met een nieuwe migratiefunctionaliteit waarmee je eenvoudig de Workspace-omgevingen (bestaande uit het vroegere XenApp en XenDesktop) kunt verplaatsen van on-premise naar Microsoft Azure of het Google Cloud Platform, of zelfs van de ene naar de andere public cloudprovider.

Kortom: Citrix is volop aan het ontwikkelen om de moderne werkplek – waar apps, data en functionaliteit verspreid staan over diverse locaties – gestalte te geven.

 

Waar bestaat de Citrix Workspace suite uit?

De vraag voor de Citrix Summit was hoe de Citrix Workspace nu exact in elkaar steekt. Kort gezegd bestaat de Workspace-suite van Citrix nu uit de onderdelen Citrix Workspace, Citrix Virtual Apps & Desktops, Citrix Content Collaboration, Citrix Endpoint Management, Citrix Workspace app en de Citrix Hypervisor.

Al deze onderdelen zijn op slimme manieren met elkaar te combineren waardoor een digitale werkplek op maat eigenlijk altijd mogelijk wordt.

Citrix Workspace

Citrix Workspace is eigenlijk de overkoepelende termen voor alle producten die je kunt afnemen binnen de ‘nieuwe’ suite van Citrix. In essentie bestaat de Citrix Workspace uit vier onderdelen:

  • Applicaties (SaaS, gevirtualiseerd, mobiele apps en lokaal geïnstalleerde Windows-applicaties)
  • Content die van on-premise of cloudomgevingen wordt aangeleverd
  • Devices (laptops, pc’s, smartphones, tablets en IoT-devices)
  • Analytics (waarmee alle apps, content en gebruikersdata te monitoren zijn)
  • Digitale Securitylaag – als ‘buitenrand’ die gespuis buiten de deur moet houden
Een conceptuele weergave van de Citrix Workspace en wat deze allemaal dient te bevatten: een applicatielaag, contentlaag, devicelaag, analyticslaag en securitylaag. Die onderdelen integreert Citrix met elkaar binnen de Workspace suite waarmee zij de ‘unified’ propositie waar willen maken.

Er zijn drie varianten van Citrix Workspace; Standard, Premium en Premium Plus. Deze versies ondersteunen de nieuwe strategie van Citrix waarbij niet alleen virtualisatie van applicaties en desktops als oplossing voor klanten wordt aangeboden (Workspace Premium Plus).

Klanten die geen virtualisatie nodig hebben, kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van Citrix Workspace standard. Op de webpagina van Citrix Workspace kun je meer lezen over de mogelijkheden van de verschillende varianten.

 

Citrix Virtual Apps & Desktops

Voorheen: XenApp en XenDesktop

Met Citrix Virtual Apps & Desktops is het mogelijk om medewerkers de vrijheid te geven om veilig vanaf elke locatie te werken. Deze oplossing zorgt zoals de naam eigenlijk al verklapt de virtualisatie van applicaties en desktops. De software is vanuit Citrix beschikbaar als traditionele software en als cloudservice via Citrix direct zelf. En uiteraard kan True hier ook in assisteren 🙂

Op de website omschrijft Citrix diverse user cases voor het gebruiken van Citrix Virtual Apps & Desktops. Zo wordt bijvoorbeeld Skype for Business genoemd als geschikte virtualisatie-app, en met de Desktop-virtualisatie van deze dienst is het mogelijk om besturingssystemen zoals Windows 10 of Linux te draaien en te beheren vanuit een globale console.

Echt nieuw is dit allemaal niet (met XenApp en XenDesktop kon dit ook). Wat wel nieuw is, zijn de gevirtualiseerde desktops die Citrix aan wil bieden via Microsoft Azure. Zo heeft Citrix plannen om diensten te leveren op Windows Virtual Desktop, de virtualisatiedienst van Microsoft zelf. De twee hebben elkaar al vaker openlijk de liefde verklaard, maar de ontwikkelingen blijven nog een beetje geheimzinnig. Bij True houden we deze ontwikkeling nauwlettend in de gaten. Zodra daar meer over bekend is, laten we je het weten.

Video: Citrix Virtual Apps & Desktops

Citrix Content Collaboration

Citrix Content Collaboration kun je het beste zien als een soort Dropbox voor enterprise-omgevingen. Met deze tool wordt het mogelijk voor bedrijven om veilig bestanden te versturen vanuit verschillende omgevingen, waaronder het mobiele device. Met deze tool wordt het simpelweg eenvoudiger om bestanden te delen en te synchroniseren tussen verschillende groepen mensen.

Het mooie is dat Citrix Content Collaboration goed te combineren is met bijvoorbeeld Citrix Virtual Apps & Desktops. Daarnaast is de tool te combineren met verschillende andere applicaties van derde partijen, zoals Salesforce en softwareproducten van Microsoft. In combinatie met Citrix Endpoint Management wordt het versturen van bestanden binnen en buiten de organisatie bovendien nog veiliger. Kortom: volop integratiemogelijkheden met de rest van Citrix Workspace suite en daarbuiten.

Video: Citrix Content Collaboration

Citrix zelf heeft een handige sheet beschikbaar gesteld waarin zij de collaboratie tussen de Content Collaboration tool en Endpoint Management helder uitleggen. Die sheet kun je via deze url vinden.

 

Citrix Endpoint Management

Citrix Endpoint Management is de nieuwe naam van het vroegere XenMobile. Met deze oplossing is het mogelijk om devices (laptops, smartphones, tablets) binnen de organisatie in te stellen en te beheren.

Denk aan wifi-instellingen of het blokkeren van jailbroken devices. Ook is het mogelijk om gecontroleerde updates uit te voeren en applicaties in één keer uitrollen. Tevens is het de integratie met de rest van de Citrix Workspace suite bijzonder uitgebreid.

 

Citrix Workspace app

Citrix Workspace app is de gebruiksvriendelijke interface die over de Digital Workspace propositie wordt gelegd. Met deze schil hebben teams direct toegang tot de apps en data vanuit één interface. Dankzij Single Sign-On hoeven medewerkers niet tientallen gebruikersnamen en wachtwoorden te onthouden. SaaS-applicaties kunnen eenvoudig toegevoegd worden, net zoals nieuwe devices.

Bij True kijken we vol enthousiasme naar deze Workspace-app. Het lijkt namelijk naadloos te passen binnen alle trends en marktontwikkelingen die gaande zijn. Zo schreef collega Wouter eerder over de smart workspace van de toekomst:

In lijn met de gewoonte om overal een app voor te gebruiken en de immense toename van ‘apps uit de browser’ zal de werkplek hierop aansluiten. De digitale werkplek anno 2019 limiteert zich niet in gebruik. Die is op elk gewenst device en besturingssysteem te gebruiken, ziet er altijd hetzelfde uit en biedt niet alleen verplichte bedrijfsapplicaties, maar ook de mogelijkheid om een eigen suite te creëren.

Lees verder in blogpost ‘De smart workspace van de toekomst’

Video: Citrix Workspace app

Benieuwd geworden naar Citrix Workspace? Bekijk de video hieronder of bezoek de Citrix Workspace app pagina om een impressie te krijgen.

 

Citrix Hypervisor

Citrix Hypervisor is het oude XenServer. Deze tool is een toonaangevend virtualisatiebeheerplatform dat geoptimaliseerd is voor infrastructuren die gebruik maken van applicatie, desktop en servervirtualisatie. Deze tool wordt met name ingezet voor het deployen en beheren van Citrix Virtual Apps & Desktops.

Kortom: maximale integratie zoals ook de rest van de Citrix Workspace suite beloofd. Bij True houden we bovenstaande ontwikkelingen nauw in de gaten.

Benieuwd of Citrix Workspace iets voor uw organisatie is? Dan is de Citrix Workspace assessment een interessant startpunt. Met dit assessment krijgt u een volledige rapportage van de mogelijkheden binnen de Citrix Workspace suite voor uw organisatie.

U kunt het assessment zelf invullen, maar True kan u hier ook in ondersteunen. Neem dan contact op middels een contactformulier.

Bekijk ook onze Managed Workspace dienst
True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Categorieën: Citrix, Workspace
Tag:
Terug

Offerte

Dit wil je weten over Citrix WorkspaceDit wil je weten over Citrix Workspace
Terug

    Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.