Zo bereik je een succesvolle cloud adoptie in Azure

Adoptie cloud - Microsoft Azure
Adoptie cloud - Microsoft Azure
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Zo bereik je een succesvolle cloud adoptie in Azure

Met behulp van Azure van Microsoft kan je snel aan de slag met de cloud. Azure is echter geen one-size-fits-all aanbod. Het Azure Cloud Adoption Framework helpt bij het afstemmen van Azure op jouw specifieke situatie en wensen. In dit artikel lees je waaruit dit raamwerk bestaat, hoe dit jouw organisatie helpt en hoe je hiermee tot een succesvolle cloud adoptie in Azure komt.

Een cloud adoptiestrategie ontwikkelen

Een migratie naar de cloud is een omvangrijk project waarbij veel komt kijken. Een adequate adoptiestrategie helpt bij het zo soepel mogelijk laten verlopen van de omarming. Bij het opstellen van deze strategie komen allerlei onderwerpen aan bod. We doen een greep uit de belangrijkste.

1. Wensen en eisen

IT speelt binnen nagenoeg iedere organisatie een onmisbare rol. Het is dan ook belangrijk dat de cloudomgeving waarvoor jij kiest goed aansluit bij de wensen en eisen van jouw organisatie. Begin daarom met het inventariseren van de huidige IT-omgeving en breng voor de verschillende gebruikersgroepen de behoeften in beeld. Welke software wordt bijvoorbeeld gebruikt en is deze software of een alternatief ook in de cloud beschikbaar? Wil je daarnaast alle software in één keer naar de cloud migreren of kies je voor een gefaseerde migratie?

2. Kosten

Breng daarnaast de kosten die de huidige IT-omgeving met zich meebrengt in kaart. Welke kosten mag je verwachten indien je een vergelijkbare omgeving opzet in de cloud? En wat is de waarde van de voordelen die je kan verwachten? Azure biedt hiervoor een calculator aan. Deze calculator geeft je een goed beeld van de financiële impact van een overstap naar de cloud. Houd daarnaast rekening met de verschillende kosten die de cloud met zich meebrengt. Zo worden de kosten van veel traditionele IT-omgevingen berekend als capital expenditure (CAPEX), terwijl kosten voor cloud met name berekend worden als operational expenditure (OPEX). Wat betekent dit voor jouw organisatie?

3. Compliance

Een ander belangrijk aandachtspunt is compliance. Afhankelijk van de activiteiten die je uitvoert in een IT-omgeving kan er allerlei wet- en regelgeving van toepassing zijn. Deze kan ook impact hebben op jouw keuze voor een specifieke cloudomgeving. Zo mogen bepaalde privacygevoelige gegevens zoals medische gegevens niet op iedere locatie worden opgeslagen. Kijk daarom kritisch naar het soort gegevens waarmee je werkt en welke wet- en regelgeving hierop van toepassing is.

Het Azure cloud adoption framework

Een cloud adoptie is niet eenvoudig en brengt allerlei vraagstukken met zich mee. Een cloudomgeving als Azure is namelijk geen one-size-fits-all aanbod. Je kunt Azure volledig afstemmen op jouw organisatie, waarbij veel komt kijken. Het Azure Cloud Adoption Framework ondersteunt je en vereenvoudigt de adoptie. Het raamwerk omvat documentatie, implementatiegidsen, best practices en tools die jouw cloud adoptie in Azure versnellen.

Zo helpt het raamwerk je met de start van het migratietraject. Onder meer door het in kaart brengen van de verwachtingen van de migratie en doelstellingen die hierbij worden gesteld. Denk echter ook aan voor het bereiden van de organisatie op de migratie naar de cloud. Bijvoorbeeld door het bijscholen van personeel over Azure en het optimaliseren van processen. Het raamwerk ondersteunt je ook bij het voorbereiden van de Azure-omgeving op de workloads die je hierheen wilt migreren.

Lees ook: "Azure Fundamentals: een goede basis voor leergierige (business) developers"

Ook na de migratie blijft het raamwerk relevant. Zo helpt het raamwerk bij governance van de omgeving en workloads. In een governanceplan leg je allerlei zaken vast over het gebruik van de omgeving en specifieke workloads. Dit kan betrekking hebben op verantwoordelijkheden en beleidsregels, maar ook op relevante bedrijfsprocessen. Denk echter ook aan het beheer van de cloudomgeving. Hoe cruciaal is de beschikbaarheid van een bepaalde workload bijvoorbeeld en welke verwachtingen zijn er omtrent prestaties?

Uitbesteden, zelf doen of een combinatie?

De Azure cloud adopteren is niet eenvoudig Hoewel een raamwerk zoals het Azure Cloud Adoption Framework je hierbij kan ondersteunen, vereist een cloudmigratie veel kennis. Beschik je intern over de juiste experts? Dan is het zelfstandig uitvoeren van een migratie een goede optie. Heb je hiernaar liever geen omkijken? Dan kan je de migratie ook volledig neerleggen bij een managed service provider.

Lees ook: Private cloud vs. on-premise: wat zijn de verschillen?

Bij sommige managed service providers zoals True is ook een combinatie van beide opties mogelijk. Hierbij neem je de cloud adoptie deels voor eigen rekening, en kan je zelf experimenteren en ervaring opdoen met Azure. Kom je er niet uit of wil je een deel van de cloud adoptie in Azure liever toch uitbesteden? Dan kan je terugvallen op experts met jarenlange ervaring.

Lees hoe HVC ook schaalt met Azure en Kubernetes in onze True Story.

Axel Schutte
Online Marketing Manager
Terug

Offerte

Zo bereik je een succesvolle cloud adoptie in AzureZo bereik je een succesvolle cloud adoptie in Azure
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  Zo bereik je een succesvolle cloud adoptie in AzureZo bereik je een succesvolle cloud adoptie in Azure
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.