Cache: tijdelijke opslag die de prestaties van je website of webapplicatie verbetert

Cache server voor je webapplicatie
Cache server voor je webapplicatie
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Managed hosting / Cache: tijdelijke opslag die de prestaties van je website of webapplicatie verbetert
Cache speelt een belangrijke rol bij de prestaties van websites en webapps. Cache is een opslagplaats voor het tijdelijk bewaren van bestanden. Dit voorkomt dat terugkerende gebruikers content telkens opnieuw inladen en levert daarmee tijdwinst op bij het laden van je website of webapplicatie. In deze blog duiken we in cache. Je leest welke soorten caches er bestaan, hoe ze werken en wat ze je opleveren. Ook zoomen we in op Varnish Cache en Redis Cache.

Wat is cache?

Cache maakt de opslag van tijdelijke bestanden mogelijk. Denk hierbij aan afbeeldingen, video’s of webpagina’s. Cache zorgt ervoor dat gebruikers die een website of webapplicatie opnieuw bezoeken, content voor een groot deel niet opnieuw inladen, maar al lokaal beschikbaar hebben. Dit versnelt de laadtijd van een website of webapplicatie, dat vervolgens weer de gebruikerservaring verbetert.

Welke caches bestaan er voor websites en webapps?

Er zijn diverse soorten caches beschikbaar voor websites en webapplicaties. We gaan dieper in op site cache, browser cache, server cache en micro cache.

Site cache

Als iemand een website of webapplicatie opent, vraagt deze bezoeker van een server allerlei data op. Het downloaden van deze gegevens neemt tijd in beslag en zorgt daarnaast voor serverbelasting. De site cache, ook wel bekend als site web cache, maakt de tijdelijke opslag van deze data mogelijk. Opent een gebruiker bijvoorbeeld een webpagina opnieuw? Dan zijn de hiervoor benodigde gegevens al lokaal beschikbaar (op de computer van de gebruiker). Dat verkort de laadtijd. Als beheerder bepaal je onder meer hoelang gegevens in de cache opgeslagen blijven. Gaat het om statische content die zelden verandert? Dan is het voor langere tijd opslaan van de data interessant. Verandert de content echter met grote regelmaat? Dan is een kortere opslagtijd wenselijk.

Browser cache

Een variant op site cache is de browser cache. Deze vorm van caching is ingebouwd in de webbrowser van eindgebruikers. De browser slaat elementen van een website of webapplicatie op in de browser cache, dat onder meer HTML-pagina’s, afbeeldingen, video’s en CSS-stylesheets kunnen zijn. Net als de site cache is de browser cache een vorm van client-side caching. Het belangrijkste verschil met de site cache is dat het cache-proces bij browser cache gekoppeld is aan de webbrowser en de webbrowser dan ook leidend is in het proces. Zo wist de webbrowser automatisch oude bestanden, zonder tussenkomst van de gebruiker. Hoewel de exacte implementatie kan verschillen, biedt nagenoeg iedere webbrowser een vorm van de browser cache.

Server cache

Server cache is een brede term die meerdere vormen van caching omschrijft. Denk hierbij aan Content Delivery Network caching (CDN caching), object caching en OPcode caching. In alle gevallen sla je content op in een cache op de server van je website of webapplicatie. Een belangrijk verschil met de site cache en browser cache is dan ook dat je als beheerder veel meer controle hebt over het cache-proces. De server cache helpt in belangrijke mate bij het reduceren van de serverbelasting. Als een verzoek van een gebruiker of bezoeker binnenkomt, controleert de server eerst zijn cache voor de opgevraagde content, en kan deze, indien beschikbaar, direct teruggeven aan de gebruiker. De server kan hierdoor meer verkeer afhandelen en snellere reactietijden bieden.

Micro cache

Een vierde en minder gebruikte vorm van cache is micro cache. Deze cache-methode slaat content voor een zeer korte periode op, in veel gevallen slechts tien seconden. Beheerders van websites en webpagina’s hebben maar weinig controle over deze vorm van caching. De micro cache is met name interessant voor websites en webapplicaties met zeer veel verkeer en zeer snel veranderende content. Denk hierbij aan applicaties die aandelen- of wisselkoersen weergeven.

Tool voor caching: wat is Varnish Cache?

Er zijn diverse tools beschikbaar die je helpen bij het inzetten van caching voor het optimaliseren van de prestaties van je server. Een voorbeeld is Varnish Cache, een zogeheten ‘reverse caching proxy’. Je plaatst het opensource Varnish Cache voor je webserver, dat op de server zelf kan zijn maar ook op een aparte server. Varnish Cache vangt vervolgens binnenkomende verzoeken af en verzamelt de benodigde content om hieraan te voldoen. Het raadpleegt hierbij eerst de cache, en vraagt vervolgens eventuele ontbrekende informatie op bij de back-end. Informatie die Varnish Cache binnenkrijgt, voegt de tool toe aan zijn cache, zodat het verzoeken in de toekomst nog sneller kan afhandelen.

Op deze wijze kan Varnish Cache grote hoeveelheden verzoeken afhandelen. Varnish Cache werkt zeer snel en kan de prestaties van een website of webapplicatie aanzienlijk verbeteren. Op het eerste oog lijkt Varnish Cache dan ook vooral geschikt voor grote website en webapplicaties. Dat het alleen daarvoor geschikt is, is zeker niet het geval. Zo helpt de opensource-tool je ook bij het bewaken van de schaalbaarheid van je server(s). Verwacht of hoop je dat het gebruik van je website of webapplicaties in de toekomst fors groeit in gebruik? Dan ben je hier met Varnish Cache op voorbereid.

🛍️ Etrias, een Europese e-commerce speler, wilde componenten als Varnish naar eigen wens inzetten. Lees in deze True Story hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.

Tool voor caching: wat is Redis Cache?

Redis Cache is een cachingsysteem dat informatie tijdelijk opslaat in een key-value datastructuur, ook bekend als dictionary of hash table. Een key-value database omvat een verzameling objecten, die op hun beurt meerdere velden kunnen bevatten met ieder eigen gegevens. Elk record kent zijn unieke code, aan de hand waarvan het record opvraagbaar is. Redis Cache biedt ondersteuning voor allerlei datatypes, zoals string lists, maps, hashes, sets, gesorteerde sets en bitmaps. Redis Cache slaat gegevens op in het werkgeheugen van de server. Zo helpt Redis Cache de server bij het sneller voldoen aan verzoeken en verbetert het de prestaties van de server.

Doordat Redis Cache content opslaat in het werkgeheugen van de server, kan dit geheugen vollopen. Je kunt Redis Cache daarom automatisch bepaalde gecachete bestanden laten weggooien zodra het geheugen van de server vol is. Welke data dit precies moeten zijn, kun je met Redis Cache nauwkeurig bepalen. Onder meer op basis van hoe oud gegevens zijn, maar ook afhankelijk van het soort data. Dit maakt intelligente cache-patronen mogelijk. Dankzij deze werkwijze verbetert Redis Cache niet alleen de prestaties van je website of webapplicatie, maar vergroot het ook de schaalbaarheid. Zo kan Redis Cache grote hoeveelheden verzoeken afhandelen, waardoor je website of webapplicatie is voorbereid op mogelijke groei en je je ambities voor de toekomst ondersteunt.

Varnish Cache vs Redis Cache

Zowel Varnish Cache als Redis Cache helpen je bij het verbeteren en optimaliseren van de prestaties van je website of webapplicatie. Beide tools doen dit echter op een eigen wijze en verschillen dan ook van elkaar.

Het belangrijkste verschil is dat Redis Cache gericht is op het tijdelijk opslaan van waarden in een key-value datastructuur, zoals string lists, maps, hashes, sets, gesorteerde sets en bitmaps. Varnish Cache is op zijn beurt een reverse proxy gericht op het cachen van content als html-pagina’s, afbeeldingen en CSS-stylesheets. Welke tool voor jou de meeste winst oplevert, ligt onder meer aan het soort website of webapplicatie. Afhankelijk van je toepassing kan ook het combineren van Varnish Cache en Redis Cache een interessante optie zijn.

Hoe ondersteunt True je?

Bij True kun je terecht voor meerdere soorten caching. Waar je bij veel hostingproviders de gewenste cachingsoftware zelf moet installeren en configureren, is dat bij True niet het geval. Onze experts ondersteunen je bij zowel het implementeren als beheren van cache-mogelijkheden. Trueligans denken met je mee en adviseren je over de vorm van caching die het beste aansluit op jouw wensen, eisen en behoeften. Samen stel je de omgeving zo slim mogelijk in, zodat de cache-methode waarvoor je kiest optimaal werkt voor jouw specifieke toepassing. Je biedt zo een optimale gebruikerservaring en voorkomt onnodige belasting op je servers.

True levert onder meer managed hosting voor Varnish Cache, waarmee je de juiste content uit de cache kunt aanbieden. Onze experts nemen je veel werk uit handen en zorgen voor een volledige en optimale aansluiting van de cache op jouw website.

Ook voor Redis Cache kan je bij True terecht. Onze experts ondersteunen je met de implementatie van de cache-methode. Ook bieden wij best-practice configuraties aan, die specifiek zijn ontwikkeld voor Redis Cache. Dankzij onze maatwerk hosting garanderen wij de hoogste beschikbaarheid.

Wat komt er verder kijken bij managed hosting?

Benieuwd wat er naast cache verder komt kijken bij managed hosting? Je leest het in onze managed hosting gids!

Onze experts denken met je mee

Benieuwd hoe caching jouw website of webapplicatie vooruit kan helpen? Onze experts staan voor je klaar en denken graag met je mee. Neem contact met ons op voor meer informatie!

Daniëlle van Gils
Content Marketeer