Common Ground

Een overheidsinitiatief voor meer innovatie en technologische vernieuwing

Als je aan gemeenten denkt, dan heeft de eerste associatie die bij je opkomt waarschijnlijk niets te maken met technologische vernieuwing. En toch wordt er meer geïnnoveerd in het gemeentelijke landschap dan je waarschijnlijk vermoedt. Het initiatief Common Ground is daar een goed voorbeeld van. Bij True kijken we vol fascinatie naar dit initiatief, dat met name bedoeld is om op een moderne manier informatievoorziening snel en flexibel uit te wisselen tussen gemeenten – en daarmee de burger beter te bedienen.

Common ground - Incubator voor overheidsorganisaties
Common ground - Incubator voor overheidsorganisaties

Wat is Common Ground?

Steeds meer Nederlandse gemeenten hebben behoefte om op een moderne manier gegevens uit te wisselen. Het huidige stelsel maakt het namelijk lastig om snel en flexibel nieuwe innovaties toe te voegen, of om bijvoorbeeld te voldoen aan veranderende privacywetgeving of efficiënte omgang met data. De veroorzaker hiervan is vaak een verouderd applicatielandschap waarbij bijvoorbeeld gebruikt wordt gemaakt van closed-source software of verouderde software die moeilijke te migreren is naar de cloud.

Omdat dit een probleem is dat bij meerdere gemeenten speelt, is Common Ground ontstaat. Dit vernieuwingsinitiatief richt zich op de hervorming van gemeentelijke informatievoorziening, door op een andere manier met gegevens om te gaan. In de basis is het uitgangspunt is dat data losgekoppeld wordt van applicaties, waardoor deze niet meer centraal worden opgeslagen of gekopieerd.

Incubator voor overheidsorganisaties

Binnen overheidsorganisaties zijn er meerdere teams die aan de slag zijn met de principes van Common Ground. Denk aan teams die bijvoorbeeld werken aan API’s beschikbaar maken volgens de Common Ground principes of aan teams die cloud-native applicaties ontwikkelen.

Een van de teams is bijvoorbeeld bezig om een virtuele assistent te ontwikkelen die inzetbaar is voor 17 miljoen mensen. Een ander team gebruikt de Common Ground initiatief om een Huwelijksplanner te maken.

Je kunt Common Ground misschien het best omschrijven als een soort start-up incubator voor overheidsinstanties, waarbij teams niet geremd worden door bestaande software- en architectuurkeuzes.

De uitgangspunten van Common Ground

Common Ground bestaat uit een drietal overkoepelende principes: samenwerkingsprincipes, architectuurprincipes en realisatiesprincipes.

Samenwerkingsprincipes

Bij samenwerkingsprincipes doelt Common Ground op het samenwerken tussen de verschillende gemeenten, waarbij de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten vaak) als koepelorganisatie vaak een helpende hand in biedt. Niets wordt hier echter geforceerd, want de gemeenten kunnen zelf bepalen in welk tempo zij op de Common Ground manier werken. Wel wordt er op de agile manier gewerkt – in korte cycli, reviewen en verbeteren.

Architectuurprincipes

De architectuurprincipes van Common Ground gaan over het afbakenen van hoe de software wordt ontwikkeld. Denk aan de omgang van componenten, privacy en security de standaard maken en het openbaar maken van wat er met de data gebeurt en hoe processen werken. Deze principes zijn gericht op open standaarden (open-source) en het duidelijk inzicht geven in wat er met data gebeurt. Zo wordt het voor iedereen in Common Ground inzichtelijk wat er gebeurt.

Realisatiesprincipes

De realisatiesprincipes gaan over de ontwikkeling van de software. Een van de uitgangspunten is bijvoorbeeld ‘nieuw naast oud’, waarmee bedoeld wordt dat nieuwe cloudomgevingen naast oudere on-premise systemen komen te staan, waarbij de nieuwe cloudomgeving stap voor stap naar de oude over kan nemen. Maar ook gebruikmaken open-source is een van de uitgangspunten, omdat dit gemeenten meer flexibiliteit geeft en de zogenoemde ‘vendor-lock-in’ kan voorkomen.

Kubernetes en Common Ground

Een van de technologiestromingen die Common Ground breed accepteert is open-source én cloud-native. Over cloud-native hebben we het bij True wel vaker. Tools zoals Kubernetes en het ecosysteem daaromheen kun je onder cloud-native scharen. En laat Kubernetes nou net een van die technologieën zijn die je geregeld tegenkomt bij diverse Common Ground-initiatieven. Neem bijvoorbeeld team Haven, een uniforme technische infrastructuur die op een veilige en stabiele manier software in Docker-containers kan draaien.

Het platform biedt gemeentes die hiervan gebruik willen maken vele voordelen, met name omdat het breed inzetbaar is. Doordat de infrastructuur gestandaardiseerd is kunnen ontwikkelaars binnen overheidorganisaties sneller aan de slag met het aanbieden van applicaties zonder daar zelf al te veel over na te denken.

De Haven-Standaard

De Haven-standaard

Het Kubernetes platform van True voldoet aan de Haven standaard. Haven fungeert als een soort ‘laag 0’, een fundament van alle lagen waaraan applicaties binnen Common Ground aan moeten voldoen. Maar omdat dit fundament zo flexibel is, kunnen deze applicaties snel de vernieuwingen doorvoeren die nodig zijn in het applicatielandschap van gemeentes.

Video: Haven uitgelegd

True en Kubernetes

Bij True kijken we vol enthousiasme naar ontwikkelingen zoals Common Ground en Haven, omdat we zien dat dit soort innovatieve initiatieven vaak echt werken. In de ruim drie jaar dat we nu Managed Kubernetes aanbieden zien we diverse trends voorbijkomen en het ziet ernaar uit dat de overheid ze met deze initiatieven allemaal aantikt. Wij zijn fan!

We zien dat klanten die tijden innoveren in nieuwe technologieën zoals cloud-native infrastructuur, microservices en Kubernetes wendbaarder zijn. Zij kunnen blijven ontwikkelen, innoveren en groeien. Als de Kubernetes-omgeving dan bij True beheerd wordt afgenomen, hoeven zij hier bovendien zelf geen lange en zware leercurve door te gaan om deze toch wel complexe technologieën eigen te maken.

Werk daarom samen met True om gebruik te maken van alle voordelen van containers. Samen denken we na over de meest optimale en veiliger opzet. Per benodigd component bekijken wat er nodig is.

Common Ground en Kubernetes

Vertel ons uw Common Ground uitdaging. We helpen u er graag bij.

Bel 0800 - BEL TRUE of laat ons contact opnemen met u.
Vertel over uw uitdagingen en verstuur ons een e-mail.
Stel uw vraag direct aan een van onze specialisten via de chat.

Lees onze cloud-native verhalen

Schrijf je in om op de hoogte te blijven over Common Ground ontwikkelingen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Terug

Advies

Common groundCommon ground
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een vrijblijvend advies. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  Common groundCommon ground
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.