Microsoft Ignite: 5 AI, security en workspace trends

ai-security-workspace-trends-microsoft-ignite
ai-security-workspace-trends-microsoft-ignite
Home / Blog & Nieuws / Microsoft Ignite: 5 AI, security en workspace trends

Tijdens Microsoft Ignite, het evenement voor IT-professionals, heeft het techbedrijf een aantal innovaties onthuld. De focus ligt daarbij op kunstmatige intelligentie (AI) en security. Hoe gaat AI de werkvloer veroveren? En hoe wil Microsoft medewerkers efficiënter en veiliger laten samenwerken? Een blog van Eelco Huurdeman.

Microsoft Ignite richt zich vooral op programmeurs en IT-professionals in het bedrijfsleven. De conferentie werd eind september gehouden in Orlando, Florida. Het is de grootste conferentie van het techbedrijf voor IT-professionals.

Bekijk ook onze Managed Workspace dienst

1. AI op kantoor gaat de wereld verbeteren

Hét onderwerp waar grote techbedrijven tijdens hun laatste conferenties mee uitpakten, is Artificial Intelligence. Tijdens Ignite 2018 werd duidelijk dat Microsoft de strijd aangaat met grote concurrenten Amazon en Google. Beide hebben met Alexa en Assistant een populaire spraakassistent en Microsoft wil hen het vuur aan de schenen leggen met Cortana. Daarvoor lanceert het bedrijf Cortana Skills for Enterprise. Bedrijven kunnen hiermee de slimme stemassistent gebruiken voor allerlei zakelijke toepassingen. Dat gaat van het invullen van formuleren tot het voeren van gesprekken met klanten en het plannen van vergaderingen, waarbij de slimme assistent zelf controleert wanneer alle deelnemers beschikbaar zijn.

Niet alleen op kantoor ziet Microsoft toepassingen voor AI. Het kan ook mensenlevens redden door het in te zetten bij herstel na rampen, bij jeugdhulp, de bescherming van vluchtelingen en het onder de aandacht brengen van mensenrechten. Onder de naam AI for Humanitarian Action denkt de fabrikant hier een bijdrage aan te leveren.

2. Office 2019: nadruk op veiligheid

Iedere nieuwe update van Microsoft Office kunnen we meer als een kleine stap in de evolutie zien dan als een revolutie. Office 2019 krijgt geen baanbrekende nieuwe functies. De aandacht ligt vooral op security.

Wat wel nieuw is, is de een speech-to-text-functie in Word. Daarmee kunnen gebruikers het programma dicteren (nog niet in het Nederlands). Excel bevat enkele nieuwe formules en nieuwe manieren om data te visualiseren. Outlook 2019 krijgt geavanceerde filters, zodat e-mailberichten met een lage prioriteit (of ongewenste reclame) zich minder aan de gebruiker opdringen.

Alle toepassingen van Office krijgen betere ondersteuning voor Windows Ink voor gebruik met een stylus op touch-apparaten als de Surface. Veel nieuwe functies van Office 2019 zijn echter ook te vinden in Office 365, de variant die op abonnementsbasis en vanuit de browser werkt. True kan u voorzien van advies en aanschaf van Office 2019 in uw digitale werkomgeving. Neem daarvoor contact op.

Office 2019 intro op Microsoft Ignite
Bron afbeelding: Microsoft

3. Security: veiliger inloggen en datalekken voorkomen

Security is ook nog altijd een onderwerp dat tijdens iedere IT-conferentie volop aandacht krijgt. Microsoft is ervan overtuigd dat het wachtwoord z’n langste tijd heeft gehad. Met de Authenticator-app kunnen gebruikers straks inloggen via hun smartphone zonder wachtwoord en gebruikmaken van de honderdduizenden apps die beschikbaar zijn voor Azure Active Dierectory. Inloggen wordt hiermee niet alleen makkelijker maar ook veiliger, doordat gebruikers zich met een tweede factor identificeren. Bijvoorbeeld hun vingerafdruk, gezicht of pincode.

Beveiligingslekken moeten in de toekomst makkelijker voorkomen worden dankzij Microsoft Secure Score. Dit is een dynamische rapportagetool voor de Microsoft 365-omgeving. Na een analyse geeft deze toepassing een aantal aanbevelingen waarmee klanten beveiligingslekken sterk moeten kunnen beperken.

4. Microsoft Teams: opnemen en beter plannen

Ook voor enkele zakelijke onderdelen van Microsoft Office zijn aanpassingen aangekondigd.

Voor Mac-gebruikers heeft OneDrive geheel in lijn met de Mac OS Mojave-update een donkere modus gekregen. Daarmee kleurt de app mee om de schermen in het donker weer te geven.

Voor gebruikers van Slack-concurrent Microsoft Teams zijn ook enkele nieuwe functies toegevoegd. Bijvoorbeeld een functie om de achtergrond in een video te vervangen, zodat afleidende elementen minder goed zichtbaar zijn in de video.

Ook is het nu mogelijk om vergaderingen op te nemen. De mobiele app van Microsoft Teams krijgt steeds meer ondersteuning voor functies van de desktopvariant. Via de nieuwe functie Home kunnen werknemers in- en uitklokken en belangrijke informatie kunnen zien. Met Shifts kunnen managers roosters maken voor werknemers.

Speciaal voor medische professionals krijgt Teams ondersteuning voor beeldannotaties. Daarmee kunnen zij veilig beelden maken, annoteren en delen.

Video: Microsoft Teams

5. Microsoft Managed Desktop: beheer van Windows 10-machines uitbesteden

Tot slot werd Microsoft Managed Desktop onthuld, een nieuwe dienst waarmee zakelijke gebruikers het beheer en de installatie van hun Windows 10-apparaten kunnen uitbesteden aan Microsoft. Daarbij krijgen gebruikers doorlopend beveiligingsupdates voor Windows en Office.

Zakelijke klanten betalen een maandelijks bedrag per gebruiker voor deze dienst.
Binnen dit abonnement zal Microsoft iedere drie jaar de apparaten vervangen, waarbij de gebruikers direct verder kunnen werken. Gebruikers hoeven alleen maar in te loggen met hun persoonlijke account.

Er zijn verschillende abonnementsmodellen, afhankelijk van het type apparaat en de grootte van het bedrijf. Alleen door Microsoft goedgekeurde apparaten komen in aanmerking. Op dit moment zijn dat alleen Surface-computers, de komende maanden volgt ondersteuning van pc’s van HP, Dell en andere fabrikanten.

De dienst wordt in 2019 geleidelijk ingevoerd. Eind dat jaar moet Microsoft Managed Desktop in alle landen beschikbaar zijn. Microsoft zal MMD in eerste instantie zelf verkopen. Later wil de fabrikant dit ook via partners gaan aanbieden. Houd True dus vooral in de gaten 😉

Microsoft x True : True is een van de grootste afnemers binnen het Service Provider License Agreement programma van Microsoft in Nederland en was tevens een van de eerste Microsoft Partners voor “Hosting Solutions Specialisation” en “Networking Infrastructure Solutions”. Er is geen andere Microsoft Partner in Nederland met meer flexibiliteit binnen Microsoft diensten en producten dan True. Lees meer over de samenwerking.
Foto: Bruce Mars
True Ligan
Managed hosting sinds 2000