Ubuntu 20.04: stabieler en veiliger

Ubuntu 20.04 Focal Fossa
Ubuntu 20.04 Focal Fossa
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Ubuntu 20.04: stabieler en veiliger

De nieuwste Long Term Support-versie van Ubuntu is uit: 20.04. In dit artikel leggen we uit wat er nieuw is en waarom deze versie stabieler en veiliger is dan voorganger 18:04.

📖 Leestijd: 7 minuten

Over Ubuntu

Mocht je het niet weten: Ubuntu is een op Linux gebaseerd besturingssysteem dat veel gebruikt wordt in de hostingwereld. Ook bij True is Ubuntu het besturingssysteem naar keuze, mede omdat we met Ubuntu langdurige support krijgen en daardoor de stabiliteit en veiligheid van onze managed hostingomgevingen kunnen borgen.

Naast besturingssysteem voor servers is Ubuntu ook beschikbaar als persoonlijk besturingssysteem. In dit artikel gaan we in op de versie voor (web)servers.

Vijf jaar ondersteuning

De term LTS staat voor Long Term Support. Elke twee jaar publiceert Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, een nieuwe LTS-versie van het besturingssysteem. Met de LTS-versie garandeert het bedrijf een ondersteuning van vijf jaar om de stabiliteit en veiligheid te borgen.

Een LTS-versie van Ubuntu staat garant dat software van begin tot eind zonder grote wijzigingen beschikbaar blijft. Tussentijds worden geen grote updates naar nieuwere softwarevarianten geforceerd. Hiermee wordt verzekerd dat een server stabiel blijft en dat updates enkel voor verbeterde stabiliteit en verhoogde veiligheid zorgen.

De nummering van de Ubuntu-versie is gemakkelijk te verklaren. De eerste cijfers zijn het jaartal waarin de versie wordt uitgebracht, de tweede de maand. Omdat de versie vijf jaar ondersteund wordt, loopt de support van Ubuntu 20.04 dus af in april 2025.

Focal Fossa

Ook dit keer heeft Canonical weer een mooie naam bedacht voor deze versie: Focal Fossa. Ik moest zoals velen even googlen waar dit voor stond: een katachtig dier dat op Madagascar leeft.

Kenmerkend aan Ubuntu 20.04 is dat het stabieler en veiliger is dan zijn voorgangers. Daarnaast komt Ubuntu 20.04 met up-to-date pakketten zoals PHP 7.4, MySQL 8 en Python 3.8.

De volgende features zijn noemenswaardig in de LTS-release:
● Linux kernel 5.4
– Support voor onder andere WireGuard VPN en Raspberry Pi
– Support voor exFAT filesystem
● WireGuard VPN
● SSH two-factor authentication
– Support voor U2F/FIDO
● HAProxy 2.0
– Native support voor Prometheus exporter
– End-to-End HTTP/2
● Apache2.4.41
– Support voor TLSv1.3

Gezien onze klanten veel gebruik maken van PHP, MySQL en Python ga ik hier wat dieper op in.

PHP 7.4

PHP 7.4 is standaard inbegrepen Ubuntu 20.04. Ubuntu 18.04 werd geleverd met PHP 7.2, wat qua snelheid al een grote verbetering was. PHP 7.4 doet er echter nog een schepje bovenop. Door het pre-loaden van functions en classes met OPCache zorgt dit voor een flinke snelheidswinst tot wel 30%.

Er zijn uiteraard meerdere nieuwe features:
● Typed properties
● Arrow functions
● Weak references
● Unpacking inside arrays

Zie hier de volledige release aankondiging.

Bekijk ook managed PHP hosting

Nginx 1.17.10

Nginx is de reverse proxy en webserver die we bij True prefereren. Ubuntu 20.04 komt met versie 1.17.10, Ubuntu 18.04 kwam met 1.14.

Nginx is druk bezig met het implementeren van HTTP3 QUIC. Het plan was om deze in de 1.17 release mee te nemen maar blijkt een hele onderneming. Naar alle waarschijnlijkheid komt dit in versie 1.19.

De belangrijkste wijzigingen tussen 1.14 en 1.17 op een rijtje:
● Verbeteringen voor UDP proxying, onder andere sessies.
● Dynamisch laden van certificaten voor SNI-configuraties. Door de ssl_server_name variable te gebruiken in je SSL paths kun je dynamische SSL-configuraties maken.
● Betere request rate en connection limiting.\

Bekijk ook managed Nginx webserver hosting

MySQL 8

Daar waar Ubuntu 18.04 nog geleverd werd met MySQL 5.7, komt Ubuntu 20.04 met MySQL 8. Een flinke major version upgrade, met veel nieuwe features.

Er is te veel veranderd om allemaal op te noemen, maar hierbij een paar interessante wijzigingen:
● De standaard character set is veranderd van latin1 naar utf8mb4 (emoji’s 😄 ).
● Het instellen van de global variables kunnen nu persistent gezet worden met SET PERSISTENT, zodat deze ook geschreven worden naar de disk.
● Flink wat verbeteringen omtrent security, roles en accounts. Onder andere is de syntax aangepast voor het aanpassen/instellen van wachtwoorden voor accounts.
● Roles kunnen worden toebedeeld aan accounts. Zo kun je bijvoorbeeld alle developers dezelfde rechten geven en hoef je niet meer individuele accounts rechten te geven.

Bekijk ook MySQL managed hosting

Python 3.8

Ubuntu 20.04 wordt niet meer geleverd met Python 2.7. Mocht je nog niet overgestapt zijn op Python 3 dan is dit het moment. Ubuntu 20.04 is standaard geïnstalleerd met Python versie 3.8.2.

De meest merkbare veranderingen zitten in deze major versie verschil in de syntax. Zo hoefde je in Python 2.7 geen parenthesis te plaatsen om print statements, in Python 3 moet dat wel.

Een paar belangrijke verschillen:
● Strings zijn standaard unicode, in Python 2 moest je dit specifiek aangeven door een “u” ervoor te zetten.
● Division operator functioneert anders, Python 3 output floats in plaats van ints.
● xrange is nu range in Python 3.
● Om het process van migreren naar Python 3 makkelijker te maken kan er gebruik gemaakt worden van de __future__ module om functies uit Python 3 te gebruiken in Python 2.

Bekijk ook managed Python hosting

Conclusie

Ubuntu 20.04 komt met de nieuwste versies van pakketten zoals PHP en MySQL. Daarnaast zijn er veel verbeteringen doorgevoerd aan security en stabiliteit, wat Focal Fossa een must maakt om te upgraden. Bij True wachten we nog even tot 20.04.1, de versie waar gegarandeerd alle kinderfouten uit zijn gehaald.

Ben je klant van True en wil je met je hostingomgeving overstappen naar 20.04? Laat het dan weten via een ticket in TrueCare.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Terug

Offerte

Ubuntu 20.04: stabieler en veiligerUbuntu 20.04: stabieler en veiliger
Terug

    Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.