Cloud hosting: applicaties en data onderbrengen in de cloud

Cloud hosting bij True
Cloud hosting bij True
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Cloud hosting: applicaties en data onderbrengen in de cloud
Cloud hosting is een populaire vorm van hosting en het gebruik groeit nog steeds. De cloud is beschikbaar in meerdere vormen. Welke vorm voor jou de beste keuze is hangt onder meer af van de toepassing die je voor ogen hebt. In dit artikel lees je wat cloud hosting precies is, wat het verschil is tussen cloud hosting en een virtual private server (VPS), de verschillende vormen van de cloud die beschikbaar zijn en redenen waarom je voor cloud hosting kunt kiezen.

Wat is cloud hosting?

Bij cloud hosting host je een applicatie en data niet op één enkele server, maar spreid je deze uit over meerdere fysieke servers. Dit is mogelijk dankzij virtualisatie. Je verdeelt je workload over meerdere servers en in sommige gevallen zelfs meerdere datacenters (redundantie), dat de beschikbaarheid en bereikbaarheid van je applicaties en data ten goede komt.

Dit in tegenstelling tot on-premises hosting, waarbij je applicaties en data in een eigen serverruimte host. Deze serverruimte is in veel gevallen op eigen locatie gevestigd, bijvoorbeeld in een eigen kantoorpand of een losse serverruimte op eigen terrein. De applicaties en data die je hierin host staan doorgaans op één enkele server, wat beperkingen met zich meebrengt op het gebied van onder meer schaalbaarheid, flexibiliteit en beschikbaarheid.

Wat is het verschil met een VPS?

Wie een applicatie of data wil hosten bij een externe partij kan kiezen voor de cloud, maar ook voor een Virtual Private Server (VPS). Op het eerste oog lijken beide opties wellicht dan ook op elkaar. Er zijn echter belangrijke verschillen tussen cloud hosting en een VPS.

Schaalbaarheid met cloud hosting

Zo is een VPS een gevirtualiseerde server, die draait op een fysieke server in het datacenter van een provider. Hoewel je profiteert van de voordelen van virtualisatie, is de schaalbaarheid van een VPS beperkt tot de resources die beschikbaar zijn op deze server. Wil je over meer capaciteit beschikken dan deze fysieke server kan bieden? Dan moet de server zelf een upgrade krijgen, dat tijd kost. Bij de cloud host je applicaties en data in een cloud instance, die op meerdere servers en vaak in meerdere datacenters draait. In de praktijk is een cloud instance daardoor nagenoeg onbeperkt schaalbaar.

Dit verschil kent ook zijn weerslag op de prestaties van beide opties. Bij een VPS zijn de prestaties van je instance beperkt tot de prestaties die de fysieke server waarop deze draait kan leveren. Bij cloud hosting ben je hierdoor niet beperkt, doordat een cloud instance doorgaans op meerdere servers draait. Dit maakt opschalen dan ook eenvoudiger en biedt meer flexibiliteit.

Betrouwbaarheid

Als we kijken naar betrouwbaarheid, ben je bij een VPS afhankelijk van de waarborgen en robuustheid die de provider heeft ingebouwd. Je werkt immers op één fysieke server, wat een single-point-of-failure kan vormen. In de cloud heb je een dergelijke zwakke plek niet. Doordat applicaties en data in veel gevallen over meerdere datacenters in een cloudregio zijn verspreid, blijft een cloud instance in veel gevallen ook bij omvangrijke calamiteiten beschikbaar. Denk hierbij aan het uitvallen van een volledig datacenter door bijvoorbeeld een brand of natuurramp.

Kosten

De voordelen van de cloud ten opzichte van een VPS zijn dan ook breed. Tegelijkertijd is er ook een keerzijde: kosten. Zo kan het gebruik van de cloud hogere kosten met zich meebrengen dan het gebruik van een VPS. Onder meer doordat je in de cloud maandelijks afrekent naar gebruik, ook als een instance idle draait. Terwijl je voor een VPS doorgaans een vast bedrag per maand betaalt ongeacht het gebruik.

Welke smaken van cloud hosting zijn beschikbaar?

Cloud hosting is beschikbaar in verschillende vormen: de private cloud, public cloud en hybrid cloud/multi cloud.

☁️ 🔐 Private Cloud

Een private cloud is een cloudomgeving die volledig voor jouw organisaties is gereserveerd. Dit betekent in de praktijk dat jij de enige gebruiker ben en het dus niet om een multi-tenant omgeving gaat. Dit kan onder meer relevant zijn met het oog op compliance met relevante wet- en regelgeving. Zo weet je bijvoorbeeld tot in detail op welke geografische locatie je applicaties en gegevens zijn opgeslagen, en hierdoor welke wetgeving hierop van toepassing is.

Ook zijn er voordelen wat betreft prestaties. Want hoewel je in een public cloud geen last zou moeten ondervinden van ‘buren’ die dezelfde infrastructuur gebruiken, kan bijvoorbeeld een zeer zware DDoS-aanval in de praktijk wel degelijk impact hebben. Doordat je in een private cloud de enige gebruiker bent, weet je zeker dat je hiermee nooit te maken krijgt.

De locatie waar de infrastructuur waarop jouw private cloud draait kan variëren. Dit kan bijvoorbeeld in eigen huis zijn, waarbij je een private cloud-omgeving draait in je eigen serverruimte. Denk echter ook aan een managed cloud provider, die een private cloud voor je kan opzetten, optimaliseren, beheren en monitoren. Zo heb je geen omkijken naar aankoop van servers en het beheer en onderhoud ervan.

☁️ 🌍 Public cloud

Een public cloud is een cloudomgeving die draait op de infrastructuur van een public cloud provider. De public cloud is onder meer aantrekkelijk met het oog op de snelheid als het gemak waarmee je een dergelijke omgeving in gebruik kunt nemen. Prettig is ook de mogelijkheid een public cloud-omgeving te laten meegroeien met het succes van je bedrijf. Je hoeft niet te investeren in hardware voor je infrastructuur of netwerk, en rekent uitsluitend af voor het gebruik hiervan. Public clouds zijn hoog beschikbaar, wat de bereikbaarheid en continuïteit van je applicaties ten goede komt.

Kenmerkend is ook dat een public cloud in veel gevallen in meerdere datacenters verspreid over de wereld draait, die in regio’s zijn verdeeld. Je applicaties en data staan opgeslagen in deze regio, wat voordelen biedt met het oog op redundantie. Is er een omvangrijke storing in een van de datacenters waarvan je gebruik maakt? Dan merk je hiervan in de praktijk over het algemeen weinig, aangezien een ander datacenter in de cloudregio de taak van het getroffen datacenter overneemt. Denk ook aan de mogelijkheid om content aan te bieden vanaf een locatie relatief dicht bij eindgebruikers, dat van positieve invloed is op de snelheid die zij ervaren.

🧐 Hoe profiteer je voor je applicatie van alle Public Cloud mogelijkheden? Je leest het hier

⛅️ Hybrid cloud/multicloud

In sommige gevallen wil je profiteren van het beste van meerdere werelden. Bijvoorbeeld door het combineren van de private cloud en public cloud. Zo kan je bepaalde delen van je applicatie en data onderbrengen in de public cloud, en meer missiekritieke onderdelen in een private cloud hosten.

Ook kun je kiezen voor het combineren van cloudomgevingen van meerdere providers. Een hybrid cloud/multicloud biedt je flexibiliteit en kan ook met het oog op compliance met relevante wet- en regelgeving relevant zijn.

Waarom kies je voor cloud hosting?

Cloud hosting biedt belangrijke voordelen. Zo hoef je niet zelf te investeren in de hardware die onderdeel uitmaakt van je infrastructuur en reken je per maand af naar gebruik. Waar je in een on-premises omgeving rekening moet houden met piekbelasting en daarom genoodzaakt bent een deel van de tijd relatief veel ongebruikte capaciteit beschikbaar te hebben, is dit in de cloud niet het geval. Zo kan je een cloud instance doorgaans naar behoefte en per direct op- of juist afschalen, waardoor je de capaciteit waarvoor je betaalt nauwkeurig kunt afstemmen op de daadwerkelijke behoefte.

Wil je aan de slag met cloud hosting? Dan kan je zelf aan de slag met het uitrollen van bijvoorbeeld een private cloud-omgeving. Dit vraagt om de nodige kennis; je staat in dit geval volledig aan de knoppen en bent dan ook zelf verantwoordelijk voor het beheren, optimaliseren en monitoren van deze omgeving. Heb je hiervoor niet de benodigde kennis en vaardigheden in huis? Of wil je beschikbaar talent liever voor andere doeleinden inzetten? True neemt hiervoor het beheer volledig uit handen, zodat jij er geen omkijken naar hebt. Vraag een vrijblijvend gesprek aan!

Daniëlle van Gils
Content Marketeer
Terug

Offerte

Cloud hosting: applicaties en data onderbrengen in de cloudCloud hosting: applicaties en data onderbrengen in de cloud
Terug

    Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Terug

    Contact

    Cloud hosting: applicaties en data onderbrengen in de cloudCloud hosting: applicaties en data onderbrengen in de cloud
    Terug

      Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


      Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.