Kubernetes bestaat 6 jaar

Het Kubernetes platform bestaat 6 jaar 🎉

Het Kubernetes platform vierde afgelopen maand de zesde verjaardag alweer. In deze blogpost delen we wat feiten en cijfers over Kubernetes.

Bekijk ook onze Managed Kubernetes dienst

Kubernetes

Het Kubernetes platform een van de snelstgroeiende open-source technologieën, helpt bedrijven met het beheersen van (Docker) containers op grote schaal.

Met behulp van Kubernetes kunnen ontwikkelaars sneller applicaties ontwikkelen en dit op een automatische manier testen, zodat de ruimte voor foutmarges kleiner wordt. Mede om die reden is Kubernetes de afgelopen jaren steeds geliefder geworden bij ontwikkelteams die op een agile of DevOps-manier te werk gaan.

Ook CIO’s, CTO’s en IT-eindverantwoordelijk bij grote bedrijven zien steeds meer waarde in de inzet van Kubernetes. Sneller en foutlozer software leveren zorgt er namelijk voor dat het bedrijf ook beter in kan spelen op veranderende klantbehoeften.

Wat is Kubernetes?

Heb je geen idee wat Kubernetes is? Dan raden we onze introductieblogpost over Kubernetes aan.

Daar leggen we uit hoe Kubernetes werd uitgevonden door een aantal engineers bij Google die met flinke uitdagingen zaten om hun vele workloads beheersbaar te houden.

Ook leggen we kort uit wat de verschillen zijn tussen containers en Virtual Machines en waarom software zoals Kubernetes nodig is om grote hoeveelheden containers te orkestreren.

Lees ook: 'Wat is Kubernetes?'

Video: Kubernetes uitgelegd

Kubernetes in cijfers

Sinds de oprichting van Kubernetes op 7 juni 2014 is de software flink gegroeid in gebruik. 7 statistieken die wij de moeite waard vonden:

84% runt containers in productie

In 2019 maakte 84% van de ondervraagden gebruik van containers in productie-omgevingen. Dat was 15% meer dan vorig jaar. Toen de Cloud Native Computing Foundation (CNCF) voor het eerst het onderzoek deed (in 2016) gebruikte slechts 23% containers in productie.

Een duidelijke conclusie uit het onderzoek is dat containers al lange tijd niet nieuw of exotisch meer zijn. Veel ontwikkelaars hebben de technologie volledig omarmt. Ze zijn gewend aan het bouwen en ‘shippen’ van containers.

56% verwacht meer containers in te zetten in de toekomst

Volgens een andere onderzoek, de State of Enterprise Open Source, verwacht ruim 56% te blijven groeien met de inzet van containers. Het onderzoek werd gedaan 950 eindverantwoordelijken voor IT.

28% van de organisaties gebruikt 250 of meer containers

Nog een onderzoek van de CNCF laat zien dat ruim 28% van de organisaties 250 containers of meer gebruikt. Het percentage bedrijven dat minder dan 250 containers gebruikt is gedaald naar 26% en het aantal bedrijven dat minder dan 50 containers gebruikt is zelfs gedaald tot 50%.

78% kiest overduidelijk voor Kubernetes

Hoewel er meerdere plaformen zijn voor containerorkestratie is het Kubernetes platform de absolute standaard geworden. Drie van de vier ondervraagden in het CNCF onderzoek zegt dat zij al Kubernetes inzetten. Alternatieven voor Kubernetes zijn bijvoorbeeld OpenShift en DockerSwarm.

92,360 commits in Github

Kubernetes groeit ook in aantal commits op Github. Op het moment van schrijven heeft Kubernetes op Github ruim 92,360 commits.

69% is wel eens een misconfiguratie tegengekomen

Bij de groei van Kubernetes groeit ook de aandacht voor security voor het plartform. Een van de meest veelvoorkomende securityrisico’s in Kubernetes is een misconfiguratie, volgens onderzoek van StackRox.

Uit dat onderzoek blijkt vrijwel iedereen (94%) die Kubernetes gebruik wel eens een security-incident is tegengekomen. 69% daarvan had te maken met een misconfiguratie.

Om die reden adviseert het bedrijf dan ook om configuratiemanagement goed in te stellen. Dat kan bijvoorbeeld door Role Based Access Control (RBAC) in te stellen, maar ook door bepaalde netwerk policies door te voeren. Door het configuratiemanagementproces zoveel mogelijk te automatiseren hoeft dit het snelle proces voor ontwikkeling en deployment niet in de weg te zitten en blijft de omgeving compliant.

18% gebruikt een service mesh zoals Istio

Kubernetes heeft een goede reputatie als het gaat om extensibility. Er zijn veel cloud-native applicaties die naadloos met Kubernetes integreren, zoals service meshes. Tools als Istio worden bijvoorbeeld al door 18% van de CNCF ondervraagden gebruikt.

Happy birthday Kubernetes 🎉 Wil je meer weten over Kubernetes? Bekijk dan Managed Kubernetes dienst.

Documentaire: Decode Container Technology

Gebruikte bronnen voor dit artikel
Kubernetes by the numbers, in 2020
The State of Enterprise Open Source
The State of Kubernetes and Container Security

Kubernetes bestaat 6 jaar
Kilian Drewel
Techblogger

Cloud - 11.06.2019

Wie met containers en Kubernetes aan de slag gaat moet zich ineens een heel andere manier van denken eigen maken. Jan-Paul van Burgsteden, één van de oprichters van True, legt dat in een aantal duidelijke voorbeelden uit. Dit artikel verscheen eerder op Computerworld.nl Bekijk onze Managed Kubernetes dienst Het grote voordeel van containers is dat […]

Cloud - 03.04.2019

Je kunt als applicatie-ontwikkelaar tegenwoordig eigenlijk niet meer om Kubernetes heen. Het open-source platform voor containerorkestratie wint steeds meer populariteit en dat is natuurlijk niet zonder reden. Om die populariteit te snappen moeten we eerst snappen hoe containertechnologie tot stand is gekomen en hoe dit verschilt ten opzichte van Virtual Machines. In deze blogpost nemen […]

Cloud - 31.01.2019

Vanaf vandaag is True gestart met een private bèta voor managed Kubernetes hosting. Kubernetes is een orkestratieplatform die het beheer van containerized applicaties vereenvoudigt. Bekijk onze Managed Kubernetes dienst Containertechnologie is een technologie die heel compact één of enkele processen van een applicatie kan draaien. Dit kan bijvoorbeeld een NodeJS applicatie of een nginx-webserver inclusief […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vraag offerte aan

Vul onderstaand formulier in. True neemt zo snel mogelijk contact met u op.