Einde support Windows Server 2008 R2

Wat te doen met de einde support van Windows Server 2008 en 2008 R2?

Maakt uw organisatie nog gebruik van enterprise applicaties die draaien op Windows Server 2008? Dan is het hoog tijd om met een plan te komen wat u gaat doen voor 14 januari 2020. Op die datum stopt namelijk de aanvullende support op Windows Server 2008 R2. Dat betekent dat de serversoftware geen security-updates en patches meer ontvangt en daarmee kwetsbaar is voor security-issues. De kans dat kwaadwillenden bewust dit soort systemen zullen exploiteren is daarmee aanwezig. In deze blogpost leest u welke stappen u kunt ondernemen.

Windows Server is overal

Volgens een artikel op TechTarget van afgelopen maart kan de end-of-life van Windows Server 2008 en Windows Server 2008 R2 voor flink wat problemen zorgen binnen IT-afdelingen, mits het niet zorgvuldig gebeurt.

Ten eerste zijn er ontzettend veel enterprise applicaties die een versie van Windows Server gebruiken. Zo blijkt uit cijfers van een webinar van Docker (het bedrijf achter de populaire container-software) dat 80% van ruim 21 miljoen enterprise applicaties een variant van Windows Server gebruiken. 70% daarvan maakt gebruik van Windows Server 2008 of zelfs eerdere versies.

Volgens een tweet van Ned Pyle, programmaleider van Windows Server bij Microsoft, is 40% van alle Windows Server installaties gebaseerd op Windows 2008. Kortom: exacte cijfers zijn er niet, maar het gaat om flink wat enterprise applicaties die gebruikmaken van de straks niet meer ondersteunde serversoftware.

Waarom wordt er dan niet geüpgraded?

Waarom zijn er dan zoveel systemen nog niet geüpgraded? Het antwoord daarop is niet zo simpel, en dat heeft met name te maken met de complexiteit en de belangrijkheid van de applicaties die draaien op Windows Server 2008 of Windows Server 2008 R2.

Het zijn namelijk vaak applicaties die naadloos geïntegreerd in de dagelijkse operaties van bedrijven en daardoor zijn er ook een hele hoop andere systemen die er afhankelijk van zijn. Zomaar even uitschakelen en verhuizen naar bijvoorbeeld Azure kan voor problemen zorgen. Even wat downtime kan voor grote problemen zorgen, zelfs complete bedrijfsprocessen stilleggen en bedrijfsschade verrichten.

Het is dus van belang om een zorgvuldig migratieproces te creëren voor bedrijven die de stap willen en moeten zetten.

Wat zijn de opties?

Er zijn grofweg twee keuzes: of u kiest voor een nieuwere, on-premise versie van Windows Server (bijvoorbeeld Windows Server 2016 of Windows Server 2019), of u kiest voor een migratie naar Azure. Uiteraard is blijven ook een optie maar dat is niet de meest veilige.

Microsoft zelf stuurt met name aan op het upgraden van Azure. Dit heeft direct wat voordelen. Zo is het mogelijk om de Windows Server 2008 en 2008 R2 workloads direct te migreren naar Azure, waarbij ook drie jaar aanvullende Extended Security Updates worden aangeboden zonder aanvullende kosten.

Indien u al gebruikmaakt van Azure kunt bovendien tot 80% besparen op Azure Virtual Machines dankzij het Azure Hybrid Benefits en Reserverd Instances programma. Via de website van Microsoft vindt u uitgebreide documentatie over de migratie van Windows Server migraties naar Azure.

In heel veel gevallen is het echter erg complex om direct naar Azure over te stappen, juist omdat veel Windows Server 2008 / 2008 systemen nog on-premise draaien. Zelfs wanneer je al wat processen in de cloud hebt draaien kan het lastig zijn, bijvoorbeeld wanneer je Active Directories (wat je o.a. gebruikt voor inlogcredentials) lokaal hebt draaien.

Per situatie zal er dus gekeken moeten worden wat het beste plan voor migratie is. In sommige gevallen kan het bijvoorbeeld slimmer zijn om te migreren naar een on-premise of private cloud Windows Server 2019 omgeving dan direct te migreren naar Azure, hoe aantrekkelijk de voorwaarden van Azure ook op papier moge zijn.

Video: voorbereiden op einde support Windows Server 2008/R2

Microsoft zelf heeft een vrij uitgebreide video met stappen die uw organisatie kan zetten om voorbereid te zijn op de migratie. Let op: de video duurt ruim 24 minuten.

Hoe kan True helpen?

True kan u voorzien en helpen met de migratie van Windows Server 2008 en 2008 naar Azure,

Belangrijk bij het upgraden van Windows Server 2008 en 2008 R2 applicaties is dat er vooraf een duidelijke assessment gemaakt wordt zodat de scope van het gehele project helder is. In het assessment bekijkt True om welke systemen het gaat en welke afhankelijkheden er bestaan. Pas als alles goed geëvalueerd is komt True met een migratieplan en vindt de uitvoering plaats.

Bent u benieuwd hoe True u kan helpen en wat het beste plan voor uw omgeving is? Neem contact op met een van onze specialisten. Bent u al klant voor True? Stel dan uw vraag in TrueCare.

Einde support Windows Server 2008 R2
Kilian Drewel
Contentmarketeer
Deel dit artikel via sociale media:

Digitale werkplek - 18.06.2019

Op 9 juli 2019 stopt Microsoft definitief met de ondersteuning van SQL Server 2008 en 2008 R2, waardoor er geen beveiligingsupdates- en patches meer vrijkomen voor de SQL Server versies. Er zijn nu pakweg drie opties: upgraden naar een nieuwere versie van SQL Server, betalen voor aanvullende ondersteuning (Extended Security Updates) of een volledige overstap […]

Digitale werkplek - 27.03.2019

Trueligans Rudy (Solutions Architect), Kilian (Marketing) en Jan-Julius (afstudeerder Azure) waren aanwezig op Microsoft Ignite: The Tour in de Amsterdam RAI. Dit event stond in het teken van demo’s en nieuwe innovaties van Microsoft-producten en diensten. In dit artikel vind je hun geleerde lessen en inzichten. Rudy (Solutions Architect) Microsoft Ignite was voor mij de […]

Digitale werkplek - 18.12.2018

De digitale werkplek is sterk in opkomst en wordt gezien als een belangrijke spil voor productiviteit en versnelling van de business. Soms is het lastig om de nieuwste, technologische en businessontwikkelingen bij te benen. Daarom een blogpost met de digitale werkplek trends die we bij True verwachten te zien in 2019. Digitale werkplek en sociaal […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vraag offerte aan

Vul onderstaand formulier in. True neemt zo snel mogelijk contact met u op.