Wat maakt applicatie-modernisatie van belang?

Wat maakt applicatiemodernisatie van belang?
Wat maakt applicatiemodernisatie van belang?
Home / Blog & Nieuws / News / Wat maakt applicatie-modernisatie van belang?

De omgeving waarin bedrijven opereren verandert continu. Het ondersteunen van nieuwe vraag vanuit de markt en inspelen op nieuwe kansen die zich voordoet vraagt om moderne applicaties. Applicaties die meeontwikkelen met het bedrijf en de markt. Applicatiemodernisatie speelt hierbij een cruciale rol.

In essentie is applicatiemodernisatie de verschuiving van legacy applicaties naar nieuwere, moderne architecturen. In sommige gevallen kies je hierbij voor het aanpassen en moderniseren van een legacy applicatie. In andere gevallen is het bouwen van een volledig nieuwe applicatie een interessantere optie.

De uitdagingen van legacy applicaties

Een legacy applicatie kan een bedrijf op termijn in de weg gaan staan en uitdagingen met zich meebrengen. Zo omarmen klanten, werknemers en zelfs volledige sectoren allerlei vernieuwende technologieën. Denk hierbij aan ontwikkelingen op het gebied van analytics en automatisering, maar ook aan mobiliteit en flexibiliteit. Ook jouw organisatie moet zich daarom ontwikkelen. Legacy applicaties bieden lang niet altijd de mogelijkheid tot het profiteren van de nieuwste ontwikkelingen.

Ook hardwarematig kennen legacy applicaties vaak hun beperkingen. Bijvoorbeeld op het gebied van schaalbaarheid. Zo zijn veel legacy applicaties gehost op traditionele servers of Virtual Private Servers (VPS’en). Hun schaalbaarheid laat voor de standaarden van vandaag de dag ten wensen over. Dit kan niet alleen tot capaciteitsproblemen leiden, maar door overdimensionering ook onnodige kosten met zich meebrengen.

Hoe ziet applicatiemodernisatie eruit?

Veel moderne applicatiearchitecturen zijn cloud-based en gebaseerd op containers. Een containerorkestratieplatform als Kubernetes wordt vaak ingezet voor het beheer van deze containers. De applicaties bieden de mogelijkheid tot het ondersteunen van vernieuwende technologieën, zoals analytics, automatisering en mobiliteit.

Voordelen van applicatiemodernisatie

De voordelen van applicatiemodernisatie zijn legio. We zetten enkele voordelen uiteen:

 • Het gebruik van gecontaineriseerde applicaties vereenvoudigt en versnelt het uitrollen van updates. Zo kunnen onderdelen van de applicatie in een eigen container worden ondergebracht, waarbij zij los van elkaar functioneren en via API’s met elkaar communiceren. Voor het updaten van specifiek onderdeel is het updaten van een container in veel gevallen dan ook voldoende. Ook is de codebase waarin je wijzigingen aanbrengt kleiner, wat de kans op softwarefouten verkleint.
 • Wat het uitbrengen van software-updates verder versneld is de mogelijkheid tot het omarmen van DevOps en agile omgevingen. DevOps is een combinatie van ontwikkeling (Dev) en operations (Ops), en brengt softwareontwikkeling en softwareoperaties samen. Agile is een vorm van softwareontwikkeling waarbij developers ontwikkelen in korte overzichtelijke periodes, die iteraties heten. Moderne applicaties bieden de mogelijkheid tot het omarmen van DevOps en agile.
 • Gestandaardiseerde en cloud-gebaseerde applicaties bieden meer flexibiliteit, waarvan de business profiteert. Onder meer indien de business groeit of zich wilt richten op nieuwe markten, diensten of business partners.
 • Het gebruik van cloud computing biedt in veel gevallen kostenvoordelen ten opzichte van on-premise systemen. Zo vraagt het beheer van de applicaties doorgaans minder personeel. Ook de schaalbaarheid van applicaties speelt hierbij een rol. Dankzij schaalbaarheid kan je de onderliggende infrastructuur schalen naar de daadwerkelijke vraag. Zo voorkom je overdimensionering en daarmee onnodige kosten.
 • Moderne applicaties zijn vaak gestandaardiseerde, cloud-gebaseerde applicaties. Zij zijn gebruiksvriendelijk en dankzij standaardisatie herkenbaar voor gebruikers. Dit in tegenstelling tot veel op maat gemaakte legacy applicaties, waarvan het gebruik vaak speciale training en/of kennis vereist.
 • Nieuwe architecturen bieden de schaalbaarheid en portabiliteit die bij veel legacy applicaties ontbreken. Vaak zijn hardwareplatforms en applicatiecode daarnaast verouderd, wat het beheer bemoeilijkt.
 • Zoals eerder aangegeven kan het up-to-date houden van legacy-applicaties een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld aangezien zij afhankelijkheden kennen die niet langer onderhouden worden door hun ontwikkelaar(s). Cloud-gebaseerde applicaties kennen worden echter door hun ontwikkelaar beheerd. Je hebt dus altijd de zekerheid dat de applicatie up-to-date is. En dat de beschikbare security-tool up-to-date zijn.
 • De vraag naar IT-professionals en het tekort aan geschikt talent op de IT-arbeidsmarkt is groot. Het inhuren van professionals voor moderne architecturen is vaak een stuk eenvoudiger dan inhuren van experts op het gebied van verouderde legacy systemen.

Wij denken met je mee

Benieuwd hoe jij profijt kunt opdoen van applicatiemodernisatie? En hoe je jouw legacy applicaties weer volledig van deze tijd kunt maken? De specialisten van True zijn experts op het gebied van applicatiemodernisatie, cloud-native technologie, gecontaineriseerde applicaties en Kubernetes. Zij denken graag met je mee! Neem contact met ons op voor meer informatie.

Axel Schutte
Online Marketing Manager
Categorieën: Cloud-native, News
Terug

Offerte

Wat maakt applicatie-modernisatie van belang?Wat maakt applicatie-modernisatie van belang?
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  Wat maakt applicatie-modernisatie van belang?Wat maakt applicatie-modernisatie van belang?
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.