Gemakkelijk overstappen van hostingprovider

Elk jaar publiceert Baaz Magazine in september de Overstapgids. Deze gids geeft hulp aan ondernemers bij het maken van keuzes bij het afsluiten van nieuwe contracten. In eerdere versies ging de aandacht onder andere naar het afsluiten van nieuwe jaarcontracten op het gebied van facturatie, leasecontracten, Nutscontracten en verzekeringen. Als relatief jonge branche is nu ook de hostingbranche opgenomen in de Overstapgids.

Voor de Overstapgids van dit jaar is True gevraagd om advies te geven over het wisselen van hostingprovider. Waar moet je rekening mee houden bij de overstap naar een nieuwe hoster? Olaf van Veen, Business Development Manager bij True, geeft 5 bruikbare tips voor een makkelijke migratie.

Artikel Baaz Magazine – Overstapgids

Overstappen naar een nieuwe hostingprovider?

Heb je een keuze gemaakt voor een nieuwe hostingprovider? Dan kan het migratietraject van start gaan. Maar niet zonder een gedegen voorbereiding, anders kom je voor onaangename verrassingen te staan.

1. Welke data is essentieel?

Het back-uppen van data is prioriteit nummer één. Ervoor zorgen dat de organisatie altijd beschikt over de actuele data die nodig is om de omgeving te herstellen, is waar het echt om gaat. Zorg voor een op maat gemaakte back-upstrategie en weet wat je te doen staat wanneer de primaire IT-omgeving er niet meer zou zijn. Doe regelmatig test-restores en pas de back-upstrategie steeds weer aan om zeker te weten dat je op een andere locatie altijd over de juiste data beschikt.

2. Zorg voor een uitwijkmogelijkheid

Zet de nieuwe structuur ook op een acceptatieomgeving als uitwijkmogelijkheid. Ook een ideale omgeving voor ontwikkelaars om de laatste testen te doen, voordat het in productie wordt genomen. Op acceptatie kan een ‘roll-back’-systeem opgezet worden, zodat er altijd terug in de tijd kan worden gegaan, mocht er iets onverhoopt niet goed gaan.

3. Van deployen een dagelijkse handeling maken

Doe regelmatig een zogenaamde ‘deploy’ (implementatie) van alle data naar bijvoorbeeld de desktop van ontwikkelaars om elke dag opnieuw te beginnen. Dat geeft de zekerheid dat iedereen na verloop van tijd de juiste, efficiënte methode hanteert, de juiste set data overgezet wordt en de totale duur van het overzetten van de dataset bekend is. Door het in het klein in dagelijkse werkzaamheden in te bouwen, neemt het praktisch alle onzekerheden bij een echte migratie weg.

4. Snel naar een geoptimaliseerde omgeving

Naar een nieuwe hostingprovider migreren, geeft direct mogelijkheden om gewenste verbeterpunten door te voeren. Door op de nieuwe omgeving stap-voor-stap een verbeterpunt te implementeren, kan het effect op de totale omgeving per punt precies worden bepaald. Daarnaast kan er naar hartenlust getest worden en bijvoorbeeld prestatiebenchmarks worden gedaan op de nieuwe omgeving wanneer deze nog niet in productie genomen is.

5. Stem de livegang af met je hostingprovider

Is de nieuwe hostingprovider op de hoogte wanneer de knop wordt omgezet? Zij hebben specialisten zitten die migratietrajecten vaker hebben gedaan en daarnaast hebben ze vaak al goede plannen liggen. Om meer zekerheid in te bouwen, zorg dan voor een hostingpartner die niet alleen denkt in beschikbaarheid van de infrastructuur maar ook je applicatielandschap kent en niet alleen weet welke configuraties nodig zijn om het applicatielandschap te integreren met de applicatie- infrastructuur maar deze ook direct voor je doorvoert.

Kilian Drewel
Contentmarketeer
Deel dit artikel via sociale media:

Hosting - 07.10.2014

Afgelopen week verscheen in Baaz Magazine een artikel over het overstappen naar managed hosting. Een interessant artikel met hierin duidelijk uitgelegd wat managed hosting is, waar je op moet letten als je overstapt op managed hosting en wat je kunt verwachten van unmanaged hosting. De belangrijkste punten uit het artikel hebben we voor je samengevat, […]

Achtergrond - 08.03.2018

De oplettende bezoeker zal het zijn opgevallen: sinds afgelopen maandag is het KPN-logo rechts naast de zoekbalk op de desktopversie van Hardware.Info verdwenen en staat er een “Hosted by True” logo voor in de plaats. Dat is echter bepaald niet de enige wijziging van de laatste dagen. Wellicht heb je ook een of twee keer […]

Hosting - 22.11.2016

Extra wachtwoordbeveiligingen, SSL-certificaten toevoegen aan webomgevingen, wachtwoorden veilig opslaan op servers met hashes, salts en re-hashes en het verplicht stellen van two-factor authentication. Ook als IT-manager, developer of admin kun je het door Tweakers georganiseerde Wachtwoordbewust (24 november) gebruiken voor bewustwording omtrent de veiligheid van de wachtwoorden van je gebruikers. Wij vroegen Arne Coomans, Service […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vertel ons uw uitdagingen

Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.