.NET native draaien op een Linux server? 🤨🤖

DotNET op Ubuntu server mogelijkheden
DotNET op Ubuntu server mogelijkheden
Home / Blog & Nieuws / Applicatie-ontwikkeling / Frameworks / .NET native draaien op een Linux server? 🤨🤖
Microsoft-technologie gebruiken op een Linux server? Sinds midden augustus 2022 hoeven .NET developers geen toeren meer uit te halen om hun webapps op een server met Ubuntu Linux te laten draaien. Microsoft en Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, kondigen een native beschikbaarheid van .NET in Ubuntu LTS 22.04 aan. In deze blog: welke mogelijkheden voor efficiëntie, stabiliteit en kostenbesparing biedt dit .NET software-ontwikkelaars?

.NET 6 developers kunnen .NET runtime met het commando apt install dotnet6 installeren. Daarnaast is het mogelijk om de runtime (SDK) in Ubuntu containers te gebruiken met prefab geoptimaliseerde container images. .NET is beschikbaar op Ubuntu 22.04 LTS-versie, zowel voor hosts als voor container-images.

Volgende stap van Microsoft richting open source

Microsoft staat van oudsher niet bekend als voorstander van open source software. Daar komt onder leiding van CEO Satya Nadella kentering in: inmiddels draagt het bedrijf actief bij aan uiteenlopende open source projecten. Zo is .NET core open source en heeft Microsoft het open source project Dapr ontwikkeld, een distributed application runtime voor Kubernetes. Naast .NET op Ubuntu en in containers, schrijft Microsoft op hun blog dat “Canonical en Microsoft toegewijd samenwerken om nieuwe .NET releases mogelijk te maken bij nieuwe Ubuntu releases en dat ze goed samenwerken. Inclusief security updates en een veilige aflevering van container images.”

Verleden tijd voor bypasses en het risico op een offline repository

“Het was eerder al goed mogelijk om .NET core op een Ubuntu server te draaien. Voor .NET core (versie 5 of 6 bijvoorbeeld) had je nog wel bypasses nodig, in de vorm van een externe repository”, zegt Marijn de Vlieger, Manager Solutions bij True. “Je moest dan wel zelf zorgen voor support, security en patchen van kwetsbaarheden. Bovendien liep je het risico dat de gehele externe repo offline kon worden gehaald, of bepaalde versies er zomaar uit konden worden verwijderd. Dan had je wel een uitdaging als het om updates en beheer ging.”

Native support voor .NET op een server met Ubuntu

Met de samenwerking tussen Microsoft en Canonical kun je reguliere support vanuit Ubuntu LTS op .NET krijgen. “Dat is mooi nieuws voor .NET applicatie-ontwikkelaars die services op Linux servers naast hun Windows servers hebben draaien”, zegt Marijn. “Denk bijvoorbeeld aan een server met Varnish cache of Redis cache ernaast. Je .NET applicatie kun je nu op dezelfde server draaien als deze caching, evenals een MySQL database voor je applicatie. Je kunt voor je (managed) hosting met minder servers af, dat in de kosten scheelt. Daarnaast wordt het hiermee eenvoudiger om van verschillende webservers gebruik te maken, zoals Apache httpd of Nginx.”

De native support bestaat uit een makkelijke installatie met het commando apt install dotnet6, security en patches binnen de Ubuntu LTS versie. “Die continuïteit is van groot belang voor applicatie-ontwikkelaars en klanten van True die hun applicatie op .NET draaien. Microsoft en Canonical geven nu de garantie dat .NET met de andere packages binnen Ubuntu LTS goed draait. En dat dit gedurende de hele supportperiode op de specifieke LTS-versie goed blijft draaien”, zegt Marijn.

Kant-en-klare container images

Een ander voordeel van deze samenwerking zijn de kant-en-klare container images. Marijn: “Het zijn basis images, zo leeg mogelijk, zo min mogelijk bloat, en daarmee prima om mee te werken. Daarmee is het een stuk makkelijker geworden om je .NET applicaties op een cloud native platform als Kubernetes te draaien.”

Daniëlle van Gils
Content Marketeer