Drupal 8.0 is sneller en veiliger 

Home / Blog & Nieuws / News / Drupal 8.0 is sneller en veiliger 

Na vijf jaar intensief ontwikkelen is Drupal 8.0 op 19 november 2015 beschikbaar gekomen. Twee procent van alle websites wereldwijd draait op dit populaire CMS. Wat zijn de belangrijkste verbeteringen?

Afgelopen jaren hebbben meer dan 3.000 ontwikkelaars gewerkt aan de nieuwe versie van Drupal. In totaal zijn enkele honderden verbeteringen doorgevoerd. Drupal 8.0 heeft Symfony2, een veelgebruikt PHP framework, als basis. Bert Boerland, werkzaam bij internetbureau Wunderkraut: “Bij de ontwikkeling van Drupal 8.0 is ook een beroep gedaan op reeds bestaande code. Denk in dit verband aan bibliotheken van Backbone.js, Underscore.js, PHP Unit en Doctrine.”

Na de lancering van Drupal 8.0 gaat de ontwikkeling van het CMS onverminderd door. Maandelijks komen nieuwe nieuwe bug fixes en security releases beschikbaar en elk half jaar krijgt Drupal 8.0 nieuwe functies.

De Drupal Core, de basis van het Drupal, kan worden uitgebreid met meer dan 20.000 modules, waardoor een site meer functionaliteit krijgt. In Drupal 8.0 zijn de meest populaire modules standaard ingebouwd. Het gaat om ongeveer 30 modules. Meer dan 1.100 modules zijn reeds compatibel met Drupal 8. De verwachting is dat de komende tijd meer modules geschikt zullen zijn om te gebruiken in combinatie met Drupal 8.0.

Door slimmere caching zal een site die draait op Drupal 8 veel sneller laden. Het is daarom aantrekkelijk om over te stappen op Drupal 8.0. In dit verband is het goed om te weten dat Drupal 6.0 over ongeveer drie maanden niet meer zal worden ondersteund. Dit betekent dat voor Drupal 6.0 geen security releases meer beschikbaar worden gesteld. Wie op dit moment nog een site heeft draaien op Drupal 6.0, doet er goed aan om na te denken over een overstap naar Drupal 8.0. Bij de migratie naar Drupal 8.0 kan True kan jouw organisatie van dienst zijn.

Responsive

Steeds meer eindgebruikers bekijken een website op een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet. Dat gegeven stelt eisen aan de opmaak van een site op kleine schermen. De nieuwe versie van Drupal is volledig responsive zodat elke site goed wordt weergegeven op kleine schermen. In de beheeromgeving van Drupal is het mogelijk om voor elk schermformaat een andere vormgeving te bepalen. Dat komt omdat Drupal 8.0 gebruik maakt van HTML5. In Drupal 7.0 werd XHTML als basis gebruikt en deze taal biedt minder mogelijkheden met betrekking tot weergave van sites op kleine schermen.

Theming engine Twig

De theming engine Twig zorgt voor een extra laag tussen backend en frontend. Bij het maken van een template is het niet meer nodig om PHP te gebruiken. In de praktijk kun je via simpele codes functionaliteit toevoegen aan een theme.

Gemakkelijker beeld en tekst bewerken

Het aanpassen van teksten gaat in Drupal 8.0 een stuk gemakkelijker. Het is niet meer noodzakelijk om naar de beheeromgeving te gaan om daar teksten aan te passen. Het is mogelijk om vanuit de voorkant van de site direct tekst aan te passen. Via de de ingeboude WYSIWYG-editor zie je direct het effect van de aanpassingen. Ook het plaatsen van afbeeldigen gaat een stuk gemakkelijker. Via een eenvoudig drag-and-drop principe kun je afbeeldingen op een internetpagina zetten.

Beter ondersteuning voor meertaligheid

Het gehele systeem achter meertaligheid is vanaf de grond helemaal opnieuw opgebouwd. Het is niet meer nodig om in de code te wroeten om een vertaling mogelijk te maken. In de beheeromgeving is het doorvoeren van vertalingen nu een fluitje van een cent geworden. Ook is het mogelijk om vanuit de Drupal-gemeenschap automatisch softwarevertalingen te downloaden. Elk gewenst onderdeel van Drupal 8.0 kan gemakkelijk worden vertaald.

Verbeterde koppeling met andere applicaties

Veel Drupal sites werken samen met andere applicaties, zoals e-mail, marketing automation en analytics. Drupal 8.0 heeft een betere integratie met applicaties van derden.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Categorie: News
Tags: ,