True x Futurumshop

“Hoge performance van infrastructuur is cruciaal onderdeel van het gebruiksgemak van onze shop”

True Story: futurumshop.nl
True Story: futurumshop.nl
Home / Over True / Klanten / Futurumshop
Door lockdowns als gevolg van de coronapandemie werd het gekkenhuis bij Futurumshop. De shop voor wielrenners en mountainbikers groeide voor de pandemie al flink. In 2020 en 2021 werd dat helemaal een onstuimige groei. De capaciteit van de servers was goed op orde, waardoor Futurumshop met vertrouwen heeft in de stabiel blijvende managed hosting van True. De testomgeving draait inmiddels op Kubernetes; volgende stap is om ook de productie-omgeving hierop te zetten. Voor deze True Story zijn we in gesprek met Gerco Vermeer, Development Manager bij Futurumshop, en Senior Linux Engineers Igor Nikolovski en Hylke de Jong van True.

De basis: een stabiele omgeving op de managed hosting van True

Door de jaren heen heeft Futurumshop flinke technologische transities gemaakt, met een nieuwe website, de lancering van de app in 2020 en een testomgeving in Kubernetes. Maar, zo geeft Gerco aan, de basis is een stabiele omgeving op de managed hosting van True. “Na de nieuwe website hebben we samen met True gezorgd dat de hosting redundant is uitgevoerd. Onze webservices staan nu op 2 datacenters gehost. Dat is een nodige transitie voor een e-commerce bedrijf, voor een stabiele omgeving en het minimaliseren van (security)-risico’s.”

“Die stabiliteit houden we op orde door continu samen naar bottlenecks te kijken en ze op te pakken. We zagen eerder bijvoorbeeld dat de database load een issue kon worden. Met aanpaste tuning en de inzet van load balancers hebben we dit aangepakt,” zegt Igor.

“De basis is een stabiele omgeving op de managed hosting van True.”

Opschaling van servers om klanten naar de app te krijgen

“De coronamaatregelen zorgden voor een gekkenhuis bij ons. Alle winkels waren dicht, sportscholen gesloten en voor sporten was, ook in de buitenlucht, bijna niets mogelijk. Racefietsen en mountainbiken daarentegen wel. Dat overspoelde onze organisatie, waardoor ook iedereen in het magazijn voor bestellingen mee ging werken”, zegt Gerco. “De capaciteit van de servers was gelukkig goed op orde en ze konden mee met de drukte. We zijn met vertrouwen door die periode gekomen, een paar keer een korte downtime, maar geen grote issues.”

Futurumshop webshop app

Futurumshop wilde met het lanceren van een app de klant de keuze geven om de app te gebruiken in combinatie met een spaarprogramma en een uitmuntende user experience. Gerco: “Die hebben we in 2020 gelanceerd en ruim een jaar later zagen we al een groei in omzet die via de app binnenkomt. We zien een verschuiving van aankopen van de website naar aankopen met de app.”

Voor dat verkeer is de capaciteit van API servers opgeschaald en zijn webservices dubbel uitgevoerd. “We hebben onder meer daarvoor een fijne samenwerking met True. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken en welke services moeten we opzetten?” zegt Gerco. “Voor e-commerce is het belangrijk om hands-ons te werken. Dat zit in de manier van werken en aanpakken van Futurumshop en dat vinden we ook terug bij True. Engineers van True, Trueligans, zijn flexibel: er is altijd wil om het op te lossen, ze schakelen vlot en implementeren oplossingen. Door onder andere een wekelijkse call hebben we korte lijnen, waardoor we echt samenwerken in het grijze gebied tussen hosting en onze applicatie. Daarbij gaan we in micro-stappen te werken, zodat het makkelijker is om een kleine stap terug te zetten als dat nodig is. Dat heeft onze voorkeur in werken, in plaats van grote stappen en grote releases.”

“De samenwerking is ook vanuit ons geen one-man-show. Het is samen de infrastructuurlaag en applicatielaag ontwikkelen, zodat het bij elkaar blijft aansluiten en optimaal presteert. Is er tijdens een call of in een ticket iets niet duidelijk, dan bellen we”, zegt Hylke.

Igor: “Omdat we vanuit True zowel voor e-commerce als SaaS-partijen werken, doen we continu inzichten op. Die industry intelligence is ook hier gebruikt. Gerco is daar zelf ook vooruitstrevend in: als wij met een goed verhaal komen, kunnen we met hun developers testen hoe we het goed kunnen inzetten.”

“En ja, soms zijn er ook discussies geweest, dat hoort bij samenwerken. Of je dan met een bedrijf blijft samenwerken, hangt af van hoe ze ermee om gaan. We werken nog steeds met True samen; dat spreekt voor de duurzame relatie die we hebben”, zegt Gerco. Igor voegt toe: “Het konden af en toe flinke discussies zijn, maar we zijn er op een respectvolle manier uitgekomen. Dat is waardevol gebleken.”

Complete testomgeving op Kubernetes

Om verder aan een stabiele infrastructuur te werken, zijn Futurumshop en True in 2021 begonnen om de testomgeving op Kubernetes te zetten. Midden 2022 draait de gehele testomgeving op Kubernetes. “We willen ons infrastructuur-landschap makkelijker, flexibeler en schaalbaarder kunnen opzetten,” zegt Gerco. “Dat lijkt met Kubernetes weliswaar complexer, alleen is het tegelijk ook gestandaardiseerd. Dat zorgt voor stabiliteit, deployments met meer rust en een beter geteste applicatie en shop.

Gerco: “Om de complexiteit behapbaar te houden, moet je zoveel mogelijk de eenvoud zoeken. Dat is een uitdaging voor alle partijen! Er ligt veel focus op groei en omzet, maar je wilt ondertussen geen draak van een systeem hebben gebouwd. We hebben wekelijkse calls met True om het samen simpel te houden. Productie- en testomgeving ontwikkelen we nu in 2 lijnen: de eerste met ons vaste team van engineers bij True, als er uitdagingen of problemen in productie zijn, en de andere een traject met de Solution Architecten en Kubernetes engineers van True om Kubernetes beter in te zetten. Van beide is de productie het belangrijkste, die zorgt immers voor directe omzet, en tegelijk moet je doorontwikkelen. We verkennen nu de stappen die nodig zijn om Kubernetes ook in onze productie-omgeving te krijgen.

Voordelen van containers en Kubernetes in de testomgeving ervaren

Voordat Futurumshop met de testomgeving in Kubernetes werkte, draaiden er maar een paar testomgevingen. “Het was lastig om iets anders ernaast te testen. Dat is nu een stuk makkelijker. Voor elke test kunnen we nu in principe een nieuwe testomgeving maken, voor een hogere effectiviteit om het naar productie te brengen”, zegt Gerco. “In de testomgeving is het ook makkelijker om frameworks en nieuwe versies van programmeertalen te updaten. Je kunt snel in een container een nieuwe versie van het framework zetten en zien wat je in de code van je applicatie moet aanpassen om het goed te laten draaien. Is er een nieuwe PHP-versie, zo getest!”

“Ons doel is om alle deployments via Kubernetes te doen en meer te kunnen testen in dezelfde tijd. Het was ook een nadrukkelijke wens van het developmentteam om meer unit tests te doen en het via een deployment pipeline te pushen”, zegt Gerco. De wens voor meer testen wordt in de gehele organisatie gedeeld. Gerco: “Futurumshop bestaat meer dan 20 jaar en onze online omgeving wordt steeds complexer. Met veel verschillende services, zoals een website, app, front en back office, sluipen er af en toe foutjes in. Meer testen betekent werken aan een stabiele omgeving, dat op dit moment voor ons centraal staat.”

Een andere reden om naar Kubernetes over te gaan, is het tegelijk met verschillende systemen werken. “Het is relatief eenvoudig om een container op te zetten die met een andere programmeertaal of framework werkt dan andere delen van je applicatie.”

“Ons doel is om alle deployments via Kubernetes te doen en meer te kunnen testen in dezelfde tijd”

Post-COVID je processen weer lean krijgen

Door de pandemie hebben meer consumenten ontdekt hoe makkelijk online shoppen is. Service en gebruiksgemak ziet Gerco daarbij ale belangrijkste punten voor de online dienstverlening. “Dat een klant makkelijk je app of tool kan gebruiken, makkelijk kan bestellen en retourneren of met een QR-code kan bestellen of betalen. De software moet zo ingericht zijn dat je dit gemak kunt bieden, door met derden te koppelen. En ook je hosting en performance van je infrastructuur moet daarop ingericht zijn”, zegt Gerco. “Die hosting moet piektijden die per seizoen veranderen, ook aankunnen. We zien duidelijke piektijden ’s avonds. In de zomer, als het langer licht is, zien we bestellingen pas na half tien binnenkomen, na het fietsen. Als dagen eerder donker worden, zien we de piek juist al eerder, om acht uur. Die pieken zijn niet fijn voor mensen, services en software. Het snelle platform op de hosting van True zorgt voor meer orders. Die snelheid is onderdeel van het gebruiksgemak van onze webshop. Een klant moet snel bijvoorbeeld twee nieuwe buitenbanden kunnen bestellen en een vraag tussendoor stellen. Voor die service moet de shop en software goed draaien, anders loopt het direct na de bestelling naar ons magazijn-software spaak.”

Gerco: “Veel e-commerce partijen hebben in de afgelopen 2 jaar een groei gehad. We groeien nog steeds, maar minder hard dan de voorgaande jaren. De afgelopen 2 jaar zijn we bezig geweest met alles in de lucht houden. Ook ander e-commerce organisaties zijn overstelpt geraakt. Nu is de vraag hoe je processen weer lean kunt krijgen en weer focust op gebruiksgemak en service. Terug naar de basis, het weer eenvoudiger maken. Hoe automatiseer je bijvoorbeeld ook de groei in retouren en kun je de back-end nog beter inrichten om voor dat gebruikersgemak te gaan? Vanuit dat gebruiksgemak focus je weer op klanttevredenheid als belangrijkste KPI. We merken direct het effect van een hogere klanttevredenheid in omzet en orders. Daarmee willen we groeien en de huidige groei behouden. En dat zijn flink uitdagingen na 2 jaar forse groei tijdens de coronapandemie!”

“Het snelle platform op de hosting van True zorgt voor meer orders. Die snelheid is onderdeel van het gebruiksgemak van onze webshop.”

Meer informatie over Managed Private Cloud?

Uitstekende prestaties, optimale controle en veiligheid voor missiekritische applicaties. Met een private cloud van True is jouw missiekritische applicatie in goede handen.

Private Cloud
Private Cloud

Meer True Stories