Umbraco CMS x True: in elke groeifase van je organisatie een passend CMS

Arnold Visser Umbraco
Arnold Visser Umbraco
Home / Blog & Nieuws / Managed hosting / Umbraco CMS x True: in elke groeifase van je organisatie een passend CMS
Waar andere CMS’en stoppen, gaat Umbraco verder. Het open source CMS op .NET maakt al 18 jaar lang gebruik van de nieuwste Microsoft technologieën en is zowel voor beginnende bedrijven als enterprises als multinationals geschikt. Wat is Umbraco en wat heb je eraan voor jouw organisatie? En hoe zorg je voor optimale hosting voor een goede performance van je Umbraco website, webapp of platform?

True is in gesprek met Arnold Visser, Partner Manager Benelux en Umbraco Advocate bij Umbraco, en medebestuurder van de Dutch Umbraco User Group (DUUG).

Wat is Umbraco?

Umbraco is een open source headless contentmanagementsysteem (CMS) dat developers totale controle over data en output biedt. Met Umbraco kun je zowel websites als mobiele apps als Internet-of-Things (IoT) toepassingen bouwen.

“Umbraco is het eerste open source CMS gebouwd op .NET. Het is een flexibel CMS; je zit niet vast aan geabstraheerde functionaliteiten die je in templates moet gebruiken. Daarmee heb je de volledige vrijheid om je website te ontwikkelen zoals je wilt,” zegt Arnold.

De inhoud staat centraal, dat een fijne gebruikerservaring aan developers en content creators biedt. Het betekent wel dat je als developer meer moet doen, maar ook meer kúnt doen, op een manier die dan weer makkelijker is dan bij andere CMS’en. Umbraco geeft je de mogelijkheid om je eigen code te gebruiken. Je hoeft het CMS niet te strippen om te starten met eigen opmaak, inclusief CSS en Javascript.

Umbraco is een open source project van het commerciële bedrijf Umbraco HQ, en een grote community achter het CMS. Wereldwijd draaien zo’n 700.000 websites op Umbraco. Ook zijn er meer dan 300 extensies beschikbaar om het CMS uit te breiden.

Umbraco komt van het Deense woord Unbraconøgle, een multi-tool met inbussleutels, met het idee om een tool te zijn waarmee je oplossingen voor organisaties kunt bouwen

Een CMS dat meegroeit met je ambities

Het mooie van Umbraco voor de ambities van je organisatie, website of app? Je kunt klein beginnen met Umbraco en gaandeweg groeien. Het CMS is geschikt voor alle typen organisaties, van start-ups en scale-ups tot middelgrote organisaties en grote enterprises als Heineken.

“Groeit je bedrijf, dan kun je nog steeds hetzelfde CMS gebruiken, aanpassen en updaten. De core verandert niet! Umbraco groeit met je mee, welke ambities je ook hebt. Ook als het even niet goed gaat, en je juist minder nodig hebt van je website, dan zit je niet vast aan een duur pakket. Je hoeft de content structuur niet opnieuw op te bouwen of een dure migratie uit te voeren”, zegt Arnold.

Hoe komt dat Umbraco zo mee kan groeien met organisaties? “Umbraco is sinds het begin altijd meegegaan met ontwikkelingen en vernieuwingen, voornamelijk op Microsoft gebied. Het CMS is meegegaan met nieuwe mogelijkheden van Microsoft-technologie en blijft dat ook doen. In september 2021 is Umbraco 9 op .NET5 gelanceerd en Umbraco 10, die in juni 2022 verschijnt, wordt op .NET6 gebouwd. Dit patroon zal de volgende releases van .NET blijven volgen”, zegt Arnold. “Omdat Umbraco meegaat met vernieuwingen op het gebied van .NET en daarmee alle nieuwe mogelijkheden en verbeteringen, krijgen ontwikkelaars de mogelijkheid om ook met de laatste .NET technieken werken in hun Umbraco-projecten. Dit betekent voor gebruikers van het CMS, die blijven upgraden, ook snelle beschikbaarheid van deze mogelijkheden. Nog los van de nieuwe functionaliteit en overige verbeteringen die Umbraco continue in het CMS ontwikkelt.”

Vanuit de expertise van True weten we dat het bijblijven van .NET versies nog een ander voordeel oplevert: het sluit naadloos aan bij de Public Cloud van Microsoft, Azure. Overweeg je de stap naar Azure, dan is die met Umbraco makkelijker. Je beschikt sneller over de voordelen die Azure biedt. Daarmee kun je de ambities van je organisatie maximaal schalen!

Hosting op Windows servers

De liefde voor Umbraco zit diep bij True. Ook voor dit CMS biedt True managed hosting aan. Op basis van je eisen, wensen en het type applicatie dat je met Umbraco ontwikkelt, selecteren onze engineers de beste technieken en infrastructuur. Denk aan configuratie en afstemming van onder meer database- en cachingsoftware om laadtijden aanzienlijk te verlagen.

Omdat Umbraco gebouwd is op .NET technologie, draait het CMS op Windows servers. Dat brengt enkele nieuwe uitdagingen voor hosting met zich mee. Wil je geen omkijken hebben naar je Windows server en direct met Umbraco aan de slag? True biedt Umbraco hosting op maat. Je kunt Umbraco zowel op onze managed hosting als op onze Private Cloud draaien, voor optimale prestaties, controle en veiligheid. Ook bieden we managed Azure aan, waarbij je Umbraco CMS op de Public Cloud van Microsoft draait, gecombineerd met de expertise van True Azure specialisten.

Daniëlle van Gils
Content Marketeer