Microsoft Ignite ’19: Azure Arc, Kubernetes, Github en meer

Microsoft Ignite verslag dag 1 Azure Arc
Microsoft Ignite verslag dag 1 Azure Arc
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Microsoft Ignite ’19: Azure Arc, Kubernetes, Github en meer

Trueligans Erwin (VP Solutions) en Rudy (Solutions Architect) zijn in het zonnige Florida aanwezig bij Microsoft Ignite: hét jaarlijkse techcongres van Microsoft waar nieuwe technologieën op het vlak van Azure, containers, development voor het eerst gepresenteerd worden. In deze blog blikt Rudy terug op de eerste dag.

Bekijk onze Managed Azure dienst

Vandaag onthulde Satya Nadella een aantal gave nieuwe software voor on-premise, Azure en voor in je webbrowser. Er wordt dit jaar met Azure Stack HCI, Azure Arc en het nieuwe aanbod voor IoT veel liefde gegeven aan bedrijven die hybride setups willen draaien.

Microsoft zet daarnaast vol in op Machine Learning en Artificial Intelligence en geeft zowel bedrijven als individuen de kans om low/no-code applicaties te bouwen die daar flink gebruik van kunnen maken.

Boven de schermen op het podium werd al snel duidelijk dat een van deze technologieën werd ingezet. Het scherm toonde niet alleen een vergroot beeld van de CEO, maar tevens live ondertiteling die mogelijk werd gemaakt door Azure Cognitive Services.

 

Game changer: Azure Arc

Azure Arc is voor mij wel de echte game changer dit jaar. Met Azure Arc kun je managed diensten in Azure verplaatsen of uitbreiden van en naar een eigen VM, datacenter of cluster. Zelfs migreren naar andere cloudproviders zoals Google of Amazon Web Services is hiermee geen probleem.

Met het gemak die de Azure CLI, REST APIs en PowerShell bieden, kun je nu ook je on-prem, AWS en GCP resources beheren, waar deze zich ook mogen bevinden. Momenteel vereist dit Windows 2012 R2 of hoger voor Microsoft-applicaties, of Ubuntu 16.04/18.04 (een Linux-besturingsysteem voor servers).

Azure Arc schematische weergave
Azure Arc management tools

 

Containerize all the things!

De geheime formule die het bovenstaande mogelijk maakt is onze favoriete container-orchestrator; Kubernetes.

De normaliter op hardware gebaseerde Managed Azure SQL Instance en Azure Database for PostgreSQL Hyperscale kunnen nu geschaald worden naar een Kubernetes-cluster naar keuze.

Dat kan een Kubernetes-cluster in je eigen datacenter zijn, of ergens in een van de vele regio’s waar je een AKS Cluster kunt aanslingeren. Een groot voordeel van Azure Arc is dat je vanuit de cloud je rolgebaseerde toegang (ook wel Role Based Access Control of RBAC genoemd), securitypolicies en je applicatie-deployments kunt regelen.

 

Infrastructuur als code

Azure Arc werkt vervolgens naadloos samen met en door GitHub, een gevolg van de overname van het platform eerder in 2018.

In GitHub kun je zowel je applicaties als je securitypolicies plaatsen en beheren. Vervolgens kun je je repository koppelen aan Azure Arc, die automatisch wijzigingen zal doorvoeren wanneer een gemachtigde partij een merge request voltooid. Er wordt dus hard ingezet op het adopteren van DevOps/GitOps.

 

Azure Synapse Analytics

Synapse Analytics is Microsoft’s antwoord op het combineren van data lakes, data warehouses en analytics. Deze nieuwe feature laat je via T-SQL queries schrijven voor allerlei vormen van data. SQL, NOSQL, JSON, PARQUET, CSV, etc.

Alles past erin en kan gebruikt worden om complexe voorspellingen en modellen te creëren. Dit platform weet enkele petabytes (!) aan data binnen enkele seconden te queryen en er tevens een voorspelling uit te laten komen.

Tijdens de keynote werden wij meegenomen in het verhaal van een game studio die het gedrag van spelers wilde analyseren. Hier kon Synapse Analytics bijvoorbeeld zelf bepalen welke class het meest in trek is bij welke leeftijdsgroep, welke groepen mensen de meest lange sessies spelen en andere spelstatistieken. Momenteel is dit het cloud platform die de meeste gelijktijdige queries kan afhandelen op deze schaal.

Azure Synnapse Analytics scherm
Big Query benchmarks op Azure Synapse Analytics

Video: Azure Synapse Analytics

Benieuwd naar 8 minuten durende sessie over Azure Synapse Analytics? Bekijk de video hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=xzxjpQSvDEA

 

Visual Studio Online

Nog een dienst die roots heeft in GitHub is de web-editie van Microsoft’s populaire IDE (Integrated Development Environment).

Met Visual Studio Online kun je vanuit de browser code bewerken en testen, alsof dit lokaal staat. Op de achtergrond wordt er in Azure dynamisch compute aangemaakt die de gewenste stack simuleert, zodat je lokaal niets bijzonders hoeft te installeren. Deze functionaliteit is ook aanwezig als Preview-functie in Visual Studio Code. Momenteel worden enkel de Chromium-based browsers ondersteund.

 

Over browsers gesproken…

Vandaag is ook de eerste release candidate van Microsoft’s vernieuwde Edge browser beschikbaar gemaakt. Deze versie is gebaseerd op open-source en door Google ontwikkelde engine Chromium en is een ware verademing vergeleken met Google Chrome.

Tracker blocking is een ingebouwde feature, waardoor er minder externe plugins nodig zijn. Mocht je dat nog wel willen, dan is Edge compatibel met de meeste Chrome-plugins.

Een andere mooie feature: wanneer je ingelogd bent met een Microsoft-account, zal je home-pagina een zelflerend dashboard worden, die al jouw favoriete Office, Azure en Sharepoint-pagina’s toont. Microsoft Edge wordt beschikbaar gemaakt op alle populaire mobiele en desktop devices.

Slimmigheden in de nieuwe Microsoft Edge browser

Minecraft Earth

De ontwikkelingen op Azure heeft ook gezorgd voor Minecraft Earth, een Pokemon Go-esque Augmented Reality game voor smartphones. In deze game kun je in de echte wereld rondlopen en structuren bouwen. Dit wordt mogelijk gemaakt door onder andere Azure Spatial Anchors, waarmee meerdere personen één AR-ervaring kunnen delen over het internet. Satya Nadella presenteerde het live op het podium.

Zo ziet Minecraft Earth eruit
Minecraft Earth, aangekondigd op Microsoft Ignite

Video: Microsoft Ignite keynote met Satya Nadella

Ben je benieuwd naar alle Microsoft Ignite ontwikkelingen die de eerste dag zijn onthuld? Bekijk dan deze openingkeynote met Satya Nadella en andere Microsoft-specialisten.

https://www.youtube.com/watch?v=jnUiJi4hts4

 

 

 

Ben je benieuwd naar de rest van de avonturen van Erwin en Rudy? Volg dan onze Microsoft Ignite berichten en houd onze social media kanalen in de gaten. Mocht je een keer willen sparren met Rudy over Azure en de nieuwe ontwikkelingen, neem dan contact op met True Webspace.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000