IaaS, PaaS of managed hosting, welke vorm helpt jou verder?

managed hosting provider
managed hosting provider
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Managed hosting / IaaS, PaaS of managed hosting, welke vorm helpt jou verder?

Er komt veel kijken bij het overstappen naar een managed hosting provider? Waar moet je op letten als je overstapt naar managed hosting en wat kun je verwachten van unmanaged hosting?

Lees ook de complete gids over managed hosting

Managed versus unmanaged hosting

Om een afweging te kunnen maken voor welke hosting het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften is het goed om te weten waaruit je kunt kiezen. Over het algemeen kunnen we de scheiding maken tussen managed en unmanaged hosting. Waarbij managed kan worden onderverdeeld in proactieve en reactieve hosting en unmanaged in Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS).

Unmanaged hosting: IaaS

Doorgaans koop je als je een serveromgeving gaat inrichten een ‘kale’ server of huur je deze bij een (unmanaged) hostingpartij. In het laatste geval kun je vaak ook kiezen voor een aantal servers, die vaak onder de noemer IaaS (Infrastructure-as-a-Service) worden verkocht. Je krijgt in beide gevallen letterlijk alleen de technische infrastructuur met een voorgeïnstalleerd operating systeem tot je beschikking, alles wat daarbovenop komt, moet jij of je IT-manager nog geheel zelf inrichten en onderhouden. Maar voor welk OS moet je gaan? Ben je het beste af met een Ubuntu-server of ga je toch voor een CentOS-systeem? Windows Server misschien? En welke software past het beste bij de webapplicaties die gehost moeten worden? En hoe ga je die software configureren?

Unmanaged hosting: PaaS

Het zijn geen gemakkelijke, maar zeer bepalende keuzes. Bij een unmanaged hoster krijg je doorgaans geen grondig advies, ze denken niet met je mee. Dat is immers ook niet hun taak: zij houden alleen de hardware en infrastructuur in de lucht. En als ze dat al doen dan ben je voor de goede implementatie alsnog op jezelf of je eigen IT-staf aangewezen. Behalve IaaS kun je ook kiezen voor een PaaS-oplossing (Platform-as-a-Service). Daarbij krijg je de beschikking over een standaardplatform. Servers zijn al voorzien van een operating systeem en platformomgeving voor je bedrijfsapps en de storageomgeving staat paraat, maar alles gaat uit van massastandaardisatie.

Persoonlijke afstemming op jouw situatie, jouw behoefte en jouw bedrijfsapps is er bij PaaS niet bij, laat staan een proactieve houding. Zowel IaaS als PaaS zijn dus zeker niet altijd een goede keuze en vergen nog de nodige kennis, kunde en tijd van jouw organisatie.

Managed hosting

Wil je zelf zo min mogelijk omkijken hebben naar de techniek en het beheer van je webapp-platform dan kom je vanzelf uit bij managed hosting. Een managed hoster verzorgt niet alleen het technische platform, maar neemt behalve de infrastructuur ook het beheer van software, zoals programmeer- en databasesoftware, voor zijn rekening. Er bestaan ook zogeheten ‘reactieve’ managed hosters. Zij geven wel de garantie af dat ze je met raad en daad bijstaan als het gaat om het verhelpen van problemen, maar kijken niet met beleid waar er problemen zullen ontstaan of nemen deze uit zichzelf weg. Bij hen moet je altijd zelf aan de bel trekken.

Proactieve, managed hosting

Voor een proactieve managed hosting provider is het proactief beheren van websoftware wél core business. Hun beheermodel is met geen enkel ander doel ingericht dan het beheren van tientallen, zo niet honderden webapplicaties en verschillende soorten software waar deze applicaties op draaien. Zij zorgen voor de functionaliteit van alle software op de servers (zeg maar de lijm die er tussen de infrastructuur en de applicaties nodig is) waarmee dat specialistische werk niet ook bij jouw IT-afdeling ligt. Tel uit je (operationele) winst, of liever gezegd: voorkomen verlies.

Operationele voordelen

Een proactieve managed hostingprovider neemt niet alleen de infrastructurele, maar ook de operationele lasten weg. Zij hebben de volgende concrete voorbeelden benoemd:

 • Een proactieve managed hosting provider denkt mee over de functionaliteit van je dienst, en niet alleen over de beschikbaarheid.
 • Je bespaart de kosten om 24/7 specialisten standby te houden om je continuïteit te garanderen.
 • Je bespaart hoge onderzoekskosten naar de ideale hostingvorm en dito configuratie.
 • Je hoeft niet meer zelf te monitoren op prestaties en capaciteit.
 • Documenteren van configuraties is niet meer nodig.
 • Ontwikkelaars kunnen weer ontwikkelen in plaats steeds met een schuin oog naar de hostingomgeving te kijken of het nog aansluit op de organisatiewensen en doelen.

Conclusie

Managed hosting is een effectieve manier om je software te ontzorgen en maximale prestaties te garanderen. Hiermee ontzorg je letterlijk je bedrijfskritische tools en zorg je dat je medewerkers maximaal productief kunnen zijn én blijven.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Terug

Advies

IaaS, PaaS of managed hosting, welke vorm helpt jou verder?IaaS, PaaS of managed hosting, welke vorm helpt jou verder?
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een vrijblijvend advies. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  IaaS, PaaS of managed hosting, welke vorm helpt jou verder?IaaS, PaaS of managed hosting, welke vorm helpt jou verder?
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.