Microsoft Ignite ’19: MySQL op Azure, Microsoft loves Linux, Hyper-V roadmap

Microsoft Ignite dag 4 Erwin Bleeker
Microsoft Ignite dag 4 Erwin Bleeker
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Public cloud / Microsoft Ignite ’19: MySQL op Azure, Microsoft loves Linux, Hyper-V roadmap

Trueligans Erwin (VP Solutions) en Rudy (Solutions Architect) zijn in het zonnige Florida aanwezig bij Microsoft Ignite: hét jaarlijkse techcongres van Microsoft waar nieuwe technologieën op het vlak van Azure, containers, development en meer voor het eerst gepresenteerd worden. Vandaag de ervaringen van Erwin op de laatste dag.

Lees ook de andere berichten over Microsoft Ignite '19.

De sessie ‘MySQL on Azure’ begon met informatie over migratie van on-premise naar Azure. Veel bedrijven doen eerst een lift&shift van wat er nu staat. Vervolgens worden applicaties opnieuw gebouwd en/of gemoderniseerd om Azure optimaal te kunnen gebruiken.

MySQL op Azure

De Azure migratie-service maakt dit proces naadloos. Deze service leest alles vanaf je huidige omgeving in en zet het in een MySQL instance in Azure. Vervolgens zal middels replicatie de dataset in sync gebracht worden. Bij een finale migratie stopt de replicatie en kan je de applicatie gebruik laten maken van MySQL in Azure. De downtime is hiermee te beperken tot secondes. Een hele mooie dienst wat de overstap naar Cloud vergemakkelijkt.

Lees hier de tutorial die beschrijft hoe je zelf MySQL naar Azure Databases kunt migreren.

Het testen van de database vanuit de applicaties is vanzelfsprekend heel belangrijk. Bij True hebben we jarenlange ervaring met het correct uitvoeren van migraties en testen of de migratie succesvol is geweest. Dry-runs doen is een belangrijk onderdeel hiervan. Hier helpt Microsoft niet bij, de kennis en kunde van een Managed hoster zijn hier de sleutel.

Video: Introductie MySQL op Azure

https://www.youtube.com/watch?v=ElKfEurMi9E

Redundante en schaalbare MySQL databases

De MySQL architectuur van Azure is opgebouwd middels (Windows Server) containers. Opstarten is zodoende binnen enkele seconden geregeld. Wil je meer performance, dan dien je vCPU’s toe te voegen. Het aantal connecties dat je kan benutten gaat daarmee ook omhoog. Azure heeft het aantal vCPU en GB’s geheugen aan elkaar gekoppeld.

Crashed de container of MySQL om wat voor reden dan ook, dan zal dat binnen enkele seconden opgemerkt worden en zal een nieuwe container opgestart worden welke een verbinding maakt met het volume waar de database op staat. De zal database wat redo-acties moeten uitvoeren waarna deze doorgaans binnen een minuut weer online is. De spreker van de sessie die ik bijwoonde kon mij in een 1-op-1 vertellen dat ze bezig zijn met redundante databases zodat de downtime bij een crash nog minder zal zijn.

Toverwoord op Ignite: ‘Rightsizing’

Dit is tijdens Ignite veel gezegd, maar nog niet genoeg. Rightsizing is niets anders dan de juiste resources toekennen.

Wil je meer rekenkracht en geheugen, dan dient de instance geüpgraded te worden. Azure zal de instance dan netjes afsluiten en opnieuw opstarten op een andere machine. Dit brengt downtime met zich mee. Is het een kleine database dan is het een kwestie van tien seconden. Is de database veel groter dan moeten heel veel dirty-buffers naar disk geschreven worden. Dit kan bij zware workloads minuten duren, wat niet wenselijk is.

Video: Cost Management op Azure

https://www.youtube.com/watch?v=cBc0S84h_eQ

Na de sessie sprak ik de spreker hierover aan. Als oplossing stelde ik voor live een Slave database in te laten richten met de gewenste specificaties met de dataset op basis van een clone van het volume, deze vervolgens laten repliceren en vervolgens een nette fail-over doen. Hij gaf aan dat ze nu precies daarover aan het nadenken zijn. We hebben gegevens uitgewisseld en wie weet dat we ook hier over mogen gaan sparren met Microsoft.

Microsoft loves linux

De afgelopen jaren heeft Microsoft enorm veel bijgedragen aan Linux. Heel veel grote distributies zijn ondersteund en voorzien van drivers zodat Linux op Azure stabiel is en optimaal presteert. Microsoft draagt heel veel bij aan de Linux kernel en ontwikkeld veel drivers.

Bij True hebben we altijd focus gehad op de performance. We gaan altijd voor het maximale halen uit de hardware voor een optimale ervaring voor onze klanten. Microsoft heeft enorme stappen gemaakt om dit mogelijk te maken voor Linux op Azure.

Hyper-V Roadmap

Belangrijk om te realiseren is dat Azure onder de motorkap hetzelfde is als Windows Server met Hyper-V. De techniek onder Azure is dus 100% gelijk aan hetgeen on-premise draait. Dit jaar heeft Microsoft vier nieuwe VM instances uitgebracht in Azure:

  • HBv2 voor high-performance computing. 120 vCPU, 480GB geheugen 1,6TB local SSD, 200Gbps RDMA network. Een beest van een machine waarmee een gewone creditcard binnen een paar minuten door z’n krediet is 🙂
  • NVv4 is gebaseerd op AMD EPYC processoren met AMD MxGPU GPU’s voor specifieke workloads.
  • LSv2 bevat AMD EPYC processoren en NVME drives. Tot 3.400.000 IOPs en 22.000GB/sec kan hiermee gedaan worden.
  • Mv2 heeft tot 204 vCPU en 6TB geheugen. Geschikt voor high-memory workloads.

De tweede generatie VM’s is in aantocht. Voor Hyper-V op Windows Server on-premise bestond het al een tijd en nu in preview op Azure. Als de VM’s lokaal en in Azure hetzelfde zijn is het gemakkelijk om deze te migreren. Dit maakt het een echte hybrid cloud.

Bekijk hier het overzicht van tweede generatie VM’s op Azure.

Nvidia GPU’s in Azure

Op Hyper-V en dus ook op Azure zijn VM’s met Nvidia GPU’s beschikbaar. Nvidia heeft kaarten beschikbaar gesteld met 4 GPU’s. Deze 4 GPU’s kunnen nog verder opgesplitst worden en aan VM’s worden toegekend. Voor diverse type workloads is dit heel interessant. Zo toonde Nvidia en Microsoft begin dit jaar de mogelijkheden om GPU’s in te zetten om een AI real-time reacties te laten uitspreken op gesproken vragen. Ook zet Microsoft het bij Bing in om images beter te kunnen herkennen.

Video: GPU workloads in de cloud

https://www.youtube.com/watch?v=vcANdBPmV2c

In een live demo werd getoond hoe een voor CPU’s hele zware opdracht die minuten tot uren duurt in een fractie van een seconde klaar was als deze op een GPU werd gedraaid. Dit maakt het mogelijk Windows Virtual Desktop en Citrix via Citrix Cloud op GPU’s te gaan draaien. We zijn erg blij met dit nieuws.

Ben je benieuwd naar de rest van de avonturen van Erwin en Rudy? Volg dan onze Microsoft Ignite berichten en houd onze social media kanalen in de gaten. Mocht je een keer willen sparren met Erwin of Rudy over Azure en de nieuwe ontwikkelingen, neem dan contact op met True.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000