Reportage: Percona Live Europe 2018

Reportage: Percona Live Europe 2018
Reportage: Percona Live Europe 2018
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Managed hosting / Reportage: Percona Live Europe 2018

Ieder jaar organiseert open-source database-ontwikkelaar Percona de Percona Live Europe conferentie. Deze conferentie staat geheel in het teken van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen de open-source database-community. Trueligans Rene (Infrastructure Engineer) en Marlin (Developer) waren dit jaar aanwezig. Zij kregen nieuwe informatie over innovaties bij Percona, ProxySQL én kwamen met een mooi experiment om de prestaties van MySQL-, PostgreSQL- en MongoDB-databases nog beter te monitoren.

ProxySQL-tutorials

De eerste dag stond in het teken van tutorials. We kregen eerst uitleg over ProxySQL en de praktische toepassingen van ProxySQL. Een groot voordeel van ProxySQL is de extra laag tussen de connecties van database naar applicatie. Hiermee kun je de verbindingen beïnvloeden.

In plaats dat een applicatie bijvoorbeeld 500 connecties openhoudt naar een MySQL-server, houdt hij nu 500 connecties open naar ProxySQL. Hierdoor kun je met een stream van bijvoorbeeld 10 connecties naar de database-server de overhead tegengaan. Daarnaast kan ProxySQL aan de hand van een foutmelding een connectie naar een andere database-server proberen, waardoor je applicatie minder snel een foutmelding krijgt.

Percona Live Europe 2018 persoon

Percona Monitoring and Management (PMM)

Op de eerste dag kregen we ook uitleg van de Percona Monitoring & Management tool (verder: PMM). Een product owner van Percona legde het waarom uit en wat ze met deze tool willen doen.

Bij True gebruiken we de tool al om de prestaties van database-servers in de gaten te houden. Veel nieuws hebben we dus niet gehoord. Wel hebben we inspiratie opgedaan om PMM te gebruiken bij alle MySQL-, PostgreSQL en MongoDB-servers.

Een groot voordeel is namelijk de hoeveelheid aantal metrics die we met PMM toe kunnen passen vergeleken met andere monitoringtools. Daarnaast zit er voor MySQL de functie ‘Query Analytics’ ingebouwd. Deze handige functie kunnen ontwikkelaars gebruiken om het hun database-design te verbeteren.

Video: Percona Monitoring & Management

Benieuwd naar de tool? Hier geeft een product owner van Percona een uitleg.

De open-source omarming van Percona

Op dag twee hebben we de conferentie bezocht. De dag begon met een talk van Peter Zaitsev, founder van Percona. In zijn talk ging het over zijn persoonlijke liefde voor open-source en hoe zijn bedrijf dit doorvoert in alle producten en diensten.

Peter gelooft erin dat hun toegevoegde waarde zit in het leveren van diensten, niet in de verkoop van de Percona software. Hij ziet Percona als dé partij waar je naartoe gaat als je database-support nodig hebt. Ook op andere database-software, die eigenlijk concurrenten zijn van Percona. Een ambitie die hij in de toekomst steeds meer waar wil maken.

Percona Live Europe oprichter Peter Zaitsev aan het woord

Ansible, PostgreSQL-clustering en MySQL 8.0

Verder op dag twee hebben we talks bijgewoond over verschillende onderwerpen.
Talks die bij mij bijgebleven zijn, zijn de talks over Ansible voor automatisering en hoe Percona daarmee omgaat. Maar ook de talk van PostgreSQL en clustering was verfrissend.

Interessant was de talk over wat er nieuw gaat zijn in Percona MySQL 8.0 en hoe dit verschilt met Percona MySQL 5.7.

Percona volgt hierin de methode van MySQL zelf, waarbij er weinig nieuwe features komen bij release, maar voornamelijk eerst wat afgekeurde features zullen verdwijnen. Voor zover wij konden zien zijn er niet heel veel functies die True of klanten van True direct gebruiken. Dus in theorie zou MySQL8.0 een dropin kunnen worden van MySQL5.7. De voordelen van MySQL 8.0 zijn voornamelijk het door blijven ontwikkelen van de MySQL engine, wat de security en de snelheid ten goede komt bij het verwerken van queries.

 

PMM binnen bestaande metrics

Op de derde dag hebben we veel herhaling van verschillende onderwerpen gehad. We hebben een gedeelte van deze dag dan ook gebruikt om wat gehoorde topics binnen onze eigen omgeving toe te passen. Zo hebben we de PMM-tool van Percona gekoppeld aan onze eigen monitoring-omgeving.

Door de monitoring tools te kunnen integreren, is het voor ons straks eenvoudiger informatie bij elkaar te koppelen. Wat de snelheid van identificeren van een storing zal voorspoedige en verbeterde pro-activiteit kan opleveren. Zo hebben we één user interface om alle metrics te bekijken. Hoe minder interfaces voor informatie, hoe sneller en effectiever je kan werken om storingen te verhelpen.

Voorbeeld van de user interface binnen Percona Monitoring & Management:Percona Monitoring Management tool True

Conclusie

Percona Live Europe was een interessant event met veel boeiende onderwerpen. Het was soms wat veel. 3 dagen lang van 8:00 uur tot 18:00 is vrij intensief.

Wat naar voren kwam is dat we veel van de best-practices al op ons netvlies hebben en we er al mee werken of naar aan het kijken zijn. Veel ideeën die we hebben opgedaan gaan we daarom ook verder onderzoeken. Zo denken we dat het inzetten van ProxySQL veel extra stabiliteit op gaat leveren.

Hele coole features in ProxySQL zijn bijvoorbeeld:

 • Write/read splits op basis van query
 • Query mirroring (stuur een bepaalde workload naar een andere omgeving om workloads te kunnen testen)
 • Query cache done right… (niet query cache in MySQL die fundamenteel broken is)
 • Automatic error recovery
 • ISO aware, auditing-mogelijkheden om te implementeren

Daarnaast merken we dat Percona hard bezig is om allerlei vormen van database-kennis op te doen. Niet alleen meer voor MySQL, maar ook voor MongoDB en PostgreSQL is er veel kennis bij gekomen. Dat maakt Percona een interessant bedrijf voor True om mee te partneren, omdat database-optimalisering de komende jaren alleen nog maar belangrijker zal worden. Een belangrijk hulpmiddel daarin is de monitoringtool PMM, waarmee zeer uitgebreide metrics kunnen monitoren voor MySQL, MySQL XtraDB, maar ook PostgreSQL, MongoDB. Volop kansen dus.

Over Percona en True

De database-software van Percona staat garant voor excellente database-performance, maximale effectiviteit en gestroomlijnde efficiëntie. True denkt met haar klanten mee in de database-performance. We configureren, optimaliseren en managen de Percona database-software zodat de beste prestaties ontstaan. Benieuwd wat we voor jouw website of webapplicatie kunnen betekenen? Leer meer over onze Percona dienstverlening.

De foto’s uit deze blogpost zijn afkomstig van de Percona Facebook-pagina. Oorspronkelijke bron.

Rene
Infrastructure Engineer
Categorieën: Databases, Development
Terug

Offerte

Reportage: Percona Live Europe 2018Reportage: Percona Live Europe 2018
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  Reportage: Percona Live Europe 2018Reportage: Percona Live Europe 2018
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.