Microsoft Ignite ’19: Toveren met de Azure Stack HCI configuratiewizard

Microsoft Ignite '19 Paars
Microsoft Ignite '19 Paars
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Microsoft Ignite ’19: Toveren met de Azure Stack HCI configuratiewizard

Trueligans Erwin (VP Solutions) en Rudy (Solutions Architect) zijn in het zonnige Florida aanwezig bij Microsoft Ignite: hét jaarlijkse techcongres van Microsoft waar nieuwe technologieën op het vlak van Azure, containers, development en meer voor het eerst gepresenteerd worden.

Bekijk onze Managed Azure dienst

Om het meteen duidelijk te maken, het is niet een VMware cloud op Azure, het is VMware technologie binnen Azure.

Azure is niet alleen een plek voor X86 VM’s zoals we die al jaar en dag kennen, maar ook voor bestaande technologie die al een tijd bestaan zoals VMware en Netapp oplossingen.

De uitbreiding van platformen binnen Azure blijft maar doorgaan. Nieuwe technologieën, maar ook de oudere oplossingen zoals AIX gaat binnenkort in Private Beta. Bepaalde applicaties draaien enkel op dergelijke platformen. Het benutten van clouddiensten vanuit legacy applicaties en platformen gaat daarmee mogelijk worden.

1. VMWare workloads in de cloud

90% van de VMware on-premise klanten willen hun workloads ook in de cloud draaien. Niet alles, maar ze willen het wel. Het kan ook hybride gedaan worden. Ook Azure ExpressRoute kan op de zelfde manier gebruikt worden zoals bij andere diensten binnen Azure.

Het is nu mogelijk om VMware workloads in Azure te draaien op dezelfde manier als on-premise. Technologisch is er geen verschil, alle thirdparty software die je op je VMware host draait kun je ook in Azure inzetten. Je kunt zelfs de host induiken en dingen aanpassen zoals je dat lokaal ook kan. De kennis die men heeft van VMware is dus niet ineens waardeloos geworden.

Compliance in orde

Een belangrijk aspect om met vertrouwen workloads naar Azure te brengen is compliance. Certificeringen om te voldoen aan alle security, privacy en compliance zaken is men druk mee bezig. Voor het einde van het jaar heeft VMware en Azure alles geregeld hieromtrent.

Eenvoudig integreren

Het koppelen met andere Azure-diensten is enorm eenvoudig. Tijdelijk data ergens parkeren is on-premise nog weleens een uitdaging, is de dataset groot dan is er kunst en vliegwerk nodig om het kwijt te kunnen. In Azure is dit vanzelfsprekend geen uitdaging, het is een kwestie van klikken.
VMware hosts kunnen hun storage krijgen vanuit lokale storage op de hosts en vSAN om er een storagepool van te maken. Lokale storage gaat door tot 32TB per host. Ook is het mogelijk om Azure Netapp Files (zie vorige blogpost) te gebruiken als storage endpoint. Dit kan vanuit de host toegekend worden, maar ook vanuit de guest.

Quanta costa?

Vanzelfsprekend is het kostenaspect een belangrijk onderdeel van het keuzetraject waar een VM-workload dient te landen. Vaste en standaard workloads zullen on-premise in veel gevallen voordeliger zijn. De flexibiliteit van Azure en het koppelen van bestaande Azure diensten komt met een prijs, maar is vanzelfsprekend wel heel erg waardevol in veel situaties. De schaalbaarheid is daarbij vanzelfsprekend zoals verwacht mag worden van de cloud.Het kan in de hopelijk ondertussen bekende situaties kostenbesparend werken door workloads uit te schakelen als deze niet nodig zijn, zoals in het weekend of gedurende de nachten.

Wanneer beschikbaar?

Nu is het alleen nog in de USA beschikbaar, maar binnen enkele maanden in meer regio’s en dus ook in Europa. We zitten daar met smart op te wachten. Bij True hebben we een aantal omgevingen draaien waarbij de workload op eigen hardware moet blijven draaien, maar een Disaster & Recovery naar een ander land, maar wel binnen Europa moet hebben. Bij voorkeur op eigen hardware in een datacenter, maar het mag ook op een andere manier opgelost worden. Middels VMware on Azure is dit kostentechnisch en operationeel gezien heel voordelig mogelijk.

De mogelijkheden voor dit soort tot op heden kostbare aangelegenheden zijn nu een stuk groter geworden wat simpelweg betekend dat veel uitdagingen niet meer bestaan. Een omgeving opbouwen is een kwestie van een aantal dagen goed inrichten en niet meer weken voorbereiding.

Microsoft Ignite '19

2. Azure Stack CHI configuratiewizard

Een ander onderdeel op dag 3: de Azure Stack HCI-configurator. Microsoft wil de complexiteit van de configuratie van Azure Stack HCI oplossen met een wizard.

De installatie en configuratie van Azure Stack HCI is namelijk best complex te noemen. Bij True zijn we er heel vroeg mee begonnen. We moesten daarom diep in de materie duiken. Het fijne daarvan is dat je precies weet wat je doet.

Het mooie van Windows Server en ook het vervelende eraan is dat sommige dingen te makkelijk gemaakt worden door de menu’s en wizards. En als er vervolgens iets stopt met werken en het kan via de menu’s niet opgelost worden dan weet je niet waar je moet beginnen met zoeken om het wel op te kunnen lossen. Wat er onder de motorkap gebeurd is heb je namelijk geen weet van.

De nieuwe Azure Stack HCI wizard

Meer dan 100 opdrachten zijn nodig om een Azure Stack HCI omgeving te configureren. En deze opdrachten moeten ook nog eens in exact de juiste volgorde uitgevoerd worden. Het doel dat de product managers bij Microsoft gesteld hebben is om de installatie en configuratie te vereenvoudigen met een wizard die in aantal stappen helpt.

Er zijn vanzelfsprekend een aantal minimale voorwaarden voordat de wizard goed uitgevoerd kan worden, maar daarna moet het mogelijk een omgeving op te tuigen zonder heel diep in de materie te zitten.Middels de wizard, waar nog flink aan ontwikkeld gaat worden, is het t.o.v. met PowerShell commando’s aan de slag te gaan enorm eenvoudig geworden de configuratie uit te voeren. Daarna is het alsnog mogelijk aanpassingen te doen, mits je weet wat je doet. Je zal dan alsnog diep in de materie moeten duiken.

De instructies van de wizard zijn online goed beschreven: aka.ms/deploy-hci

Infrastructure as Code

Wat de wizard daadwerkelijk aan instructies uitvoert weten we niet. Zoals beschreven in de handleiding van Microsoft is het vooralsnog niet mogelijk een export te doen van de daadwerkelijk uitgevoerde PowerShell commando’s. De PowerShell commando’s die uitgevoerd worden willen wij graag zien omdat we willen weten welk commando eventueel een probleem kan opleveren in onze infrastructuur.

Bij True hebben we dit gescript en rollen we clusters uit met Ansible. Deze methode is ook wel bekend als Infrastructure-as-code. We weten op deze manier exact wat we doen en houden zo grip op onze omgevingen. Ons doel is zover als mogelijk alles te automatiseren en vast te leggen in code zodat elk cluster altijd op de zelfde manier uitgerold zal worden.

Ben je benieuwd naar de rest van de avonturen van Erwin en Rudy? Volg dan onze Microsoft Ignite berichten en houd onze social media kanalen in de gaten. Mocht je een keer willen sparren met Erwin over Azure en de nieuwe ontwikkelingen, neem dan contact op met True Webspace.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Terug

Advies

Microsoft Ignite ’19: Toveren met de Azure Stack HCI configuratiewizardMicrosoft Ignite ’19: Toveren met de Azure Stack HCI configuratiewizard
Terug

    Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een vrijblijvend advies. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

    Terug

    Contact

    Microsoft Ignite ’19: Toveren met de Azure Stack HCI configuratiewizardMicrosoft Ignite ’19: Toveren met de Azure Stack HCI configuratiewizard
    Terug

      Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


      Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.