Microsoft Ignite ’19: Azure Stack HCI, open gesprekken en Switchless S2D clusters

Verslag Microsoft Ignite 2019 dag 1 Erwin Bleeker
Verslag Microsoft Ignite 2019 dag 1 Erwin Bleeker
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Microsoft Ignite ’19: Azure Stack HCI, open gesprekken en Switchless S2D clusters

Trueligans Erwin (VP Solutions) en Rudy (Solutions Architect) zijn in het zonnige Florida aanwezig bij Microsoft Ignite: hét jaarlijkse techcongres van Microsoft waar nieuwe technologieën op het vlak van Azure, containers, development voor het eerst gepresenteerd worden. In deze blog blikt Erwin terug op de eerste dag.

Bekijk onze Managed Azure dienst

Azure Stack HCI

Een plaatje zegt meer dan dan duizend worden. Zo ook bij de verschillen tussen Azure, Azure Stack en Azure Stack HCI.

Azure-Stack-HCI-voorbeeld
De verschillen tussen Azure, Azure Stack en Azure Stack HCI

De sessie van John Marlin (Senior Program Manager High Availability (HA) and Storage bij Microsoft) ging over Azure Stack HCI en in het bijzonder over de nieuwste ontwikkelingen van Storage Spaces Direct (S2D). Twee ontwikkelingen die we bij True nauwlettend in de gaten houden.

John en zijn team houden zich al jaren bezig met de fundamentele onderdelen van de veelgebruikte HA- en storage-oplossingen van Windows Server.

In zijn talk ging het ook over Stretched Clusters. Met Stretched Clusters is het mogelijk over twee fysiek gescheiden locaties, en een quorum in de vorm van een file share witness of Cloud-based (Azure) witness, een gerepliceerde dataset beschikbaar te maken. Bij uitval van 1 van de 2 locaties blijft de dataset beschikbaar en zullen VM’s met een korte onderbreking weer beschikbaar worden.

Onder de motorkap zijn slimmigheden toegevoegd om de beschikbaarheid en snelheid te verhogen. Denk aan het het automatisch herstellen van een cluster bij uitval van een locatie. Ook zijn er extra veiligheidsmaatregelen genomen om het cluster gezond te houden en worden er preventieve meldingen gegeven om potentiële problemen voor te zijn. Denk aan een drive die te langzaam reageert of minder presteert dan verwacht. De gezondheid van het cluster en de beschikbaarheid van een cluster staan binnen deze dienst voorop.

 

1-op-1 sessies

Open gesprekken met Microsoft

Grootmachten zoals Microsoft waren vroeger onbereikbaar voor open discussies. Slechts enkele Enterprises konden met Microsoft in gesprek. De afgelopen jaren is Microsoft gelukkig wat meer open geworden.

Door mijn contacten bij Dell Technologies ben ik een tijd geleden geïntroduceerd bij diverse Product Managers van Microsoft en hebben we vanuit True input mogen leveren. Ik heb uitgelegd hoe wij onze klanten bedienen, hoe en waarom wij bepaalde keuzes hebben gemaakt. Door deze informatie te delen met diverse teams bij Microsoft zijn er nieuwe inzichten en samenwerkingen ontstaan.

Ik heb de kans gegrepen om een aantal vragen te stellen over onderwerpen die volgens ons niet onderbelicht mogen worden. Het ging vrij diep de technische materie in. Zo hebben we onder andere de benchmarks die we bij True hebben gemaakt uitgebreid besproken.

Microsoft vindt de feedback van klanten enorm belangrijk om te bevestigen dat hun inspanningen niet voor niets zijn geweest. Maar soms kan het zijn dat het een en ander toch anders moet worden.

 

Migreren van on-premise naar Azure

Velen denken (helaas) nog steeds dat de cloud van bijvoorbeeld Microsoft of Amazon het ultieme eindstation is. Voor bepaalde workloads zal zeker het geval zijn. Voor veel workloads geldt simpelweg dat ze thuishoren op de plekken waar ze zich het prettigst voelen. Dat kan op bijvoorbeeld Azure zijn, op een virtual machine (verder: VM), in een container maar ook op een (fysieke) server.

De keuze waar workloads landen wordt volgens ons heel vaak verkeerd gemaakt. Voor True moet alles een reden hebben. De reden “omdat iedereen het doet” is vaak niet de juiste. Kosten kan een reden zijn om wel of juist niet naar de cloud te gaan. Prestaties zijn vaak een uitdaging in de cloud. Prestaties kunnen wel sneller in de cloud, maar dat heeft een prijskaartje.

Een manier om VM’s van on-premise naar de cloud te migreren is via de dienst Live Migration. Met Live Migration kun VM’s vanuit Hyper-V verhuizen naar Azure.

Belangrijk voor True bij zo’n migratie is dat we goed kunnen testen hoe een VM en de daarop geïnstalleerde applicaties gaan presteren binnen een omgeving op Azure. Voor een Disaster & Recovery zijn verminderde prestaties vaak acceptabel, want de mogelijkheid tot (snel) herstel is meestal het belangrijkst. Maar voor een VM die al onder druk staat is het onacceptabel als deze na een verhuizing onvoldoende presteert.

Ik heb de Program Manager van Windows Admin Center gevraagd of en hoe zij met haar team rekening houdt bij de ontwikkeling van de nieuwe features zoals Live Migration. Bij True is een VM van enkele honderden euro’s factoren sneller dan een VM op Azure van hetzelfde bedrag. Is de VM geregeld of continu erg druk, dan gaat deze na de migratie naar Azure echt niet stabiel blijven werken. Mijn situatieschets werd snel vastgelegd en het zou na Ignite snel op de agenda komen om te bespreken.

 

Switchless S2D Clusters

De volgende 1-op-1 sessie was met een andere grootheid bij Microsoft, de Product Manager van Storage Spaces Direct (S2D) en S2D Switchless Steven Ekren. Een man die enorm diep in de materie zit waar we lekker technisch mee konden sparren. Hoogover beschrijf ik graag waar we nu zelf mee bezig zijn.

Waar de afgelopen decennia de multi-tier oplossingen van storage en compute de standaard vormden, zijn distributed en software-defined storage-oplossingen nu de nieuwe standaarden.

S2D is een fundamenteel onderdeel van Azure Stack HCI en voorziet in een gedeelde opslag waar onder andere VM’s op kunnen landen. S2D bestaat in onze oplossingen uit een 4-node cluster.

Deze nodes zijn onderling verbonden en tot voor kort was dit alleen mogelijk met switches. De hoge datadoorvoer, lage latency en gevoeligheid van de data maken het noodzakelijk om kostbare switches aan te schaffen. Een Switchless S2D cluster is een welkome oplossing om grotendeels van dure switches af te kunnen stappen.

Een probleem op het netwerk, een onverwachts hoge doorvoer van data op een segment hebben bij een Switchless setup geen invloed meer op andere clusters. Dat betekent: geen uitval en vertragingen meer wat resulteert in hogere beschikbaarheid en gegarandeerde prestaties.

True heeft sinds haar oprichting veel focus op hoge beschikbaarheid, schaalbaarheid, prestaties en zoveel als mogelijk isolering van workloads. Vanzelfsprekend is dit alles niet altijd noodzakelijk, maar als het moet dan weten we daar goed invulling aan te geven.

Met deze nieuwe ontwikkelingen kunnen we de lat hiervan weer een stukje hoger leggen en kunnen onze klanten daar van profiteren. We wisten al een tijd van deze ontwikkelingen, en konden daar in verband met een Non-Disclosure Agreement (NDA) niets over vertellen.

 

Azure Netapp Files

Op mijn agenda staan een aantal sessies over Azure Netapp Files. Nog voordat ik deze sessies kon bijwonen liep ik toevallig bij de booth van Netapp de mannen tegen het lijf die hier alles van weten. Ze hebben derhalve een groot deel van deze dienst zelf ontwikkeld. De sessies die ik ga bijwonen worden ook door deze mannen voorgedragen.

In de datacenters van True hebben we een behoorlijk aantal Netapp Filers staan in diverse setups. Veelal worden deze gebruikt om bestanden te serveren over verschillende protocollen. Waar tegenwoordig Object Storage en Blob Storage-oplossingen de nieuwe standaard zijn, hebben veel applicaties geen mogelijkheid hier eenvoudig gebruik van te maken. De bewezen en stabiele klassieke netwerk filesystemen zijn nu ook beschikbaar in Azure.

Dat betekent dat het naast het lokale datacenter ook in Azure te gebruiken is en dat het met elkaar gesynchroniseerd kan worden.

De filers kunnen zelfs over verschillende zones in Azure met elkaar in sync gebracht worden. Tot voor kort was dit niet mogelijk zonder enorme investeringen en lastige netwerkconstructies uit te voeren.

Voor Disaster en Recovery is het mogelijk om voordeligere filers af te nemen in Azure wat eveneens een enorm gemak met zich meebrengt ten opzichte van eerdere oplossingen.

Ben je benieuwd naar de rest van de avonturen van Erwin en Rudy? Volg dan onze Microsoft Ignite berichten en houd onze social media kanalen in de gaten. Mocht je een keer willen sparren met Erwin over Azure en de nieuwe ontwikkelingen, neem dan contact op met True Webspace.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000
Terug

Advies

Microsoft Ignite ’19: Azure Stack HCI, open gesprekken en Switchless S2D clustersMicrosoft Ignite ’19: Azure Stack HCI, open gesprekken en Switchless S2D clusters
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een vrijblijvend advies. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  Microsoft Ignite ’19: Azure Stack HCI, open gesprekken en Switchless S2D clustersMicrosoft Ignite ’19: Azure Stack HCI, open gesprekken en Switchless S2D clusters
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.