Server infrastructuur: Infrastructure as a Service (IaaS) versus Platform as a Service (PaaS)

Infrastructure as a Service en Platform as a Service
Infrastructure as a Service en Platform as a Service
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Server infrastructuur: Infrastructure as a Service (IaaS) versus Platform as a Service (PaaS)
Zodra je jouw webshop of webapplicatie in de cloud wil gaan draaien, sta je voor (nieuwe) keuzes. Onder meer die voor cloud infrastructuur. Waar bestaat cloud infrastructuur uit, welke keuzes heb je en wie beheert het?

De cloud bestaat uit computing units die je ‘as a service’ kunt gebruiken door API. Bijvoorbeeld storage, runtime, middleware en data. Alle units zijn schaalbaar. Cloud native technologieën helpen organisaties om schaalbare applicaties te ontwikkelen en te draaien in moderne, dynamische omgevingen, zoals public, private en hybrid cloud. Bij de opbouw van cloud infrastructuur kun je voor meerdere typen managed services kiezen: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS) en Functions as a Service (FaaS).

3 lagen in de cloud: applicatie, middleware en infrastructuur

Voor we overgaan op managed services, is het goed om de applicatie-infrastructuur te begrijpen. Deze kun je in 3 lagen verdelen: applicatie, middleware en infrastructuur.

Applicatie

De bovenste laag bevat jouw applicaties en data, zowel jouw eigen applicaties als applicaties van derden die je gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een CMS of applicaties voor e-commerce. Deze laag valt onder jouw verantwoordelijkheid. Jij geeft aan welke applicaties je gebruikt en welke (bedrijfskritistische) businesprocessen hiermee samenhangen. Engineers van True nemen dit vervolgens mee in de architectuur voor de laag van infrastructuur.

Middleware

De tweede laag gaat over middleware: database software, middleware en het Operating System (OS) van je servers. Dit vormt de lijm tussen jouw applicaties en de infrastructuur. Als managed hoster neemt True dit voor rekening, inclusief design, inrichting, beheer en onderhoud.

Infrastructuur

De derde laag gaat over de infrastructuur: virtualisatie, servers, storage, connectiviteit (networking), hardware en het datacenter. Deze onderdelen vallen ook binnen de verantwoordelijkheid van True. Hiervoor hebben we onder andere onze eigen Private Cloud ontworpen en opgezet, zodat jij het maximale uit jouw applicaties ermee kunt halen.

As a Service

Per laag kun je kiezen wie het onderhoud en beheer van de laag doet: jouw organisatie en ontwikkelteam(s), of een managed cloud partner of (hyper)cloud provider. Zo zijn er drie manieren van de applicatie-infrastructuur ‘as a service’: Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), en Functions as a Service (FaaS).

Elke stap verder abstraheert steeds meer elementen waar je niet meer naar hoeft om te kijken. Dat heeft een prijs: verlies aan controle en verlies aan configuraties die je zelf kunt instellen. Afhankelijk van je behoefte, ambities en gewenste development-focus kan het die prijs meer dan waard zijn voor wat je ervoor terug krijgt.

Vraag je af: wat wil je als applicatie-bouwer in eigen handen houden? En op welke punten heb je te weinig kennis, ervaring en tijd en kun je het beter uit besteden? Wat wil je zelf beheren en wat wil je dat True als jouw managed cloud partner voor je doet?

Optimale flexibiliteit: Infrastructure as a Service (IaaS)

Met Infrastructure as a Service beheer je zelf niet de fysieke hardware. Je beheert, onderhoudt en patcht wél je Virtuele Machines (VM’s) met daarop alle software, van operating system (OS) tot databases en middleware.

Infrastructure as a Service geeft je letterlijk alleen de technische infrastructuur. Voor specifieke configuraties kun je het zo gek niet bedenken, waardoor je ook uitgebreide controle hebt over servers, storage en networking.

Alles dat erbij moet komen, moet je zelf inrichten en onderhouden. Je kunt zelf resources draaien en vermenigvuldigen, zoals virtuele servers, storage en netwerk infrastructuur. Je moet ook zelf het onderliggende operating system onderhouden en alle software die je wilt gebruiken.

IaaS verschilt tot on-premises dat je zelf geen fysieke hardware, networking en datacentruminfrastructuur hoeft in te richten en beheren.

Gestandaardiseerd platform: Platform as a Service (PaaS)

Met Platform as a Service krijg je de beschikking over een standaardplatform, bovenop de infrastructuur. Servers zijn voorzien van een operating system, storage, databases en andere services voor je applicaties. De managed cloud partner beheert de middleware, databases, development tools, coding applications, en eventueel nodige BI services. Je kunt platformservices gebruiken voor bijvoorbeeld Kubernetes as a Service of Storage as a Service.

PaaS is de evolutie van IaaS als het aankomt op flexibiliteit. Managed cloud partners zoals True bieden PaaS aan als platform met computing en software resources waarbij je minimaal of zelfs geen infrastructuur zelf hoeft te beheren. True zorgt voor beheer en onderhoud van de (virtuele) servers, het OS, netwerk infrastructuur, middleware en configuraties hiervan. Daarmee heb je als ontwikkelaar je handen meer vrij om je applicaties te ontwikkelen en deployen. True regelt de inrichting compleet op maat voor je bedrijfsapplicaties of software.

Serverless: Functions as a Service (FaaS)

Een relatief nieuwe mogelijkheid die is ontstaan, is Functions as a Service. Het neemt servers “weg”, in die zin dat je je applicaties als functies kunt draaien en op geen enkele wijze hoeft om te zien naar infrastructuur of platformen. Het gaat nog verder dan Platform as a Service en abstraheert nog meer server management en infrastructuur-beheer.

Met een serverless oplossing kun je individuele functies of services ontwikkelen en ze direct op een serverless platform deployen, zonder je te buigen over infrastructuur, software-configuraties, autoschaling of load balancing. De cloud service provider beheert alle functionaliteiten die voor je applicatie nodig zijn. Met triggers draait je code automatische en resources schalen automatisch mee. Serverless is geschikt voor applicaties gebaseerd op microservices en voor event-driven software.

Functions as a Service is een mogelijkheid om serverless te draaien. FaaS werkt met Event-Driven Functions, waarbij code alleen runt als reactie op events of requests. Is er geen event-driven request, dan wordt de servercapaciteit stilgelegd en gebruikt voor andere requests.

Stel: je hebt een webfunctie gecreëerd die een datastroom monitort. Bij Infrastructure as a Service moet je de webserver opzetten, alle resources opzetten en configureren, je functies of microservices ontwikkelen, en deze deployen inclusief beheer en kosten voor de server, ook als je functie niet in gebruik is. Met Functions as a Service kies je je programmeertaal, creëer je de functie in een stateless container, bepaal je de frequentie van uitvoering of een trigger event voor uitvoering. De functie wordt daarna automatisch uitgevoerd en volledig beheerd door de cloud service provider. Op je factuur staan alleen kosten voor het moment dat je functie daadwerkelijk in gebruik is.

Jouw platform, beheerd door ervaren engineers?

Met een private cloud van True is jouw bedrijfskritische applicatie in goede handen, of dat nu een succesvolle website, e-commerce-omgeving of een grote bedrijfsapplicatie is. Voor optimale prestaties, controle en veiligheid.

Daniëlle van Gils
Content Marketeer
Categorie: Cloud