De voordelen van Application Performance Monitoring

Application Performance Monitoring de voordelen
Application Performance Monitoring de voordelen
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Managed hosting / De voordelen van Application Performance Monitoring

Ontwikkelaars willen steeds vaker volledige inzicht in de werking van de webapplicatie. Dit is handig voor het testen van bepaalde features of juist het troubleshooten als er iets verkeerd gaat. Naast reguliere monitoringtools bestaan er ook tools die de prestaties van alle componenten in je applicatie kunnen monitoren. Application Performance Monitoring tools bieden een uitkomst.

 

Wat is een monitoring tool?

Voor de leek die nog nooit van Application Performance Monitoring heeft gehoord of van een monitoringtools überhaupt: een monitoring tool is een onmisbare schakel in het het beheer van moderne applicatielandschappen. Voorheen werden incidenten achteraf gevonden en opgelost. Beheerders werden pas laat geïnformeerd over het incident, bijvoorbeeld door meldingen van eindgebruikers die een website niet konden bereiken. Door het reactieve beheer liepen beheerders vaak achter de feiten aan en kon het zijn dat en website of belangrijke bedrijfsapplicatie soms uren uit de lucht was.

Monitoringtools brachten daar verandering in. Vanuit verschillende perspectieven maakte de tools het mogelijk om real-time de gezondheid van een server te monitoren. Metrics zoals CPU-verbruik, schijfgebruik, bandbreedte en geheugen werden in handige grafieken getoond in het dashboard van de monitoring tool.

Door slimme data-integraties werd het mogelijk om informatie op een centrale plek te verkrijgen. In plaats van reactief beheer werd het mogelijk om pieken en dalen realtime te signaleren.

 

Lees ook dit artikel: 'Wat je hebt aan een logmanagementsysteem'

 

Nieuwe generatie monitoringtools

Een trend die we de afgelopen jaren zien is dat webtechnologie steeds geavanceerder en complexer wordt. Developers willen steeds sneller nieuwe functionaliteit kunnen leveren en verpakken als microservices. Beheerders willen vooral dat de boel blijft draaien als nieuwe features of microservices gedeployed worden.

Ondanks verschillen in culturen en werkwijzen weten de twee IT-disciplines elkaar steeds vaker te vinden, bijvoorbeeld via geautomatiseerde deployment pipelines. Samenwerken is steeds crucialer voor een effectieve levering en werking van de applicatie en het succes van de business.

Het ontwikkelen van software vraagt dat ontwikkel- en operations teams naadloos op elkaar zijn aangesloten. Een tool die naast infrastructuur ook applicatie-metrics kan monitoren biedt daarin een uitkomst. Dit wordt ook wel een Application Performance Monitoring tool genoemd.

 

Video-case: IT-monitoring bij het Dev en Ops teams van Microsoft

https://www.youtube.com/watch?v=J0u4I1zXKBc

 

Wat doet een Application Performance Monitoring tool?

Een Application Performance Monitoring tool monitort, report en optimaliseert de prestaties van end-to-end applicaties. Ontwikkelaars binnen bedrijven gebruiken dit soort tools om continu te monitoren hoe de prestaties zijn van bedrijfskritische applicaties zodat zij trends en afwijkingen kunnen signaleren in de applicatie, problemen kunnen isoleren en direct actiegerichte stappen kunnen ondernemen als er problemen voortdoen.

Waarom is dit belangrijk? Omdat trage systemen niet alleen als grote frustratiefactor worden gezien, maar ook tot serieuze omzetverlies kunnen leiden. Zo blijkt uit onderzoek dat 73% van de organisaties een verlies in productiviteit waarneemt wanneer bedrijfskritische systemen vertraging oplopen.

Ook e-commercebedrijven zien vertraging als grote vijand. Een webshop die 1 seconde trager heeft 7% minder conversies en 16% meer ontevreden klanten. Kortom: vertraging heeft serieuze impact op de gebruikerservaring en uiteindelijk op de bedrijfsresultaten. Met een Application Performance Monitoring tool houd je dat dus in de gaten.

 

Wat kun je met een Application Performance Monitoring tool?

Er zijn veel verschillende Application Performance Monitoring tools beschikbaar op de markt en geen enkele is exact hetzelfde. Desondanks kun je uitgaan van een aantal standaard features die je van elke APM tool mag verwachten.

Alerts: vrijwel elke tool bevat mogelijkheden om alerts in te stellen. Deze alerts zijn dat te ontvangen als SMS, e-mail of in populaire chatprogramma’s zoals Slack. In veel gevallen is het mogelijk om ook custom alerts te maken met een Application Performance Monitoring tool. Als jouw webshop bijvoorbeeld een vrij uitgebreide winkelwagen heeft ontwikkeld, dan wil je per stap in het bestelproces wellicht aparte alerts instellen.

API’s: van een monitoringtool mag je ook verwachten dat ze API’s bevatten waarmee grafieken bijvoorbeeld te integreren zijn in andere systemen, en waar data ook uit externe bronnen gehaald kan worden.

HTTP-monitoring: een standaard feature die de meeste APM’s bevatten is monitoring op het aantal HTTP(S) verzoeken. Logisch, want als hier iets mankeert kan de eindgebruiker de applicatie niet bereiken.

Integraties: Application Performance Monitoring tools integreren vaak ook met derde partijen. Zo kun je ervan uitgaan dat de monitoringtools gekoppeld kunnen worden met services en workloads die werken met AWS, Azure, GCN, Ansible, Terraform, Docker, Github, Kubernetes en andere populaire technologie.

Hybride: containers, cloud instances, on-premise omgevingen of juist hybride omgevingen – van een Application Performance Monitoring tool mag je verwachten dat applicaties verspreid over verschillende platformen geclusterd worden tot een overzichtelijk dashboard.

Custom dashboard: veel moderne monitoringtools zijn aanpasbaar wat look-and-feel betreft. Er valt veel te tweaken precies zoals jij het wilt zien.

Binnenkort komt True met een nieuwe dienst voor Application Performance Monitoring. Houd ons blog dan nauwlettend in de gaten voor de nieuwste updates over deze dienst.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000