De hoogtepunten van Microsoft Build 2020

Microsoft Build 2020 afbeelding
Microsoft Build 2020 afbeelding
Home / Blog & Nieuws / Applicatie-ontwikkeling / De hoogtepunten van Microsoft Build 2020

Dit jaar was er geen Microsoft Build in Seattle. Het jaarlijkse evenement dat zich richt op developers nam net als veel andere evenementen een volledig digitale vorm aan. Gelukkig leverde Microsoft niets in aan grote onthullingen. In dit artikel onze favorieten in de categorieën Microsoft 365, Azure en Development die onthuld zijn tijdens Microsoft Build 2020.

Bekijk onze Managed Azure diensten

 

Microsoft Build

Microsoft Build is een jaarlijks terugkerend evenement dat zich richt op software- en webdevelopers die Microsoft-technologieën gebruiken.

Developers kunnen zich aanmelden voor diverse break-out sessies om zo meer kennis te vergaren over een product van Microsoft of een programmeertaal.

Normaal kost een ticket voor toegang zo’n $2000 dollar en die zijn meestal vrij snel uitverkocht. Vanwege COVID-19 besloot Microsoft om het evenement gratis toegankelijk te maken voor iedereen. Ook voor bijvoorbeeld beginnende programmeurs zoals studenten.

Naast in-depth sessies is Microsoft Build voor Microsoft ook altijd een moment om nieuws aan te kondigen. Een aantal daarvan vind je in deze blogpost.

 

Microsoft Build 365 aankondigingen

Microsoft 365 is de overkoepelende term voor alles wat met de moderne werkplek te maken heeft. Het label omvat diensten zoals Office 365 en Microsoft Teams.

Op Microsoft Build 2020 werden twee nieuwe diensten onthuld: Fluid en Microsoft Lists. Ook werden er wat nieuwe features onthuld over Microsoft Teams.

Lees ook: Office 365 krijgt 'nieuwe' naam: Microsoft 365

 

Fluid

Techblog The Verge noemt het ‘Google Drive on Steroids’. Volgens Microsoft zelf is Fluid een nieuwe manier om werk gedaan te krijgen op de plek waar het werk gebeurt.

Fluid kun je het best zien als een stukje uit Office dat je op een andere plek kunt plaatsen en waarin je real-time kunt samenwerken. Met Fluid kun je bijvoorbeeld een real-time agendalijst plakken in een Outlook, of één specifieke grafiek uit Excel kopiëren naar Microsoft Teams. In de losse Fluid-‘blokjes’ kun je vervolgens real-time samenwerken.

Het mooie aan Fluid is dat Microsoft de broncode open-source maakt. Ontwikkelaars zijn dus vrij om de code te gebruiken voor hun eigen applicaties of om applicaties te ontwikkelen die passen in het Microsoft ecosysteem. In een interview met The Verge zegt Microsoft dat het openbaar maken van de broncode een belangrijke stap is om samen met de community te werken aan de toekomst van werk.

 

Microsoft Lists

Microsoft introduceerde tijdens Build ook een nieuwe to-do achtige applicatie met de naam Microsoft Lists. Vanuit de bestaande Microsoft tools, met name Microsoft Teams, kun je vrij eenvoudig nieuwe lijsten aanmaken. Handig, voor als er bijvoorbeeld evenementen zijn of voor projectplanningen.

Microsoft Lists heeft een mobiele applicatie en een webapplicatie. Vooraf zijn templates gemaakt die bepaalde standaardactiviteiten in een bedrijf moeten versoepelen.

Video: Microsoft Lists

 

Microsoft Teams

Microsoft Teams is al bekend als software die goed integreert met andere apps in het Microsoft ecosysteem. Op Microsoft Build 2020 werd dit imago alleen maar verder uitgebouwd.

Zo wordt het eenvoudiger om Teams aan te maken met ‘customized templates’ – een soort recepten voor het aanmaken van teams die passen binnen specifieke bedrijfsonderdelen. Een grotere aankondiging was dat van de verbeteringen in de integraties tussen het Power platform en Microsoft Teams.

Het Power Platform bestaat uit drie applicaties: Power BI (voor datanalyse en statistieken) PowerApps (voor de no-code ontwikkeling van apps) en Flow (voor automatisering). De verdere integratie tussen het Power Platform en Teams zorgt onder andere voor verdergaande mogelijkheden voor het delen van Power BI dashboards in Teams en het eenvoudiger maken en integreren van chatbots in Teams.

Lees ook: 'Microsoft Teams roadmap'

 

Microsoft Build Azure aankondigingen

Azure ontwikkelt zich steeds meer als een cloudprovider die veel rekening houdt met de wensen van de ontwikkelaars. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van talloze diensten binnen Azure om hun (cloud-native) applicaties verder mee te ontwikkelen.

 

Azure Arc en Kubernetes

Azure Arc wordt door specialisten ook wel een game changer genoemd. Ook onze eigen Rudy schreef er tijdens zijn bezoek aan Microsoft Ignite vorig jaar over. Rudy scheef:

“Met Azure Arc kun je managed diensten in Azure verplaatsen of uitbreiden van en naar een eigen VM, datacenter of cluster. Zelfs migreren naar andere cloudproviders zoals Google of Amazon Web Services is hiermee geen probleem.”

Rudy, Solutions Architect bij True

Tijdens Microsoft Build 2020 werd onthuld dat ook Kubernetes clusters kunnen samenwerken met Azure Arc. De dienst is in ‘public preview’, wat zo goed als betekent dat er flink met de technologie geëxperimenteerd kan worden, mits je een Azure-account hebt.

 

Azure Monitor

Azure Monitor is een dienst waarmee je de infrastructuur en prestaties van een applicatie op Azure in de gaten kunt houden. Tijdens Build werden een aantal nieuwe functies bekendgemaakt, zoals het beter kunnen monitoren van Azure Storage en Azure Monitor voor Azure Cosmos DB.

Ook zijn applicaties gebouwd met Java en Node.js straks goed te integreren binnen de monitoring tool, waardoor ook daar de applicatieprestaties goed van te monitoren zijn.

 

Azure CosmoDB

Azure CosmoDB is een gedistribueerde databasedienst binnen Azure. Met de dienst kun je op grote schaal grote hoeveelheden data opslaan. De dienst wordt bijvoorbeeld veel gebruikt in de e-commercewereld of voor Internet of Things toepassingen. Op Build werden een paar nieuwe features bekendgemaakt, zoals het meebrengen van eigen keys voor end-to-end-encryptie van data.

 

MySQL en PostgreSQL

Ook relationele databasesystemen als MySQL en PostgreSQL zijn met Azure te deployen. Voor allebei de databasesystemen werden functies aangekondigd, zoals integratie met Azure Active Directory en het reserveren van gefixeerde prijzen van 3 jaar (wat voor een flinke korting kan zorgen).

 

Microsoft Build development aankondigingen

 

.NET 5

.NET is nog altijd een van de meest gebruikte development frameworks van het moment. Het framework wordt ook regelmatig doorontwikkeld en versies als .NET Core winnen vlug aan terrein voor ontwikkelaars die applicaties op een cloud-native manier willen leveren.

Op Build werd bekendgemaakt dat de nieuwste versie, .NET 5, beschikbaar is in preview modus. Microsoft ziet deze versie als de toekomst van .NET, met name als versie die alle andere versies met elkaar verbindt zodat er uniformiteit ontstaat.

Lees ook: 'De verschillen tussen .NET en .NET Core'

 

Visual Studio Codespaces

Eerder kondigde Github ook codespaces aan, een soort Google Docs voor ontwikkelaars waar zij live kunnen samenwerken aan code. Visual Studio rechtstreeks vanuit je browser!

Ook Visual Studio krijgt deze codespace toevoeging, waardoor je ook digitaal kunt samenwerken als je geen Github hebt. Het is nog in private preview, maar hier kun je ervoor aanmelden.

Ben je benieuwd naar al het nieuws over Microsoft Build? Bekijk dan de Microsoft Build Book of News.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000