Gemakkelijk overstappen van hostingprovider

Elk jaar publiceert Baaz Magazine in september de Overstapgids. Deze gids geeft hulp aan ondernemers bij het maken van keuzes bij het afsluiten van nieuwe contracten. In eerdere versies ging de aandacht onder andere naar het afsluiten van nieuwe jaarcontracten op het gebied van facturatie, leasecontracten, Nutscontracten en verzekeringen. Als relatief jonge branche is nu ook de hostingbranche opgenomen in de Overstapgids.

Lees ook de complete gids over managed hosting

Voor de Overstapgids van dit jaar is True gevraagd om advies te geven over het wisselen van hostingprovider. Waar moet je rekening mee houden bij de overstap naar een nieuwe hoster? Olaf van Veen, Business Development Manager bij True, geeft 5 bruikbare tips voor een makkelijke migratie.

Artikel Baaz Magazine – Overstapgids

Overstappen naar een nieuwe hostingprovider?

Heb je een keuze gemaakt voor een nieuwe hostingprovider? Dan kan het migratietraject van start gaan. Maar niet zonder een gedegen voorbereiding, anders kom je voor onaangename verrassingen te staan.

1. Welke data is essentieel?

Het back-uppen van data is prioriteit nummer één. Ervoor zorgen dat de organisatie altijd beschikt over de actuele data die nodig is om de omgeving te herstellen, is waar het echt om gaat. Zorg voor een op maat gemaakte back-upstrategie en weet wat je te doen staat wanneer de primaire IT-omgeving er niet meer zou zijn. Doe regelmatig test-restores en pas de back-upstrategie steeds weer aan om zeker te weten dat je op een andere locatie altijd over de juiste data beschikt.

2. Zorg voor een uitwijkmogelijkheid

Zet de nieuwe structuur ook op een acceptatieomgeving als uitwijkmogelijkheid. Ook een ideale omgeving voor ontwikkelaars om de laatste testen te doen, voordat het in productie wordt genomen. Op acceptatie kan een ‘roll-back’-systeem opgezet worden, zodat er altijd terug in de tijd kan worden gegaan, mocht er iets onverhoopt niet goed gaan.

3. Van deployen een dagelijkse handeling maken

Doe regelmatig een zogenaamde ‘deploy’ (implementatie) van alle data naar bijvoorbeeld de desktop van ontwikkelaars om elke dag opnieuw te beginnen. Dat geeft de zekerheid dat iedereen na verloop van tijd de juiste, efficiënte methode hanteert, de juiste set data overgezet wordt en de totale duur van het overzetten van de dataset bekend is. Door het in het klein in dagelijkse werkzaamheden in te bouwen, neemt het praktisch alle onzekerheden bij een echte migratie weg.

4. Snel naar een geoptimaliseerde omgeving

Naar een nieuwe hostingprovider migreren, geeft direct mogelijkheden om gewenste verbeterpunten door te voeren. Door op de nieuwe omgeving stap-voor-stap een verbeterpunt te implementeren, kan het effect op de totale omgeving per punt precies worden bepaald. Daarnaast kan er naar hartenlust getest worden en bijvoorbeeld prestatiebenchmarks worden gedaan op de nieuwe omgeving wanneer deze nog niet in productie genomen is.

5. Stem de livegang af met je hostingprovider

Is de nieuwe hostingprovider op de hoogte wanneer de knop wordt omgezet? Zij hebben specialisten zitten die migratietrajecten vaker hebben gedaan en daarnaast hebben ze vaak al goede plannen liggen. Om meer zekerheid in te bouwen, zorg dan voor een hostingpartner die niet alleen denkt in beschikbaarheid van de infrastructuur maar ook je applicatielandschap kent en niet alleen weet welke configuraties nodig zijn om het applicatielandschap te integreren met de applicatie- infrastructuur maar deze ook direct voor je doorvoert.

Kilian Drewel
Product Marketeer Cloud & Infra

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste blogs van True elke twee weken in je mail

Managed hosting - 09.01.2019

Het maken van digitale producten zoals websites en applicaties is sterk onderhevig aan veranderingen. Nieuwe manieren van werken en technologieën verschijnen constant in het speelveld en maken het werk van de developer een stuk eenvoudiger. Ontwikkelingen die wij nauwlettend in de gaten houden het komende jaar? Public cloud, microservices, containers, Security-as-a-Service, no-code platforms en de […]

Cloud - 19.02.2015

The METISfiles, een onafhankelijk marktonderzoeks- en adviesbureau gericht op de ICT-industrie, heeft onderzoek gedaan naar de top-10 onafhankelijke Nederlandse cloud- en hostingproviders. Daarbij heeft het onderzoeksbureau gekeken naar zowel onafhankelijke aanbieders als naar IT-providers die cloud- en hostingdivisies hebben. Voorwaarde om in de top-10 te komen, is dat het hoofdkantoor van de provider gevestigd moet […]

Cloud - 11.06.2021

Met behulp van Azure van Microsoft kan je snel aan de slag met de cloud. Azure is echter geen one-size-fits-all aanbod. Het Azure Cloud Adoption Framework helpt bij het afstemmen van Azure op jouw specifieke situatie en wensen. In dit artikel lees je waaruit dit raamwerk bestaat, hoe dit jouw organisatie helpt en hoe je […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief